bezemrijsvaricesBezemrijsvarices zijn kleine verwijde bloedvaten die voorkomen op de benen en de voeten. Het zijn geen spataderen. Spataderen liggen dieper en zijn breder in doorsnede. Deze oppervlakkige beenvaatjes worden ook wel besenreiser of berkentakjes genoemd, omdat ze lijken op fijn vertakte boompjes. Ze kunnen ook streperig of stervormig zijn. Bezemrijsvarices hebben een rode, paarse of blauwe kleur. Ze zitten soms in kluwen bij elkaar geplakt. Bezemrijsvarices komen erg veel voor: zo’n één derde van de volwassen heeft er last van. Mensen met bezemrijsvarices kunnen soms ook klagen over gevoeligheid en een zwaar gevoel in de benen. Soms geven ze een jeukend en prikkelend gevoel. Maar bovenal vinden mensen (met name vrouwen) de verkleuringen niet mooi en willen zij er vanaf om esthetische redenen.

Oorzaken bezemrijsvarices

Bezemrijsvarices ontstaan bij het ouder worden, omdat de vaatwanden met de jaren verzwakken en verder van elkaar af gaan staan. Meestal is er ook sprake van erfelijke aanleg. Zwangerschap en langdurig staan en zitten, kunnen het ontstaan van bezemrijsvarices extra uitlokken.

Behandeling van bezemrijsvarices

De verwijde vaatjes hebben geen functie meer in de bloedsomloop. Het vaatwandje is verslapt waardoor het bloed blijft stilstaan. Andere bloedvaten hebben de functie overgenomen, dus ze kunnen zonder problemen verwijderd worden.

Als u veel last heeft van spataderen of een ander onderliggend probleem van de bloedvaten, is het belangrijk dat u eerst uw arts of vaatchirurg raadpleegt of nader onderzoek en/of een andere behandelmethode nodig is. Bij een uitgebreide vorm van bezemrijsvarcies adviseren wij om dagelijks therapeutisch elastische kousen te dragen. Deze verlichten niet alleen klachten zoals vermoeide benen, maar werken ook preventief op het ontstaan van nieuwe bezemrijsvarices en spataderen.

1. Laserbehandeling bij beenvaatjes

Gesprongen bloedvaatjes en oppervlakkige beenvaatjes van 0.1 tot 4.0 mm doorsnede kunnen door de huidtherapeuten van Huidzorg Houten zeer effectief verwijderd worden met de laser Long Pulsed Nd:YAG 1064 nm. De laser geeft over de gehele lengte van het bloedvat laserpulsen af. Deze laat zogenaamde ‘laspuntjes’ achter, waardoor de bloedtoename gestopt wordt. Het licht van de laserpulsen wordt geabsorbeerd door de rood/paarsige kleur in de beenvaatjes, waardoor de wanden van de vaten verhit worden en stuk gaan. Ondertussen is er maar minimale verwarming van het omliggende weefsel, waardoor de huid zelf intact blijft.
Meer over deze behandeling »

2. Lichtflitstherapie bij beenvaatjes

De laserbehandeling van bezemrijsvarices kan gecombineerd worden met lichtflitstherapie (IPL) indien er rode beenvaatjes aanwezig zijn. Het IPL-handstuk geeft lichtpulsen met een hoge energie intensiteit van groen licht af. Deze energie wordt wel opgenomen door de rode kleur van de oppervlakkige vaatjes, maar niet door de omringende huid. Door de warmte gaan de bloedvaatjes kapot waarna het lichaam deze vervolgens zelf opruimt.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van bezemrijsvarices

De huidtherapeut bespreekt met u tijdens het intakegesprek welke aanpak het meest geschikt is voor uw bezemrijsvarices. Indien u vragen heeft naar aanleiding van deze pagina mag u altijd contact met ons opnemen.