Laserontharing transgender
Apilus en Lightsheer Quattro

Transgender personen ontharing

Er kan veel komen kijken bij een transitietraject, waaronder bepaalde wensen in het beharingspatroon. Is één van uw wensen definitieve ontharing van uw ongewenste haargroei? Dan bent u bij Huidzorg Houten aan het juiste adres!

Zowel trans mannen als trans vrouwen (16 jaar en ouder) zijn bij Huidzorg Houten van harte welkom voor behandelingen met laserontharing en elektrische epilatie. Deze ontharingstechnieken worden toegepast in de baardstreek en/of de geslachtsregio. Dit laatste voorafgaand aan een geslachtsveranderende operatie.

Dit behandeltraject vindt plaats in samenwerking met het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam, welke met Huidzorg Houten een contract hebben afgesloten. De huidtherapeuten van Huidzorg Houten werken volgens een speciaal opgesteld behandelprotocol en zijn op de hoogte van alle aanbevelingen van het Kennis en Zorgcentrum voor Genderdysforie en de expertgroep licht-/laser van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.

Transgendercliënten krijgen tijdens het behandeltraject een vaste huidtherapeut. Belangrijk is dat u met haar een vertrouwensband voelt. Wij weten wat er bij een transitietraject komt kijken en dat behandeling confronterend kan zijn en u zich kwetsbaar kunt voelen. We doen er alles aan om de behandeling comfortabel te maken. U kunt rekenen op onze begrip en integriteit.

Samenvatting

null
Gebieden

  • Gezicht (zoals kin, bovenlip, wangen en hals)
  • Genitale zone
  • Donor-site (onderarm)

null
Hoe werkt het?
Bij elektrische epilatie (lichte haren) geven we korte stroomstootjes via een flexibel naaldje in het haarzakje af. Bij laserontharing absorberen de donkere haren het laserlicht. Deze methoden geven selectief warmte af waardoor het haarzakje wordt vernietigd en geen nieuwe haar kan vormen.
null
Behandeltijd
15-60 minuten
null
Indicaties
Ontharing van de baardgroei en/of preoperatieve ontharing van de geslachtsregio. Uiteraard is het ook mogelijk om andere lichaamsdelen (zoals rug en borst) te laten ontharen.
null
Behandelresultaten
Niet meer zelf scheren, epileren of harsen. Minder ongewenste haren. Minder irritatie door ingegroeide haren.
null
Hoeveel behandelingen
Afhankelijk van type haargroei en gekozen behandelmethode gemiddeld 6 tot 20 behandelingen. Onderhoudsbehandelingen kunnen nodig zijn.
null
Behandelfrequentie
Elke 4 tot 6 weken
null
Notities

  • Op verwijzing van behandelend arts
  • Resultaten verschillen per persoon

meest gestelde vragen

over transgender ontharing

Het laserlicht wordt maar een fractie van een seconde op de huid uitgezonden. Het pigment van de haren absorbeert het laserlicht en zet het licht om in warmte. De warmte zorgt voor vernietiging van de voedingsbodem in het haarzakje, zodat deze niet meer in staat is om een nieuwe haar te ontwikkelen. Ongeveer één tot drie weken na de laserbehandeling vallen de behandelde haren uit.

De diode techniek is wereldwijd de de gouden standaard in ontharingslasers en heeft FDA goedkeuring voor laserontharing voor de donkere huid.

De Lightsheer QUATTRO is de nieuwste versie en beschikt over twee golflengtes, 805nm en 1060nm. Het nieuwe 1060nm handstuk is speciaal ontworpen voor de donkere huidtypen. Hiermee kunnen we de behandelingen perfect aanpassen aan het individuele haartype en het huidtype. Dit maakt de LightSheer QUATTRO nog veiliger.

Het systeem is opgebouwd uit een platform dat bestaat uit twee soorten handstukken: het bekende ET-handstuk en een High Speed handstuk. Dit HS-handstuk beschikt als enige over een vacuüm geassisteerde technologie met een groot werkoppervlak van 22x35mm. Deze combinatie maakt een zeer snelle en comfortabele permanente haarreductie mogelijk van grote oppervlaktes, zoals ruggen en benen.

Met de Apilus Junior worden de haartjes door middel van een heel dun flexibel naaldje en stroom verwijderd uit de haarwortel. Door de stroomstootjes komt warmte vrij en gaan de haarzakjes kapot. Wanneer een haarzakje vernietigd is, krijgt de haar geen voeding meer en kan er geen nieuwe haar meer groeien.

Gepigmenteerde haren worden verwijderd met laserontharing. We beginnen met het schoonmaken van de huid en tekenen het te behandelen gebied af met een huidpotlood. Dan scheren we de haartjes kort, zodat de energie van de laser goed naar de haarwortels geleid kan worden. We brengen een laagje gel aan en plaatsen dan de laserkop op de betreffende huid. Vervolgens geven we nauwkeurig pulsen over het gehele behandelgebied.

Als de haren wit, grijs of rossig zijn, dan kunnen zij met elektrische epilatie behandeld worden. De huidtherapeut desinfecteert uw huid en bespreekt vooraf met u op welke haren of gebieden de focus gaat liggen. Met het geavanceerde ontharingsapparaat Apilus stuurt zij via een klein steriel naaldje een stroomstootje naar het haarzakje. De haar wijst haar hierbij de weg. De haar laat los en wordt meteen verwijderd. Tijdens de behandeling probeert de huidtherapeut altijd zoveel mogelijk storende haartjes te behandelen. Na de behandeling kan de huidtherapeut Aloë Vera gel aanbrengen om de huid te kalmeren.

De gevoeligheid is grotendeels afhankelijk van de locatie en de dichtheid van de haren. Tijdens de behandeling kunt u korte, warme prikjes voelen. De behandeling is niet pijnloos, maar is over het algemeen goed te verdragen. Na afloop koelen we de huid met een coldpack en brengen kalmerende Aloë Vera gel aan.

De huid kan na de behandeling roodheid en zwelling vertonen. Deze reactie zal gedurende de dag afnemen.

Het aantal behandelingen is per persoon is zeer verschillend. Het aantal benodigde behandelingen is onder andere afhankelijk van de haardichtheid, de locatie, de kleur van de haren, maar ook de leeftijd waarop u met oestrogeentherapie bent gestart.

Op basis van de gegevens van uw medische voorgeschiedenis, het klinisch beeld en uw reactie op de behandelingen, zal de huidtherapeut haar best doen om een goede schatting maken van het aantal benodigde behandelingen.

Het doel van de behandeling is dat u niet meer druk hoeft te maken over storende haren. Na iedere behandeling komen er minder haren terug en worden de haren dunner van structuur. Uw huid voelt aan het einde van de behandelperiode glad aan.

De meeste behandelde haren komen niet meer terug. Het is echter mogelijk dat in de toekomst nieuwe haarzakjes geactiveerd worden (op andere plaatsen) of donshaartjes overgaan tot dikkere haren. Dit is afhankelijk van hormonale invloeden, erfelijke gevoeligheid of medicijngebruik. U kunt zonder probleem herhaalbehandelingen ondergaan, met een behandelfrequentie die u prettig vindt.

Bij medische transitie werken veel zorgverleners met elkaar samen. Ook de zorgverzekeraar speelt een belangrijke rol vanwege de vergoedingen.

Gezichtsontharing door middel van laser en elektrische epilatie bij de man-vrouw transitie kan vanuit de basisverzekering worden vergoed. De betaling is na afloop van elke behandeling per pin of contant. De facturen kunnen vervolgens bij de zorgverzekeraar worden gedeclareerd.

Voor ontharing van het genitaal gebied verloopt de betalingsprocedure anders. VUmc heeft met Huidzorg Houten een contract afgesloten. Als u bij het Kennis en Zorgcentrum Genderdysforie van VUmc behandeld wordt, stelt het VUmc een budget ter beschikking voor de ontharing van het genitaal gebied. Vooraf aan het behandeltraject krijgt zowel de kliniek, als de cliënt een brief toegestuurd met een unieke code. De kliniek stuurt de facturen rechtstreeks door naar het VU medisch centrum.

Er worden eerst 10 behandelingen vergoed. Is er na 10 behandelingen onvoldoende resultaat? Dan is een nieuwe beoordeling van het genderteam of behandelaar nodig. Na goedkeuring kan het behandeltraject voortgezet worden.

Wij nodigen u uit voor een persoonlijk intakegesprek. Daarin bespreekt u uw medische gezondheid, wensen en verwachtingen met de huidtherapeut. Er wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld met bijhorende prijsindicatie. Meestal is er ook een verklaring van het genderteam en/of machtiging van uw behandelaar nodig voor vergoeding.

Nadat alles duidelijk voor u is kunt u, na ondertekening van de behandelovereenkomst, tot behandeling overgaan.