7 Tips om verantwoord de zon in te gaan

2 mei 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom
7-tips-om-verantwoord-de-zon-in-te-gaan

Eindelijk…het kille voorjaar is voorbij! Komend weekend kan het wel 25 graden Celsius worden! Misschien zit je dan niet te wachten op ‘streng’ zonadvies van de huidtherapeut. Toch kunnen we alvast voorspellen dat veel mensen hun huid laten verbranden deze week… Binnen een half uur kan het gebeurd zijn! Daarom willen we toch nog een keer benadrukken hoe belangrijk het is je goed te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. Hierdoor verklein je het risico op verbranding, huidveroudering, pigmentvlekken en DNA-schade, wat op latere leeftijd huidkanker kan veroorzaken.

Verantwoord in de zon

Zonnebrandcrèmes zijn onmisbaar bij veilig zongedrag. De beschermingsfactor van een zonnebrandcrème (Sun Protection Factor) staat voor het aantal keer dat de verblijfsduur in de zon kan worden vermeerderd zonder te verbranden.

Zonnebrandcrèmes zijn niet bedoeld om langer in de zon te kunnen blijven, maar om gedurende de tijd dat de zon niet kan worden gemeden, de huid extra bescherming te bieden. Geen enkel product biedt 100% bescherming, daarom is het altijd aan te raden naast het gebruik van een crème ook je huid te beschermen met kleding en zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken.

Enkele belangrijke tips voor veilig zongedrag

Voorkomen is beter dan genezen. Om iedereen weer op scherp te zetten tijdens de eerste voorjaarszonnestralen hierbij een aantal tips om je huid goed te beschermen tegen de schadelijke invloeden van zonlicht:

Tip 1:

Laat je huid langzaam wennen aan het zonlicht. Je huid is extra kwetsbaar als je nog weinig in de zon bent geweest, hierdoor is de kans op verbranden extra groot. Gebruik minimaal factor 30. Gebruik een middel met bescherming tegen zowel UV-A als UV-B stralen.

Tip 2:

Smeer ook in op een bewolkte zomerdag. UV-straling komt ook door bewolking heen en verbranden kan dus ook!

Tip 3:

Smeer elke twee uur opnieuw in. Door zweten, afdrogen en wrijving van kleding vermindert  de bescherming van een zonnebrandcrème.

Tip 4:

Smeer voldoende. Het is van belang ongeveer 35 milliliter per keer aan te brengen om de beloofde bescherming te bereiken. Een handig hulpmiddel hierbij is het aanhouden van een hoeveelheid van zeven theelepels voor het gehele lichaam. Smeer je onbedekte huid een half uur voordat je de zon in gaat in.

Tip 5:

Let goed op de houdbaarheid van de zonnebrandcrème. De meeste crèmes blijven 6 tot 12 maanden na opening goed. Wanneer je het product te lang bewaart of wanneer de verpakking vaak warm is geworden daalt de SPF en daarmee ook de bescherming voor de huid.

Tip 6:

De SPF in foundations, dagcrème of BB-crème biedt niet voldoende bescherming voor de rest van de dag. Je gebruikt daarvoor te weinig van het product. Breng op zonnige dagen na de dagcrème extra zonnebrandcrème aan. Voor vrouwen die foundation dragen is er een handige poederstick met SPF 30, die zonder vettigheid herhaaldelijk opgebracht kan worden: Sunscreen Powder van ZO Skin Health.

Tip 7:

Vergeet niet je decolleté, de bovenkant van je handen en voeten, oorschelpen en de randjes naast je zwemkleding in te smeren! Deze delen verbranden snel en worden vaak over het hoofd gezien.

Uitgebreidere informatie

Meer informatie over UV-straling, zonnebrandcrème en huidkanker vind je in de blogberichten:

Veel plezier de komende dagen en geniet (beschermd) van de buitenlucht!

Assortiment van zonnebrandcrème bij Huidzorg Houten

De huidtherapeuten van Huidzorg Houten helpen je graag verder bij het uitzoeken van een prettige zonnebrandcrème.

2 mei 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom