acnélittekensAcné-littekens komen meestal voor op voorkeurslocaties van acné, zoals de wangen, kin en schouders. Diepe ontstekingen van de talgklieren kunnen schade aanbrengen aan de bindweefselvezels in de lederhuid. De huidoppervlakte vertoont dan een reliëf, in de vorm van putjes of glooiende littekens. De diepte van acné-littekens kan variëren en de kleur is meestal rood, huidkleurig of wit. Het hebben van acné-littekens kan soms grote cosmetische en psychosociale gevolgen hebben.

Oorzaak acné-littekens

Alle vormen van een ontstoken acné kunnen aanleiding geven tot acné-littekens. De gevoeligheid voor het ontstaan van deze acné-littekens verschilt van persoon tot persoon. Vooral de aanwezigheid van diepe ontstekingen, zoals bij acné conglobata, resulteert meestal in littekenvorming. Hoe langer de acné onbehandeld blijft, hoe groter de kans op blijvende weefselbeschadiging. Het is dus van belang om op tijd in te grijpen bij acné. Acné-littekens kunnen ook ontstaan door herhaaldelijk zelf uitknijpen van ontstekingen en mee-eters.

Soorten acné-littekens

  1. Rolling littekens; grotere ‘glooiende’ ingezonken littekens
  2. Boxcar littekens; ronde en ovale ingezonken littekens met een duidelijke rand, ze kunnen diep en minder diep aanwezig zijn.
  3. Icepick scars; deze littekens zijn 1 tot 2 mm groot, meestal gelokaliseerd in het gezicht. Deze ‘gaatjes’ kunnen tot diep in de lederhuid of zelfs onderhuid reiken en eindigen in een punt (alsof er een icepick in de huid gestoken is).
  4. Meerdere paarsige vlekken die licht verzonken zijn in de huid. Na een aantal maanden kunnen deze lichter kleuren en wit worden.

Behandeling van acné-littekens

Gelukkig zijn er inmiddels diverse huidtherapieën waarmee acné-littekens minder zichtbaar gemaakt kunnen worden. De keuze van de behandelmethode hangt af van de diepte van de littekens en het huidtype. Tijdens het eerste consult bespreekt de huidtherapeut met u wat voor u de meest geschikte behandeling is.

1. Laserbehandeling acné-littekens

Voor de behandeling van acné-littekens ten gevolge van acné conglobata komt resurfacing met de fractionele Erbium Glass laser in aanmerking. De laser zet met een scanner warme pulsen in de lederhuid. Hierdoor vindt stimulatie van nieuwvorming van bindweefsel plaats, waardoor de defecten van onderaf opgevuld worden met nieuw weefsel. De diepte van de littekens zal afnemen en de huid zal geleidelijk een gladder aanzien krijgen.
Meer over deze behandeling »

2. Micro-needling therapie bij acné-littekens

Met een vibrerende pen maken we kleine gaatjes loodrecht in de beschadigde huid. Door de prikkeling in het bindweefsel komen groei- en helende factoren vrij, die zorgen voor aanmaak van collageen en elastine. Reliëf dat ontstaan is door acné-littekens en rimpels zal geleidelijk minder worden.
Meer over deze behandeling »

3. Peelings bij acné-littekens

Met diepere peelings zoals trichloorazijnzuur (TCA), Jessner peelings of een intensieve microdermabrasiebehandeling kunnen acné-littekens vervagen. Deze peelings kunnen gecombineerd worden met fractionele laserbehandelingen voor optimaal effect.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van acné-littekens

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.