acne-gerelateerdAcné is één van de meest bekende huidklachten. Het is een aandoening van de talgklieren. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Om de huid soepel te houden, produceren ze talg. De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat acné.
Mee-eters en puistjes zijn de belangrijkste verschijnselen van acné. Ze ontstaan op delen van de huid die veel talgkliertjes bevatten, vooral op het gezicht, de rug, schouders en rug.

Acné is geen makkelijke huidklacht om mee te leven. Vaak brengt het hebben van acné gevoelens van onzekerheid met zich mee. Om huidschade en acné-littekens zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om niet te lang te wachten met de behandeling van acné .

Oorzaken acné

Acné ontstaat meestal door een combinatie van factoren: een verhoogde talgproductie, verstoring van het afschilferen van dode huidcellen, een afsluiting van het talgklierkanaal en/of door bacteriën die van nature in haarzakjes en in talgklieren aanwezig zijn. Hormonale schommelingen kunnen acné beïnvloeden en ook erfelijkheid speelt een rol. Daarnaast kan acné verergeren door voeding, zoals zuivelproducten en suiker, verkeerde huidverzorging, stress en het zelf uitdrukken van verstoppingen. Veel jongeren leveren strijd met acné, maar ook volwassenen kunnen er nog last van hebben.

Hoe ontstaat acné?

1. Dode huidcellen klonteren samen aan de opening van het talgkliertje, waardoor de porie afgesloten raakt;
2. Talg en dode huidcellen stapelen zich op onder de afsluiting, er ontstaat een kleine witte mee-eter in de opening van de porie;
3. De uitmonding van de talgklier gaat zich na enige tijd verwijden, er ontstaat een open mee-eter (met een zwarte puntje);
4. De druk loopt op en de talgklierwand scheurt open; keratine en vloeibaar talg komen in de omliggende huid terecht;
5. Hierdoor ontstaat een ontsteking. De bacterie Propionibacterium Acnés die aanwezig is in de talgklier geeft ontstekingsstoffen af, waardoor roodheid en zwelling ontstaat. Enzymen maken vrije vetzuren aan, die zorgen dat de wand van de mee-eter beschadigt.

Soorten acné

Er bestaan diverse vormen van acné die we kunnen onderscheiden:

Acné comedonica

Bij acné comedonica staan hoofdzakelijk zwarte en witte mee-eters op de voorgrond.

Acné conglobata

Acné conglobata is een ernstige vorm van acné en meestal herkenbaar aan de aanwezigheid van bulten en cysten, oftewel diepe ontstekingen van de talgklieren. Acné conglobata komt meestal voor bij mannen op de schouders en de rug.

Acné excoriee des jeunes filles

Dit is een huidbeschadiging bij een milde acné door het voortdurend uitknijpen, krabben en peuteren aan kleine puistjes of korstjes. Dit zorgt voor een huid met wondjes, hyperpigmentaties en hypopigmentaties en littekens in het gezicht.

Acné tarda

Acné bij volwassenen. Deze benaming wordt gebruikt voor acné bij vrouwen en mannen boven de 25 jaar. Kenmerkend voor acne tarda zijn mee-eters en puistjes rondom de kin en mond.

Acné vulgaris

Dit zijn ‘jeugdpuistjes’ en is de meest voorkomende vorm van acné. Acné vulgaris begint meestal in de puberteit. 85% van de jongeren heeft er in meer of mindere mate last van.

Acné-littekens

Diepe ontstekingen van de talgklieren kunnen schade aanbrengen aan de bindweefselvezels in de lederhuid. De huidoppervlakte vertoont dan een reliëf, in de vorm van putjes of glooiende littekens.

Huidproblemen die op acné lijken of een relatie hebben met acné:

Wat is de beste aanpak tegen acné?

Veel mensen hebben de neiging om, soms wel jarenlang, allerlei middeltjes van de drogist, de schoonheidsspecialiste of van de huisarts uit te proberen. Soms pakt het goed uit, maar het kan ook zijn dat de producten te agressief of juist te vet zijn voor uw huid. Acné kan juist verergeren door het gebruik van uitdrogende producten; de talgkliertjes hebben als reactie dat ze de droogte gaan compenseren met extra aanmaak van talg. U komt dan in een vicieuze cirkel terecht. Sommige mensen kunnen juist gevoelig gaan reageren, met roodheden, schilferigheid of bultjes. De werkzame stoffen bereiken dan niet de ontstoken talgklieren, maar blijven het oppervlakte van de huid irriteren.
Zodra u bij Huidzorg Houten op consult komt, gaan we opnieuw de conditie van de huid bekijken en zoeken we naar de oorzaak van uw onzuivere huid. Terug naar de basis dus. Wat speelt er precies en wat heeft uw huid op dat moment nodig? Het is dan vaak beter om een nieuwe start te maken en alles wat u voorheen geprobeerd heeft even opzij te schuiven.

Behandeling van acné

De huidtherapeuten onderzoeken de oorzaak van uw acné en behandelen niet alleen de symptomen, maar zoeken ook naar een oplossing om nieuwe onzuiverheden te voorkomen. Er wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld, waarin uw wensen en prioriteiten meegenomen worden. Ook de voorlichting en ondersteuning is persoonlijk gericht op uw huid, klacht en behoeften. Acnétherapie kan bestaan uit reinigende behandelingen, peelings, microdermabrasie, micro-needling therapie, acné-littekens laserbehandeling en aandacht voor huidverzorging.

Indien nodig kunnen de acnébehandelingen gecombineerd worden met een aanvullende medicamenteuze behandeling.
Acnétherapie is een samenwerking van beide kanten. Verbetering gaat geleidelijk en kan alleen behaald worden wanneer u de adviezen van de huidtherapeut in acht neemt en bereid bent om thuis de huid op de juiste manier te verzorgen.