10 Tips voor na een chemische peeling

26 januari 2021 | Auteur: Dana
10-tips-voor-na-een-chemische-peeling

Chemische peelings zijn hele effectieve behandelingen om je huid in conditie te krijgen, of je nu fijne lijntjes, puistjes, hyperpigmentatie of een hele reeks andere huidproblemen wil laten behandelen. Maar om echt profijt van een peeling te hebben, is het is belangrijk om ook tijdens het genezingsproces goed voor je huid te zorgen. In dit blog lees je alle tips over wat je wel en niet moet doen om de voordelen uit een chemische peeling te halen!

Wat moet je wel doen na een chemische peeling?

1. Blijf uit de zon en bescherm de huid

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: je huid moet nu meer dan ooit beschermd worden tegen de zon. Je gezicht is super gevoelig na de peeling, er zijn letterlijk huidlagen verwijderd! En de nieuwe huid die na een peeling tevoorschijn komt, is bijzonder kwetsbaar voor zonnestralen. Als je niet in de schaduw kunt blijven wanneer je onderweg bent, gebruik dan met een zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30 om je huid te beschermen tegen gevaarlijke UV-stralen. Gebruik het minimaal 6 weken na de peeling (hoewel het hoe dan ook een belangrijke stap in je dagelijkse huidverzorgingsroutine zou moeten zijn!).

2. Blijf bij zeepvrije reinigingsmiddelen

Als je reiniger niet zeepvrij is, dan is dit het moment om op zoek gaan naar een goede wasgel. Zeep zorgt ervoor dat de huid strak en droog aanvoelt door de huid van zijn natuurlijke oliën te ontdoen – en de huid is al genoeg gestript na een peeling. Je huid schoonmaken met een zeepvrije wasgel is veilig voor de gevoelige huid na een peeling en droogt je huid niet uit.

3. Reinig met koud water

Je huid voelt misschien wat branderig aan na een chemische peeling en heet water kan onaangenaam zijn op je nieuwe huid. Het kan ook een ontstekingsreactie veroorzaken. Was je gezicht met koud water om de genezende huid te helpen kalmeren. En denk eraan, dep je huid daarna altijd droog – dus niet wrijven.

4. Hydrateer maximaal

Breng een vochtinbrengende crème aan om de droge huid gehydrateerd te houden en om het vochtniveau te herstellen. De vochtinbrengende crème moet vrij zijn van agressieve chemicaliën en irriterende stoffen (zoals zuren en anti-acnémiddelen) die jouw toch al gevoelige huid van streek kunnen maken. Ze moeten ook op waterbasis zijn, omdat vochtinbrengende crèmes met een hoog watergehalte prettig en licht op de huid zijn. Houd er wel rekening mee dat hydratatie het peelingproces verlengt, omdat een gehydrateerde huid niet zo snel afschilfert.

5. Neem de adviezen van de huidtherapeut serieus

Dit is waarschijnlijk de beste nazorgtip voor chemische peeling. Het is (zoals altijd) het beste om naar je huidtherapeut te luisteren en hun advies na een peeling op te volgen. Ze kunnen je op maat gemaakte instructies geven over hoe je je huid na de peeling kunt verzorgen, aangepast op jouw huid en het type chemische peeling dat je hebt gehad.

Wat moet je vermijden na een chemische peeling?

6. Werk je niet in het zweet

Dit betekent geen spa-dagen met sauna, geen zonnebaden en geen extreme inspanning. Zweet kan de huid irriteren, dus blijf koel totdat je huid tekenen van herstel vertoont.

7. Zet scrubs en exfolianten even opzij

Wanneer je huid droog en schilferig begint te worden, zou je misschien de dichtstbijzijnde scrub willen pakken en alles eraf wrijven. Maar je huid heeft net een flinke afschilfering in gang gezet, ze heeft nu niet nog meer nodig. Gun je huid even een pauze en wacht minstens 3 dagen na een lichte chemische peeling voordat je gaat scrubben of exfoliëren. Voor medium of diepe chemische peelings kan zelfs enkele weken duren. Luister naar de instructies van de huidtherapeut.

8. Niet peuteren, krabben of trekken alsjeblieft

Het is niet makkelijk, maar om dezelfde reden als hierboven, mag je absoluut niet aan losse velletjes peuteren. Met het verstoren van het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid, kun je wondjes, vlekjes en littekens veroorzaken. En die zijn erger dan een paar tijdelijke schilfertjes.

9. Even geen retinol

Retinol is een geweldig ingrediënt voor het stimuleren van nieuwe celgroei en celvernieuwing, maar je huid werkt hier al genoeg aan nadat ze een chemische peeling heeft gehad. Zorg ervoor dat je huid dus niet overbelast raakt. Wacht tot de huid genezen is voordat je weer retinol gebruikt. We adviseren ook vijf dagen tot een week voor de peeling te stoppen met het gebruik van retinol.

10. Geef je huid wat tijd

Bij een goede nazorg van de chemische peeling draait alles om de genezing. Geef je huid de tijd om zichzelf te herstellen voordat je een andere huidbehandeling ondergaat. Wacht minimaal 2 weken, maar volg zoals altijd het advies van je huidtherapeut.

Meer weten over onze chemische peelings?

Meer weten over deze behandeling? Op deze pagina lees je meer. Kom gerust langs voor een intake, dan kijken wij voor welke peeling je het beste in aanmerking komt!

26 januari 2021 | Auteur: Dana