7 Belangrijke tips om thuis retinol te gebruiken

18 december 2020 | Auteur: Dana Dijs-Bom
7-belangrijke-tips-om-thuis-retinol-te-gebruiken

Retinol, ook wel tretinoïne of vitamine A-zuur genoemd, is op dit moment enorm populair. Huidproducten met een hoog percentage retinol kun je beter niet op eigen houtje gaan gebruiken. Je huid moet over het algemeen eerst wennen aan de actieve werkstoffen in dit middel. Daarom geven we in dit blogbericht alvast een aantal tips, zodat je retinol comfortabel en veilig kunt inzetten op weg naar huidverbetering.

De populariteit van retinol is niet zo gek, want het is een echte alleskunner en daar zijn inmiddels veel mensen achtergekomen. Wat retinol is en hoe het werkt lees je in dit blogbericht.

Tip 1: Volg instructies op van de huidtherapeut

Huidreacties rond de mond en ogen, zoals roodheid, een branderig gevoel en schilfering, zijn normale bijwerkingen van producten met retinol. Zelfs na maanden gebruik kan dit nog optreden. De huid moet in het begin zeker zes tot acht weken wennen aan retinol. Even doorbijten dus!

De huidtherapeut kan de juiste instructies geven waardoor je het minste ongemak zult ervaren. Door het percentage retinol stap voor stap op te bouwen, kun je vervelende huidreacties een beetje voor zijn. Ook komen de aanbrenginstructies zeer nauw. Het is bijvoorbeeld niet slim om crèmes met retinol dicht bij de ogen en de mondhoeken aan te brengen. Sommige mensen kunnen retinol niet goed verdragen en bij anderen is het juist niet sterk genoeg. En wat mag je wel en niet doen met de schilfertjes? Kortom, persoonlijke begeleiding is geen overbodige luxe.

Tip 2: Pas andere huidverzorgingsproducten aan op het gebruik van retinol

Sommige therapeutische ingrediënten, zoals benzoylperoxide, matchen niet goed met retinol. Je huid kan gevoeliger zijn door het gebruik van retinol en is daardoor niet bestand tegen allerlei bestanddelen in cosmetica. Zo zou je bijvoorbeeld allergisch kunnen reageren op geparfumeerde producten. We raden aan om overdag een serum of dagcrème te gebruiken met vitamine C en E omdat dat goed combineert met het gebruik van retinol ’s nachts. Het liefst volgens voorgeschreven protocol en van hetzelfde merk.

Tip 3: Let op de concentratie retinol bij aanschaf van een crème

Retinol wordt ook steeds vaker verwerkt in crèmes en serums die verkrijgbaar zijn bij de drogist en parfumerie. Meestal zijn de concentraties echter zeer laag, waardoor zichtbaar effect uitblijft. Zonde van je geld! Het is heel belangrijk dat het percentage retinol hoog genoeg is om de werking met het therapeutische middel tretinoïne te kunnen vergelijken. Uit onderzoek blijkt dat 1% retinol een even goed resultaat geeft als 0,1% tretinoïne.

Tip 4: Let op de verpakking van het product met retinol

Retinol is erg instabiel als het in aanraking komt met licht en lucht. De werking van retinol gaat meteen verloren zodra je een potje opent. Een luchtdicht pompje is een veel betere verpakking. Meestal worden serums verpakt met behulp van stikstof, waardoor er tijdens de productie geen zuurstof in het serum komt. Er komt pas zuurstof bij zodra je het product op je huid aanbrengt. Vitamine C, retinol en andere onstabiele ingrediënten zijn ingekapseld door middel van nano liposomen. Dit is een stofje dat het ingrediënt stabiel houdt en tegen zuurstof beschermt. Deze inkapseling blijft 7 tot 8 maanden stabiel. Na acht maanden vermindert de werking van het product geleidelijk (± 80% werkzaamheid blijft over). Gelukkig is de hoeveelheid zo afgestemd dat je het serum tegen die tijd al helemaal gebruikt hebt.

Tip 5: Retinol mag niet gebruikt worden tijdens zwangerschap en borstvoeding

Er is veel verwarring over het gebruik van retinol tijdens de zwangerschap. De opname van vitamine A via voeding, zoals worteltjes en broccoli, is heel belangrijk voor zwangere vrouwen. Vitamine A is echter niet hetzelfde als vitamine A-zuur. Zodra een hoge dosis vitamine A-zuur in één keer oraal wordt toegediend via tabletten, zoals bij Roaccutane, is het een heel ander verhaal. Dit kan zeer schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
Er is nooit aangetoond dat vitamine A via serums of crèmes (de gewone retinol of retinyl palmitate) van invloed kan zijn op de zwangerschap. Dit blijft natuurlijk zeer lastig om te onderzoeken en aan te tonen. Om risico te voorkomen wordt daarom het gebruik van retinol tijdens zwangerschap en lactatie afgeraden.

Tip 6: Blijf uit de zon met retinol

Als je retinol gebruikt moet je je huid dagelijks beschermen met een zonnebrandmiddel met factor 30 of hoger en zonlicht zoveel mogelijk vermijden. De opperhuid wordt namelijk dunner en door blootstelling aan UV-straling kan de huid UV-schade oplopen. Gezien de lichtgevoeligheid adviseren wij retinol daarom ’s nachts te gebruiken.

Tip 7: Een beetje geduld voor zichtbare resultaten

Retinol lijkt haast wel een wondermiddel, maar je moet er wel rekening mee houden dat je niet binnen een week resultaat zult zien. Voor een goed resultaat adviseren wij het minimaal zes maanden dagelijks te gebruiken. Het behaalde resultaat kun je daarna onderhouden door het product om de dag te blijven smeren. Als het gewenste effect uitblijft, kan dat te wijten zijn aan een slechte opname door de huid. De huidtherapeut kan adviseren wat je kunt doen om het effect te verbeteren, zoals bepaalde behandelingen en crèmes die de dode huidcellen versneld laten afschilferen.Daarnaast adviseren wij retinol onderdeel te laten zijn van een uitgebreid protocol.

Huidproducten met sterk retinol

Bij Huidzorg Houten maken we veel gebruik van ZO Skin Health van dr. Zein Obagi die ook het ingrediënt retinol bevatten. Deze meeste producten zijn verkrijgbaar bij ons in de praktijk en anders ook via de webshop:

Ben je geïnteresseerd in huidverbetering en benieuwd naar therapeutische producten met retinol en onze huidverbeterende behandelingen? Plan direct online een afspraak in voor persoonlijk advies of neem telefonisch contact met ons op.

18 december 2020 | Auteur: Dana Dijs-Bom