acné-conglobataAcné conglobata is een ernstige vorm van acné. Deze vorm is te herkennen aan de verschijning van onderhuidse witte mee-eters, pijnlijke rode bulten en diepe ontstekingen. Soms vloeien de ontstekingen in elkaar over en meestal zijn er grote gebieden aangetast. Mensen met acné conglobata kunnen ook last hebben van abcessen: een soort holtes gevuld met pus en bloed. Acné conglobata komt meestal voor in het gezicht en dikwijls zijn ook de schouders en rug aangetast. Acné conglobata is een vorm van acné die veel voorkomt bij jongens en mannen.

Ontstaan van acné conglobata

Acné conglobata begint meestal in de puberteit en kan tot op volwassenen leeftijd aanhouden. Mannelijke hormonen (testosteron) zorgen voor een versterkte talgproductie en veranderingen in de samenstelling van talg. Daarbij is er meestal sprake van een samenklontering van dode huidcellen bij de uitgangen van de talgklieren. Deze twee factoren zorgen voor een stagnatie in de talgafvoer. De P. acnes bacteriën hebben de kans om in te werken en zich te vermenigvuldigen.

Talg wordt dan nog steeds aangevoerd en hoopt zich op in de porie. Hierdoor ontstaan open en gesloten mee-eters, oftewel zwarte puntjes en witte onderhuidse bultjes. De talgproductie gaat door, maar het talg kan niet worden afgevoerd. Er ontstaat druk, waardoor de wand van de talgklier openscheurt.

Talg, hoornmateriaal en haarresten veroorzaken in de lederhuid heftige ontstekingsreacties, zichtbaar als rode bulten die vaak zeer pijnlijk zijn. Deze diepe ontstekingen zorgen voor post-inflammatoir erytheem (rode vlekken) en blijvende weefselschade in de vorm van putjes of een golvend aspect. Dit noemen wij acné-littekens.

Oorzaak van acné conglobata

Waarom de ene persoon acné conglobata krijgt en de andere persoon niet, kan te maken hebben met erfelijke gevoeligheid en de gevoeligheid voor testosteron. Fysische factoren zoals wrijving, zonlicht in combinatie met vochtige warmte en zweten kunnen een bestaande acné verergeren. Zelf uitknijpen van ontstekingen kan uitbreiding en vorming van acné-littekens betekenen.

Het is inmiddels door onderzoek wel aannemelijk geworden dat de consumptie van zuivelproducten en overmatige suikerinname tot verergering van acné kunnen leiden. Dit geldt uiteraard niet voor iedereen. Toch is het de moeite waard voor mensen met hardnekkige acné om eens kritisch naar hun eetgewoonten te kijken.

Behandeling van acné conglobata

Bij acné conglobata adviseren wij om acnétherapie te combineren met medicamenteuze behandeling, om het behandelproces te bespoedigen. De huidtherapeuten overleggen met uw huisarts welk geneesmiddel passend zal zijn. De huidtherapeut weet welke bijwerkingen en huidreacties, zoals droogte en schilfering, kunnen ontstaan bij het gebruik van lokale en/of systemische medicatie. Zij past de behandeling aan op het voorgeschreven middel, de ernst van acné en uw huidconditie. De huisarts en de huidtherapeut zullen tijdens de behandelperiode met elkaar overleggen over de voortgang van de behandelingen.

Mensen die aan acné conglobata lijden moeten zich voorafgaand aan het behandeltraject realiseren dat er veel geduld, motivatie en toewijding nodig is voor een goed behandelresultaat. Deze vorm van acné verdwijnt niet van de ene op de andere dag. De cliënt en de huidtherapeut zullen intensief samen moeten werken. De voortgang van de behandeling wordt continu geëvalueerd en indien nodig bijgesteld.

1. Acnétherapie bij acné conglobata

Behandeling van acné conglobata bestaat uit het vakkundig verwijderen van de bestaande comedonen en ontstekingen, onder controle krijgen van de talgproductie en het verdunnen van de verdikte hoornlaag. Dieptereiniging combineren we met peelings en belangrijke exfoliërende en ontstekingsremmende ingrediënten in producten voor thuis. De snelheid van het uitdrukken, de juiste materialen, de juiste techniek (inprikken, druk en drukrichting), goede voorbereiding van de huid, optimale hygiëne en goed zicht zijn belangrijke meerwaarden ten opzichte van zelf uitdrukken van puistjes en mee-eters.
Meer over deze behandeling »

2. Peelings bij acné conglobata

De peeling DermaQuest Salicylic Acid Resurfacer heeft twee ingrediënten die een belangrijke bijdrage hebben aan de behandeling van actieve acné. Het salicylzuur in de peeling verweekt de bovenste huidlaag en zorgt ervoor dat het talg beter uit de talgklier kan komen. Hierdoor ontstaan minder verstoppingen die puistjes veroorzaken. Een andere eigenschap van salicylzuur is dat deze ontstekingen kan verminderen. Een ander belangrijk ingrediënt, skinasensyl peptide, zorgt ervoor dat de huid minder negatieve prikkels waarneemt. Hierdoor krijgt de huid een verbeterde weerstand. Het is dus eigenlijk een pijnstiller, maar dan voor de huid. Dit maakt deze peeling goed om in te zetten bij een actieve acné waarbij pijnlijke ontstekingen aanwezig zijn.
Meer over deze behandeling »

3. Fractionele laserbehandeling van acné-littekens na acné conglobata

Voor de behandeling van acné-littekens ten gevolge van acné conglobata komt resurfacing met de fractionele Erbium Glass laser in aanmerking. De laser zet met een scanner warme pulsen in de lederhuid. Hierdoor vindt stimulatie van nieuwvorming van bindweefsel plaats, waardoor de defecten van onderaf opgevuld worden met nieuw weefsel. De diepte van de littekens zal afnemen en de huid zal geleidelijk een gladder aanzien krijgen.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van acné conglobata

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling of combinatie van behandelingen het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.