5 huidverzorgingstips van de huidtherapeut

5 september 2023 | Auteur: Amber
huidverzorging-5-tips-van-de-huidtherapeut

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam, circa 16% van het lichaamsgewicht bestaat uit huid. Oftewel, belangrijk genoeg om goed te verzorgen! Door de huid dagelijks te verzorgen behoud je een optimale huidconditie en kun je huidklachten onderdrukken of doen verdwijnen. We geven 5 huidverzorgingstips!

Huidverzorgingstip 1: Reinig de huid iedere dag

Door het gelaat zowel in de ochtend als in de avond te reinigen met een cleanser ontdoe je de huid van talg, zweet en ander vuil. Reinigen heeft als doel om het risico op talgophopingen en opvolgende ontstekingen te minimaliseren en om de huid doorlaatbaar te maken voor actieve ingrediënten.

Bij Huidzorg Houten raden we af om de huid te reinigen met een wattenschijfje of reinigingsdoekje, omdat dit de huid niet voldoende schoonmaakt. Daarbij bevatten reinigingsdoekjes vaak irriterende stoffen voor de huid. De meest huidvriendelijke manier om te reinigen is met een cleanser, zoals de Gentle Cleanser van ZO Skin Health. Breng een druppeltje ter grootte van een kikkererwt aan op de vingers, meng dit met water en masseer dit 1 minuut in op de huid voordat je het afspoelt.

Tip 2: Exfoliëren

De huid verliest elk uur 30.000 tot 40.000 dode huidcellen. Als je ouder wordt vertraagt dit proces waardoor de huid er grauwer en minder ‘’glowy’’ uit kan zien. Zowel voor de jonge als oudere huid is exfoliëren een must om een verdikte huid te voorkomen. Een verdikte huid zorgt namelijk voor droogte, fijne lijntjes, vlekjes en acné. Door de huid te exfoliëren voorkom je dat de huid te dik wordt en zorg je ervoor dat de huid er fris en fruitig uit blijft zien. Wil je weten welke exfoliant bij jouw huid past? Lees dan dit blog!

Tip 3: Koop producten met een lucht en- lichtdichte verpakking

Veel crèmes zitten in potjes die je opendraait. Dit is een echte no-go op het gebied van huidverzorging. Ten eerste creëert het een voedingsbodem voor bacteriën, omdat je iedere keer met je vingers de crème uit het potje haalt. Verder zorgt het opdraaien van het potje ervoor dat zuurstof en daglicht bij het product komen. Veel actieve ingrediënten, zoals vitamine A en C, houden niet van zuurstof en verliezen hun werkzaamheid en daarmee het effect op de huid. Onze huidverzorgingstip is dan ook om altijd een product te kopen in een lucht en- lichtdicht verpakt pompje.

Een uitzondering op de laatste regel zijn body producten. Actieve ingrediënten worden minder vaak toegepast op het lichaam waardoor een lucht en- lichtdichte verpakking minder van belang is. Voor de hygiëne adviseren we wel om body producten te kopen die verpakt zijn in een tube.

Huidverzorgingstip 4: Check de ingrediënten

In de skincare industrie worden veel claims gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan “dermatologisch getest” of “bevat retinol“. Maar wat zeggen deze claims en hoe betrouwbaar zijn ze? Dermatologisch getest betekend bijvoorbeeld niets meer dan dat het product getest is op vrijwilligers. Wat de uitslag van deze test is, wordt vaak niet vermeld.

En dat er “bevat retinol” of ‘bevat vitamine C” op een verpakking staat, hoeft ook niet zoveel te betekenen. Het is namelijk meer van belang hoeveel er van dat ingrediënt in zit. Je ziet vaak dat een hele kleine toevoeging van een bepaald ingrediënt er al voor zorgt dat het groot op de verpakking wordt benoemd. Onze tip is dan ook om kritisch te kijken naar de ingrediëntenlijst. Hieruit kun je afleiden hoeveel van een bepaald ingrediënt werkelijk in het product zit. Als een ingrediënt onderaan de lijst staat, kun je er vanuit gaan dat dit heel weinig is.

Tip 5: Gebruik een schone handdoek en kussensloop

Na het reinigen van je gezicht gebruik je ongetwijfeld een handdoek om je huid droog te deppen. Door een handdoek telkens opnieuw nat te maken en te gebruiken, biedt dit een uitstekende omgeving voor de groei van bacteriën. Bacteriën kunnen ontstekingen veroorzaken in de huid en acné triggeren of verergeren. Het gebruik van een schone handdoek is daarom een belangrijke tip.

Dit geldt ook voor je kussensloop. Aangezien je gemiddeld 1/3 van de dag op je kussensloop ligt, is dit ook een broeiplaats voor bacteriën door de aanwezigheid van talg en zweet. Verschoon daarom je kussensloop geregeld om de kans op acné te voorkomen.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog of ben je benieuwd geworden naar jouw ideale skincare routine? Plan dan een vrijblijvend intakegesprek in met een huidtherapeut. We helpen je graag met al jouw huidvragen!

5 september 2023 | Auteur: Amber