angioma-seniliaAngioma senilia vallen onder de categorie goedaardige huidtumoren. De letterlijke vertaling van angioma senilia is: ‘vaatgezwelletjes bij ouderen’, ze worden ook wel kersenwratjes of cherry angioma’s genoemd. Angioma senilia zijn kleine uitstuwingen van de bloedvaatjes in de oppervlakkige lederhuid, zichtbaar als ronde, bolvormige kersenrode bultjes. Ze variëren van 1 tot 5 millimeter grootte. Meestal komen ze in grote getale voor op het bovenlichaam.

Oorzaak angioma senilia

Angioma senilia ontstaan meestal op middelbare leeftijd en nemen toe bij het ouder worden. Het is niet precies bekend hoe angioma senilia ontstaan, maar het kan te maken hebben met genetische aanleg. Op de plaatsen waar een angioma tevoorschijn komt, zou er sprake kunnen zijn van een defect in het bindweefsel. Overmatige blootstelling aan zonlicht is waarschijnlijk een uitlokkende factor.

Behandeling van angioma senilia

Angioma senilia kunnen zeer succesvol behandeld worden met lichtflitstherapie (IPL) en de Spotaway. Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de hoeveelheid angioma senilia.

1. Lichtflitstherapie bij angioma senilia

De behandelkop van het IPL-apparaat wordt op het rode bultje gezet en geeft vervolgens een puls af van een speciaal soort licht. Dit licht absorbeert hemoglobine, de rode kleur van het bloed in het wratje. Het bloed in het bultje stolt door de warmte die daardoor vrijkomt. Tijdens de behandeling verkleuren de angioma senilia donkergrijs of donkerpaars. Daarna verschrompelen ze en schilferen de kleine korstjes binnen ongeveer 7 tot 10 dagen af.
Meer over deze behandeling »

2. Spotaway bij angioma senilia

Ook de Spotaway kan ingezet worden voor het verwijderen van angioma senilia. Dit is een klein en handig apparaat dat op een veilige laagstroom werkt. Het is voorzien van een puntige elektrode, die net boven het rode bultje gehouden wordt. Deze methode heeft de voorkeur als er sprake is van een groot aantal angioma senilia of grote oppervlakken. Met de Spotaway kan er namelijk met grote snelheid gewerkt worden. De huid heeft langer de tijd nodig om te herstellen in vergelijking tot lichtflitstherapie, maar aangezien we deze methode toepassen op kleine oppervlakken duurt dit ook slechts enkele dagen.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van angioma senilia

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.