Acne-vulgarisAcné vulgaris is de meest bekende en meest voorkomende vorm van acné. Het wordt ook wel ‘jeugdpuistjes’ genoemd. Acné vulgaris zien we veel bij jongeren van 12 tot 22 jaar. Meisjes hebben vaker last van acné vulgaris dan jongens, maar het acnébeeld van jongens is meestal wat ernstiger. Soms blijft acné ook na de puberteit bestaan. Mee-eters en puistjes zijn de belangrijkste verschijnselen van acné vulgaris. Ze ontstaan op delen van de huid die veel talgkliertjes bevatten, vooral op het gezicht, de rug, schouders en rug. Acné vulgaris kan leiden tot schaamtegevoelens en onzekerheid.

Kenmerken van acné vulgaris

Zwarte comedonen of black heads zijn open bultjes in een verwijde porie. Het zwarte puntje bovenop is pigment. Sommige mensen hebben alleen zwarte comedonen. Witte comedonen of white heads zijn gesloten, dus zonder een duidelijk opening van de talgklier. Ze zijn vaak ongeveer 1 mm groot en liggen ‘onderhuids’. Ze worden zichtbaar als je de huid spant, maar ze zijn ook goed voelbaar. Zodra er een ontstekingsreactie zichtbaar wordt, spreek je van een puist. Deze kunnen variëren van 1 tot 5 mm grootte. Soms kan een puist als een bult aanvoelen. Als ontstoken bulten samenvloeien tot grotere gebieden of ingekapseld worden in bindweefsel is er sprake van cysten. Als acné vulgaris niet op tijd behandeld wordt kan men last krijgen van postinflammatoire hyperpigmentaties en acné-littekens.

Oorzaken acné vulgaris

In de puberteit neemt het aantal mannelijke (en vrouwelijke) hormonen in het lichaam toe. Bij de één zijn de talgkliertjes gevoeliger voor deze hormonen dan bij de ander. Acné vulgaris ontstaat meestal door een combinatie van factoren, die ontstaan door een verandering van de hormoonhuishouding:

1. Overmatige talgproductie

De huid is te ‘vet’. Met name de mannelijke hormonen, de androgenen, stimuleren de talgklieren meer talg aan te maken. Ook de samenstelling van talg verandert.

2. En verdikte hoornlaag

In de puberteit is de hoornlaag, die bestaat uit dode huidcellen, vaak verdikt. De afvoer van talg blokkeert door dode huidcellen rondom de poriën. De talgklieren raken door de grote aanvoer van talg in combinatie met een dikke hoornlaag verstopt. Door de afsluiting van de talgklier wordt de talgklier steeds groter tot deze kan scheuren.

3. Groei van bacteriën

In de puberteit neemt ook de groei van bacteriën op de huid toe. De Propionibacterium acnes maakt prikkelende stoffen aan die ontsteking van de talgklieren uitlokt.

4. Overige uitlokkende factoren

Acné kan verergeren door het eten van bepaalde voeding zoals zuivelproducten en overmatig suikerinname, hormonale schommelingen, verkeerde huidverzorging, stress en zelf puistjes en mee-eters uitdrukken.

Behandeling van acné vulgaris

De huidtherapeuten van Huidzorg Houten behandelen veel jongeren met acné vulgaris. Afhankelijk van de ernst van acné wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Soms zal acnétherapie ondersteund moeten worden met medicamenteuze behandeling. Acnétherapie kan bestaan uit reinigende behandelingen, peelings, microdermabrasie, micro-needling therapie, acné-littekenbehandeling en aandacht voor huidverzorging.

Acnétherapie is een samenwerking van beide kanten. Verbetering gaat geleidelijk en kan alleen behaald worden wanneer de adviezen van de huidtherapeut in acht worden genomen en men bereid is om thuis de huid op de juiste manier te verzorgen.

1. Acnétherapie bij acné vulgaris

Bij acnétherapie combineren we dieptereinigingen met peelings. Bij een dieptereiniging worden mee-eters verwijderd en de ontstekingen voorzichtig leeggemaakt. Dit wordt op een deskundige manier gedaan, zodat geen littekens ontstaan. Er wordt een peeling op basis van salicylzuur toegepast tijdens de behandeling om de hoornlaag te verdunnen en de ontstekingsreactie te verminderen.
Meer over deze behandeling »

2. Peelings bij acné vulgaris

Het verwijderen van dode huidcellen door middel van zuren noemen we ook wel exfoliëren. Zuren zoals salicylzuur, glycolzuur en melkzuur verweken een verdikte hoornlaag waardoor dode huidcellen versneld afschilferen. De poriën komen weer vrij te liggen, waardoor talg soepel af kan vloeien en nieuwe comedonen en ontstekingen minder kans maken. Ook de schade die ontstaan is door acné wordt na elke peeling minder goed zichtbaar.
Meer over deze behandeling »

3. Therapeutische producten bij acné vulgaris

Het bestrijden van acné doen we samen. Als je thuis de huid op de juiste manier kan verzorgen, boek je sneller resultaat. Nieuwe acné-uitbraken kan je met een effectieve huidverzorgingsroutine voorkomen. De huidtherapeut bespreekt welke huidverzorgingsroutine voor jouw huid geschikt is en begeleidt je hierin.

Meer informatie over behandeling van acné vulgaris

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke aanpak voor jouw huid het meest geschikt is. Indien je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel mag je altijd contact met ons opnemen.