8 Veelgestelde vragen over de behandeling van jeugdpuistjes

13 april 2020 | Auteur: Dana Dijs-Bom
8-veelgestelde-vragen-over-de-behandeling-van-jeugdpuistjes

Het is echt geen pretje om last te hebben van puistjes. Hoe langer het duurt, hoe vervelender het wordt. Het goede nieuws is dat er wel veel handige informatie te vinden is hoe je jeugdpuistjes kunt behandelen en voorkomen. Als huidtherapeuten krijgen we vaak dezelfde vragen van onze cliënten. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over de behandeling van jeugdpuistjes maar eens op een rijtje gezet in dit blog, want hoe meer je weet over de juiste aanpak, hoe sneller jij je puistjes weer onder controle krijgt. Je hoeft je echt niet machteloos te voelen en dat geeft hoop, niet waar? Veel succes en als je nog meer vragen hebt: wij staan voor je klaar!

1. Wat is de beste manier van reinigen?

Gebruik een reinigingsproduct dat geschikt is voor de jonge huid. Schuim het product op met lauw water en masseer het minimaal één minuut in, zodat de zuren de tijd krijgen om de overtollige dode huidcellen te verweken en talg op te lossen. Tip: houd er maar eens een timer bij want een minuut duurt langer dan je denkt! Spoel de huid daarna af met lauw water en dep je huid voorzichtig droog met een handdoek. Als je nog meer wilt weten over de perfecte reiniging, lees dan dit blog nog even.

2. Mag ik wel of niet scrubben bij puistjes?

Dat mag wel, tenzij je huid extreem gevoelig is. Bij acné is er vaak sprake van een verdikte dode huidcellenlaag. Deze huidcellen blokkeren de uitgangen van de talgklier, waardoor poriën sneller verstoppen. Met behulp van een dual-action-scrub verwijder je dode huidcellen, zonder de huid te beschadigen. Scrubben stimuleert de celvernieuwing, verbetert de bloedsomloop en herstelt de natuurlijke glans van de huid.

3. Hoe voorkom je de verspreiding van acné-bacteriën?

Hoe moeilijk het ook is: blijf van je huid af en knijp de puistjes niet zelf uit! Je maakt het echt alleen maar erger. Gebruik schone handdoeken, draag katoenen kleding als je last hebt van acné op je rug, verwissel je kussensloop regelmatig, maak je telefoon dagelijks schoon en vergeet ook niet make-up kwastjes een sopje te geven. Wat je vooral ook niet moet doen: je puistjes verbergen onder een haarband, pony of pet. Bacteriën zijn gek op deze broeierige plekken.

4. Werkt retinol bij acné?

Retinol helpt niet alleen bij het bestrijden van acné, maar ook de aanpak van acné-littekens. Retinol (een vorm van vitamine A) heeft het vermogen om zich te binden aan onze huidcellen, waardoor deze geactiveerd worden en sneller vernieuwen. Retinol bevordert dus de groei van normale, gezonde cellen in de huid en rondom de poriën. De poriën gaan hierdoor open, waardoor talg gemakkelijker naar buiten kan stromen en nieuwe talgophopingen, mee-eters en puistjes minder kans maken.

5. Zijn jullie huidproducten duur?

De producten die wij als huidtherapeuten adviseren lijken in eerste instantie misschien duurder, maar vergeet niet dat deze therapeutische producten veel sterker zijn dan de middeltjes die je bij de drogist kunt kopen. Daarnaast zijn ze heel geconcentreerd zodat je er in verhouding veel langer mee doet. Als je het zo bekijkt scheelt het dus juist veel geld. Met effectieve huidproducten die speciaal afgestemd zijn op jouw huid, heb je uiteindelijk ook minder behandelingen nodig. Nu is het niet zo dat je per se voor honderden euro’s aan producten moet aanschaffen. Met de eerste drie belangrijke stappen: wash-scrub-oil control, kom je al een heel eind.

6. Mag ik foundation gebruiken bij acné?

Liever niet, maar we begrijpen dat je je soms echt beter voelt als je foundation draagt. Al is het  maar plaatselijk een dun laagje om de rode vlekjes minder op te laten vallen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel minerale poeders die wel ademen. We kunnen ook de ademende en ontstekingsremmende foundation Lycogel aanbevelen. Lycogel is bij ons verkrijgbaar in heel veel tinten en ziet er natuurlijk uit op de huid. Bovendien werkt deze camouflage ondertussen ook nog ontstekingsremmend op puistjes én bevat het een goede zonbescherming SPF 30.

7. Mag ik even in de zon zitten om mijn puistjes uit te drogen?

Je zou denken dat het helpt, maar op lange termijn verstopt de huid de juist nog meer. De zon maakt de dode huidcellenlaag dikker waardoor talg nog meer geblokkeerd raakt. Ook vergroot je de kans op pigmentvlekjes en werk je het herstelproces van de huid tegen. Hoe fijn het ook is, blijf je huid beschermen met een olievrije zonnebrandcrème met SPF30.

8. Ik heb al vlekjes en littekentjes door acné, ben ik nu te laat?

Hoewel voorkomen altijd beter is dan genezen: je huid is gelukkig vergevingsgezind. De huid is tot op zekere hoogte in staat om zich te vernieuwen. Bijzonder toch? Met enkele behandelingen is het mogelijk om de huidtextuur te verbeteren, vlekjes te vervagen en littekentjes aan te pakken. Het is dan wel belangrijk dat de ontstekingen onder controle zijn.

Lees meer over deze behandelingen:

13 april 2020 | Auteur: Dana Dijs-Bom