acné-comedonicaAcné comedonica is een vorm van acné waarbij comedonen, ook wel mee-eters genoemd, op de voorgrond staan. De ernst kan variëren van enkele comedonen in het gezicht tot honderden comedonen op grote delen van het lichaam. Acné comedonica kan voorkomen in het gezicht, op de borst, rug en schouders. Een huid met acné comedonica vertoont vrijwel geen ontstekingen, het komt echter wel voor dat sommige comedonen toch gaan ontsteken. Comedonen veroorzaken een reliëf aan het huidoppervlak, wat door veel mensen als enorm storend ervaren wordt. Comedonen kunnen zeer hardnekkig zijn, maart gelukkig kunnen ze meestal zonder problemen verwijderd worden. Dit is echter alleen effectief als er ook iets gedaan wordt aan preventie van het ontstaan van nieuwe comedonen.

Soorten comedonen

Er bestaan twee soorten comedonen: open comedonen en gesloten comedonen.

Open comedonen of ‘black heads’

Open comedonen worden ook wel ‘black heads’ genoemd omdat ze te herkennen zijn als zwarte puntjes in verwijde poriën. Veel mensen denken dat de zwarte kleur van de mee-eter vuil is, het betreft hier echter melanine (pigment) dat afkomstig is van de huidcellen. Zwarte mee-eters komen veel voor op plaatsen waar de poriën grover zijn, zoals op en naast de neus, boven de wenkbrauwen en op de kin, maar ook op de rug en schouders, op de borst of decolleté en zelfs in de oorschelpen.
De meeste mensen hebben een wel aantal black heads. Meestal zijn deze comedonen vrij onschuldig. Zodra ze in grote aantallen voorkomen, steeds groter worden of gaan ontsteken, kunnen ze zorgen voor een vergroving van de huid en huidschade.

Gesloten comedonen of ‘white heads’

Gesloten comedonen of onderhuidse comedonen noemen we ook ‘white heads’ omdat er witgelige bultjes net onder de opperhuid zichtbaar zijn. Deze comedonen hebben meestal geen opening en ze zijn pas zichtbaar bij het spannen van de huid. Ze zijn wel goed voelbaar en ontsteken gemakkelijk als men ze probeert uit te drukken. Dit slaagt vaak niet vanwege het stugge laagje huid wat er overheen ligt. Witte mee-eters brengen om deze reden meestal meer schade toe aan de huid dan black heads. Voorkeursplekken van white heads zijn het mondgebied, de kin en de kaaklijn.

Oorzaak van acné comedonica

Er zijn vaak meerdere factoren die meespelen bij het ontstaan van comedonen. De belangrijkste oorzaak is dat de talgklieren onder invloed van de toename van mannelijke hormonen, zoals tijdens de puberteit, meer talg produceren. Daarnaast is de hoornlaag, die bestaat uit dode huidcellen, meestal te dik. Deze dikke laag dode huidcellen sluiten de uitgang van de talgklier af. Afgestoten huidcellen klonteren aan de bovenkant van de talgklieruitgang samen. Zo ontstaan micro-comedonen. Ondertussen gaat de aanvoer van talg onder de afsluiting gewoon door, waardoor talg ophoopt en een witte mee-eter ontstaat. Na een tijdje verwijdt de porie zich en vormt deze zich tot een zwarte mee-eter.

Als de druk in de talgklier te groot wordt, scheurt de talgklierwand open, waarbij keratine en talg in de omgevende lederhuid terechtkomen. Op deze manier ontstaat uiteindelijk een ontsteking, oftewel een puist.

Behandeling van acné comedonica

Behandeling van acné comedonica bestaat uit het vakkundig verwijderen van bestaande comedonen, onder controle krijgen van de talgproductie en het verdunnen van de verdikte hoornlaag. We combineren dieptereinigingen met peelings en geven advies over producten met belangrijke exfoliërende ingrediënten die thuis gebruikt dienen te worden. Deze combinatie zorgt meestal binnen enkele weken voor verbetering.

1. Acnétherapie bij acné comedonica

De huidtherapeut verwijdert comedonen zeer grondig door middel van op de huid afgestemde acnébehandelingen. De snelheid van het uitdrukken, de juiste materialen, de juiste techniek (inprikken, druk en drukrichting), goede voorbereiding van de huid, optimale hygiëne en goed zicht zijn belangrijke meerwaarden ten opzichte van zelf uitdrukken van de comedonen.
Meer over deze behandeling »

2. Peelings bij acné comedonica

Het verwijderen van dode huidcellen door middel van zuren noemen we ook wel exfoliëren. Zuren, zoals salicylzuur, glycolzuur en melkzuur, verweken een verdikte hoornlaag waardoor dode huidcellen versneld afschilferen. De poriën komen weer vrij te liggen, waardoor talg soepel af kan vloeien en nieuwe comedonen minder kans maken. Ook worden de bestaande comedonen gemakkelijker losgeweekt door de zuren.
Professionele peelings bevatten hoge concentraties van zuren die de huidtherapeuten van Huidzorg Houten afstemmen op een huid met comedonen. Sommige peelings brengen we direct na een dieptereiniging aan. De intensievere peelings, bijvoorbeeld DermaQuest Salicyclic Acid Resurfacer en Modified Jessner, kunnen beter een aantal dagen na de dieptereiniging toegepast worden. De zuren kunnen dan gelijkmatiger in de huid penetreren.
Meer over deze behandeling »

3. Therapeutische producten bij acné comedonica

Een essentieel onderdeel van de behandeling van acné comedonica is het thuis verzorgen van de huid met de juiste therapeutische producten. Door dagelijks gebruik van onderstaande producten en ingrediënten worden de oorzaken aangepakt, waardoor de vorming van nieuwe comedonen voorkomen wordt.

Remmen van de talgproductie:

Zorgen voor een normale afschilfering van de huidcellen:

Ontstoppen van de poriën:

Meer informatie over behandeling van acné comedonica

Lees hier meer over acnétherapie.Tijdens het eerste consult onderzoekt de huidtherapeut van Huidzorg Houten de huid zorgvuldig. De huidtherapeut bespreekt met u tijdens dit intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u naar aanleiding van dit artikel nog vragen heeft bent u welkom contact met ons op te nemen.