IPL-behandeling

Rode en bruine verkleuringen in de huid ontstaan door vaatverwijding, gesprongen rode bloedvaatjes of ophopingen van pigment in de huid. IPL (Intense Pulsed Light), ook wel lichtflitstherapie genoemd, is een effectieve methode om roodheid en pigmentvlekken te verminderen en de huid te egaliseren.

De behandeling kan uitgevoerd worden in het gezicht en op het lichaam bij lichte huidtypen. Bij mensen met een donker huidtype adviseren we andere behandelmethoden.

Hoe werkt de lichtflitstherapie?

Het IPL-handstuk geeft lichtpulsen met een hoge energie-intensiteit van speciaal groen licht af. Deze energie wordt alleen opgenomen door de rode en bruine kleur van de vaatjes of pigmentvlekken, maar niet door de omringende huid. Door de warmte gaan de bloedvaatjes kapot waarna de huid deze vervolgens zelf opruimt. Overtollig pigment wordt afgebroken en schilfert af met de celdeling mee.

Voorbereiding op de IPL-behandeling

Het te behandelen huidgebied mag niet gebruind zijn door de zon, zonnebank of zelfbruiner. Het licht mag namelijk niet door het pigment in de opperhuid geabsorbeerd worden. Vermijd ten minste vier weken van tevoren UV-straling en smeer de huid consequent in met zonnebrandcrème. Kom met een gereinigde huid zonder make-up naar de behandeling.

De behandeling

De huidtherapeut tekent de roodheden af met een huidpotlood. Ter bescherming van uw ogen krijgt u een speciale bril. De huidtherapeut brengt vervolgens een laagje gel aan op het te behandelen gebied en plaatst de behandelkop op de huid. Vervolgens worden alle roodheden of pigmentvlekjes één voor één belicht. De warmte die u voelt als de puls gezet wordt is binnen een fractie van een seconde weer verdwenen. Na afloop kan uw huid een beetje branderig aanvoelen. De huidtherapeut koelt en verzorgt uw huid en brengt, als u dat wilt, een laagje camouflagecrème aan.

Na de IPL-behandeling

De huid kan na de behandeling wat roder en licht gezwollen zijn. Dit is een normale en gewenste reactie die voor een buitenstaander vaak niet zichtbaar is. In de dagen na de behandeling kunnen de vaatjes en pigmentvlekjes tijdelijk meer zichtbaar zijn. Dit is een goed teken en toont aan dat de huidoneffenheden goed geabsorbeerd zijn door het licht. Als u wilt kunt u zelf uw huid camoufleren. Afhankelijk van de indicatie, het behandelde oppervlakte en het herstelvermogen van de huid kan het enkele dagen tot twee weken duren voor de huid hersteld is. Bij twijfels over de huidreactie, langer aanhoudende roodheid en zwelling of irritatie, neem dan contact op met Huidzorg Houten.

Adviezen na de IPL-behandeling

  1. Vermijd na de behandeling een sterke huiddoorbloeding van de huid. Om een optimaal effect uit de behandeling te halen, raden wij met nadruk af om de eerste vijf dagen na de behandeling actief te sporten of zware inspanningen te leveren, alcohol te nuttigen, naar de sauna te gaan, de huid te scrubben, te stomen of te masseren.
  2. U kunt enkele dagen na de IPL-behandeling enkele malen per dag Aloë Vera gel aanbrengen op de behandelde huid. Dit heeft een verkoelend effect en bevordert het herstel.
  3. Bij zwelling kunt u het behandelde gebied enkele malen per dag een aantal minuten koelen met een schone coldpack uit de koelkast.
  4. Zwelling onder de ogen kan voor een deel voorkomen worden door ’s nachts een extra kussen onder uw hoofd te leggen of het hoofdeinde van het bed hoger te zetten. De zwaartekracht kan dan zijn werk kan doen.
  5. Na de behandeling van rosacea (roodheid) kunnen er gedurende enkele dagen puistjes opkomen in het behandelgebied. Dit is een normaal en tijdelijk verschijnsel.
  6. Laat de huid zoveel mogelijk met rust en krab niet aan eventuele puistjes, vlekjes of onderhuidse korstjes.
  7. Blijf tijdens de behandelperiode tot minimaal vier weken na de laatste behandeling met het behandelde gebied uit de zon. Kunt u de zon niet vermijden, gebruik dan regelmatig een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger.

Behandelfrequentie

Tussen de behandelingen zit een periode van vier tot zes weken. Uw huid heeft deze tijd nodig om behandelde vaatjes of pigment op te ruimen.

Te verwachten resultaat

Over het algemeen merkt men binnen enkele weken na de behandeling dat de huid een egaler en frisser aanzien krijgt. In het geval van roodheid ervaart men vaak dat de huid rustiger wordt en minder snel ‘opvlamt’. De beste resultaten zijn te behalen door IPL-behandelingen te combineren met het gebruik van kalmerende of pigment-remmende huidproducten én consequent gebruik van zonnebrandcrème met factor 30 of hoger. De huidtherapeut geeft u graag persoonlijk advies.

Aantal benodigde IPL-behandelingen

Meestal zijn drie behandelingen voldoende voor het verwijderen van couperose en gesprongen bloedvaatjes. De behandeling van rosacea, diffuse roodheid, een ooievaarsbeet en wijnvlekken heeft een uitgebreider behandeltraject. Oppervlakkige pigmentvlekken vervagen meestal binnen één tot drie behandelingen. Tussen de behandelingen in zit een periode van minimaal vijf weken.

De behandelintensiteit heeft invloed op het benodigde aantal behandelingen. De gewenste aanpak (mild of intensief) en bijbehorende voor- en nadelen worden vooraf besproken en persoonlijk afgestemd.

De verschijning van huidoneffenheden staat vaak in verband met de hoeveel zonlicht waar uw huid in het verleden aan heeft bloot gestaan. Ook onvermijdelijke factoren als ouder worden, hormonale invloeden en erfelijke gevoeligheid lokken verkleuringen in de huid uit. Onderhoudsbehandelingen in de toekomst kunnen gewenst zijn.

Plan een gratis intakegesprek

Voorafgaand aan de eerste behandeling bespreekt u tijdens een vrijblijvend intakegesprek uw vragen, wensen en verwachtingen met één van onze huidtherapeuten. Na zorgvuldige screening en beoordeling van uw huidconditie geeft de huidtherapeut u persoonlijk behandeladvies en stelt zij een op u afgestemd behandelplan op en geeft een prijsindicatie. Als alles duidelijk voor u is kunt u, na ondertekening van de  behandelovereenkomst, tot behandeling overgaan.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie? Wij staan u graag te woord!

Vraag stellen / Afspraak maken
Bezig met versturen
Wij respecteren uw privacy!

lichtflitstherapie-roodheden-voor-en-na-fotos-wijnvlek-hals

Prachtig resultaat bij grote wijnvlek in de hals na 8 behandelingen.