acné-excoriee-des-jeunes-fillesAcné excoriée des jeunes filles is een vorm van milde acné waarbij niet zozeer ontstekingen of mee-eters op de voorgrond staan, maar juist de krablaesies in het gezicht of op de rug. Acné excoriée des jeunes filles komt het meest voor onder vrouwen in de leeftijdscategorie 15 tot 45 jaar, waarvan jonge meisjes de grootste groep vormen (vandaar de term ‘des jeunes filles’). Deze vorm van acné zien we overigens ook bij jongens en mannen.

Mensen met acné excoriée des jeunes filles hebben de neiging om hun huid voortdurend in de spiegel te controleren op oneffenheden. Ieder bultje, puistje of mee-etertje moet uitgeknepen worden. Meestal wordt dit geforceerd, waardoor de huid beschadigd raakt. Gevolg zijn beschadigingen als korstjes, littekentjes, hypopigmentatie, postinflammatoire hyperpigmentaties en open wondjes.

Ontstaan van acné excoriée des jeunes filles

Krabben of pulken aan de huid gebeurt vaak zonder erbij na te denken. Door het pulken raken mensen met acné excoriée in een soort roes, waarbij gedachten over de consequenties opzij worden gezet. Het geeft vaak een bepaald voldaan of opgelucht gevoel als er pus of opgehoopt talg uit de huid komt en deze weer gladder aanvoelt, ook al weten de meeste mensen dat hun huid er niet beter uit zal gaan zien naderhand. Veel mensen met acné excoriée hebben last van gevoelens van schaamte en onzekerheid over hun beschadigde huid. Dikwijls worden de beschadigingen gecamoufleerd met een dikke laag make-up.

Mensen kunnen ook obsessief bezig zijn met het uittrekken van ongewenste haartjes, pulken van ingegroeide haartjes, overmatig reinigen, friemelen aan storende hoekjes en haaltjes aan nagels, pulken aan eelt, moedervlekken of muggenbulten. Deze huidklacht wordt ook wel skin picking genoemd.

Oorzaak acné excoriée des jeunes filles

Acné excoriée begint bij een onderliggend huidprobleem, meestal een milde vorm van acné. De obsessie kent pieken en dalen. Het krab- of pulkgedrag verergert vaak bij stress en spanning. Het kan weer minder worden bij afleiding, bijvoorbeeld op vakantie of als er weinig spiegels in de buurt zijn. Bij de meeste mensen is het een slechte gewoonte, net zoiets als nagelbijten.

Wanneer de klacht jarenlang aanhoudt en de huidschade ernstige vormen aanneemt, kan er sprake zijn van een psychische klacht of dwangstoornis. Soms gaat het ook om ingebeelde acné en wordt de intacte huid beschadigd. Mogelijk is acné excoriée des jeunes filles een onderliggend symptoom van een psychische stoornis, zoals body dysmorphic disorder.

Behandeling van acné excoriéé des jeunes filles

De huidtherapeut is als specialist zeer bekend met deze lastige gewoonte en neemt acné excoriée des jeunes filles buitengewoon serieus. Naast de behandeling van onderliggende huidproblemen en door de patiënt zelf aangebrachte schade, helpt de huidtherapeut door begrip te tonen, te adviseren en te begeleiden bij de ups en downs.

Indien verbetering uitblijft, adviseren wij de klacht met uw huisarts te bespreken. Hij of zij kan dan inschatten of het verstandig is om persoonlijke behandeling te krijgen in een polikliniek of behandelcentrum waar men onder begeleiding van een psycholoog gecoacht wordt.

1. Acnétherapie bij acné excoriée des jeunes filles

Wij bevelen aan om eventueel bestaande acné te laten behandelen door middel van acnébehandelingen. Verbetering van acné zorgt vaak voor vermindering van de neiging om zelf aan de huid te pulken. De huidtherapeut heeft de middelen om de huid hygiënisch en zorgvuldig te reinigen, zonder dat de huid beschadigd of geïnfecteerd raakt. Daarbij gebruikt zij therapeutische ingrediënten die de celdeling stimuleren waardoor de huid sneller herstelt. Het feit dat de huid met regelmaat door de huidtherapeut op onzuiverheden wordt gecontroleerd, geeft de meeste patiënten met acné excoriée een gevoel van rust waardoor de drang tot krabben en pulken afneemt.
Meer over deze behandeling »

2. Peelings bij acné excoriée des jeunes filles

Met peelings kunnen de huidtherapeuten de beschadigde en licht onzuivere huid op een gecontroleerde manier verbeteren. De peelings van DermaQuest Mini Pumpkin Mask, Primary Pumpkin Resurfacer en Power Pumpkin Resurfacer bevatten belangrijke ingrediënten zoals melkzuur, glycolzuur, (lager percentage) salicylzuur en pompoenextracten die rijk zijn aan enzymen die de dode huidcellen op een gecontroleerde manier verweken en versneld laten afschilferen. Dit maakt de huid gladder maar zorgt ook voor versnelde wondgenezing en een sterkere huidbarrière. Melkzuur kan verkleuringen in de huid verminderen door de pigmentcellen tot rust te brengen en hydrateert bovendien de huid. Salicylzuur heeft het vermogen om eventuele aanwezige ontstekingen uit te doven maar lost ook opgehoopte talgpropjes op, waardoor de vorming van nieuwe mee-eters voorkomen wordt.
Meer over deze behandeling »

3. Fractionele lasertherapie bij acné excoriée des jeunes filles

Fractionele lasertherapie is een effectieve methode om een huid met acné-littekens, huidverkleuringen en littekens door krabben te egaliseren en te vergladden. Deze behandeling kan uitgevoerd worden zodra krab- en pulkgedrag onder controle is. De Erbium: Glass laser zet de laserpulsen in deeltjes c.q. fracties heel dicht naast elkaar loodrecht in de huid. De laserstralen dringen zich als minuscule kolommen van warmtebundels diep in de lederhuid. Dit stimuleert de bindweefselcellen tot het aanmaken van nieuw collageen. De huid rondom de laserpuls blijft intact en dit gezonde weefsel helpt in een versneld tempo het beschadigde weefsel te herstellen, waardoor het reliëf vanuit het bindweefsel weer wordt opgevuld. Door de verbetering in de bloedvoorziening worden de huidfuncties weer actief. Omdat zelfs de pigmentcellen herstellen, komt de normale huidskleur geleidelijk aan ook weer terug.
Meer over deze behandeling »

4. Camouflagetherapie bij acné excoriée des jeunes filles

Omdat acné excoriée niet van de één op de andere dag genezen kan worden, zorgt camouflagetherapie voor een tussenoplossing. Door een egaler huidaspect voelt u zich zekerder, wat stressverlagend werkt. Minder stress betekent vaak ook minder pulken en krabben. Lycogel is voor veel mensen met acné excoriée een hulpmiddel om de vicieuze cirkel te doorbreken. Lycogel is een foundation die ontwikkeld is voor de acnéhuid, kwetsbare huid en nét behandelde huid. Deze foundation bevat factor 30 tegen UV-straling en laat de huid ‘ademen’. Gebruik van Lycogel zal dus niet leiden tot verstoppingen en onzuiverheden.
Meer over deze behandeling »

5. Productadvies bij acné excoriée des jeunes filles

Met gebruik van de juiste therapeutische producten kunt u thuis onzuiverheden voorkomen en postinflammatoire hyperpigmentaties vervagen. De huidtherapeut geeft u graag persoonlijk advies.
Een voorbeeld van een product waar veel mensen met acné excoriée des jeunes filles baat bij hebben is het Medik8 B5 Serum.  Vitamine B5, oftewel pantotheenzuur staat bekend om zijn wondgenezende eigenschappen, draagt bij aan de bestrijding van infecties en verbetert de weerstand en hydratatie van de huid.

Meer informatie over behandeling van acné excoriée des jeunes filles

Tijdens het intakegesprek bespreken we welke behandeling of combinatie van behandelingen het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.