atrofische-littekensEen ingezonken litteken wordt ook wel een atrofisch litteken genoemd. Hierbij is sprake van een tekort aan weefsel, waardoor de huid dunner en doorschijnender oogt. De meeste atrofische littekens ontstaan wanneer bindweefsel stuk gaat, bijvoorbeeld door een ontsteking. Wanneer er sprake is van atrofie (verdunning) van de huid duidt dit op een verminderde aanmaak van bindweefsel tijdens de wondgenezing. Door het tekort aan bindweefsel is er een dun laagje huid aanwezig, welke dieper in de huid verzonken ligt.

Oorzaken atrofische littekens

Atrofische littekens ontstaan meestal door huidziekten waarbij ontstekingen gepaard gaan, zoals acné-littekens of littekentjes door waterpokken. Ook operatie-littekens kunnen atrofisch zijn, bijvoorbeeld een litteken dat is ontstaan na het chirurgisch verwijderen van een moedervlek. Een ander bekend voorbeeld van atrofische littekens zijn huidstriemen.

Wanneer de wondgenezing verstoord raakt, is er een kans dat een atrofisch litteken ontstaat. Deze verstoring kan veroorzaakte worden door diverse factoren, zoals: hoge spanning of druk op de wond, infectie, slechte doorbloeding van het wondgebied, bestraling van de wond, kou, gebruik van bepaalde lokale therapeutica of systemische medicijnen, onder de leden hebben van bepaalden ziekten, eiwitgebrek, hoge leeftijd, roken en een tekort aan belangrijke voedingsstoffen.

Behandeling van atrofische littekens

Omdat onze huid een fantastisch herstelvermogen heeft, zetten huidtherapeuten de atrofische huid expres aan het werk door deze te prikkelen of gecontroleerd te beschadigen. Hierbij worden de huidcellen en bindweefselcellen als het ware wakker geschud. Zo worden alle huidlagen optimaal aan het werk gezet, waardoor littekenweefsel weer een klein beetje op de ‘normale’ huid gaat lijken. Hierbij is het belangrijk om de huid tussen de behandelingen genoeg tijd en rust geven om weer nieuwe cellen en collageen aan te maken. Verbetering is een geleidelijk proces. Wees daarbij realistisch; littekenweefsel kan nooit volledig verdwijnen. Behandeling van atrofische littekens is gericht op het minder diep en opvallend maken van de littekens.

1. Fractionele laserbehandeling bij atrofische littekens

Fractionele laserbehandelingen stimuleren de aanmaak van nieuw collageen en elastine, waardoor het beschadigde bindweefsel kan versterken. Dit maakt de huid geleidelijk gladder. Daarbij zorgen de laserbehandelingen voor stimulatie van de groei van fijne bloedvaatjes in de huid, waardoor het littekenweefsel beter doorbloed raakt. Hierdoor gaat er meer zuurstof en voeding naar de cellen. Dit zorgt voor gezonder weefsel en vervaging van het kleurverschil.
Meer over deze behandeling »

2. Micro-needling therapie bij atrofische littekens

De Dermapen kan ook worden ingezet bij atrofische littekens om het bindweefsel te versterken. Tijdens de behandeling maken we met de minuscule vibrerende naaldjes van de Dermapen kleine verticale kanaaltjes in de huid. Deze kanaaltjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog, maar ‘verwonden’ de huid precies genoeg om de lederhuid op een natuurlijke manier te activeren.
Meer over deze behandeling »

3. Peelings bij atrofische littekens

Met diepere peelings zoals trichloorazijnzuur (TCA), Jessner peelings of een intensieve microdermabrasiebehandeling kunnen atrofische littekens verbeteren. Deze peelings kunnen gecombineerd worden met fractionele laserbehandelingen voor optimaal effect.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van atrofische littekens

De keuze van behandeling is afhankelijk van de diepte en de uitgebreidheid van de littekens. De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.