Acné bij volwassenen

22 maart 2024 | Auteur: Sophie van Leen
acne-bij-volwassenen

Niet alleen tieners kunnen last hebben van acné. Acné bij volwassenen, ook wel acné tarda of adult acné genoemd, is een vorm van acné die voorkomt bij mensen boven de 25 jaar. Het is vervelend om te merken dat acné, iets waarvan je dacht dat alleen voorkwam in de pubertijd, plotseling (weer) de kop opsteekt in je volwassen leven. “Ik ben toch geen puber meer, hoe kan ik nou nog puistjes hebben?” horen we vaak in de praktijk. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. In dit blogbericht leggen we meer uit over acné bij volwassenen en wat je zelf kunt doen om het te verminderen.

Acné bij vrouwen

We zien adult acné zowel bij mannen als bij vrouwen, maar het komt vaker voor bij vrouwen. Het huidbeeld varieert ten opzichte van acné in de pubertijd. Bij vrouwen zien we voornamelijk grote rode ontstekingen op de wangen, de kin, de kaaklijn en in de hals. Soms zien we ook puistjes op het decolleté. Ze kunnen in groepjes voorkomen en in rap tempo verspreiden. Ook zijn er vaak mee eters en kleine witte bultjes zichtbaar. Deze witte onderhuidse bultjes noemen we ‘whiteheads’, ze zijn voor anderen meestal niet goed te zien totdat je er zelf aan gaat knijpen. Dat uitknijpen is verleidelijk, want je kunt de bultjes zelf wel goed voelen als je met je vingertoppen over je huid strijkt.

Acné bij mannen

Bij mannen zien we dat puistjes en mee-eters voornamelijk op de rug en schouders voor komen. Ook in de baardstreek en rond de neus kunnen er vervelende rode bultjes ontstaan. Scheren werkt dan ook niet echt mee: haartjes kunnen na het scheren gaan irriteren en ingroeien, wat zich uit in de vorm van puistjes.

Hoe komt het dat je acné kunt krijgen op volwassen leeftijd?

Om acné tarda goed aan te pakken, is het belangrijk om de mogelijke oorzaken te achterhalen:

  • Hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat puistjes opkomen. Dit zien we bijvoorbeeld rondom de menstruatie, tijdens de zwangerschap en de (peri)menopauze. Maar ook wanneer je stopt of wisselt van anticonceptie kan je huid hierop reageren.
  • Stress kan ook een opvlamming uitlokken. Wanneer we stress ervaren komen androgenen (een type hormoon) vrij die de talgproductie verhogen. Wanneer er meer talg wordt aangemaakt kunnen de talgklieren verstopt raken met ontstekingen als gevolg.
  • We zien dat maag-darmklachten zoals maagzuur, obstipatie, buikpijn, misselijkheid/braken en het prikkelbaar darmsyndroom vaker voorkomen bij mensen met adult acné. We zien ook dat voedselallergieën of intoleranties vaker voorkomen bij mensen met adult acné.

Wat kun je zelf doen om adult acné te verminderen?

1. Verminder stress

Verhoogde blootstelling aan stress wordt steeds meer gezien als dé veroorzaker van een disbalans in de volwassen huid. Het is natuurlijk onmogelijk om alle vormen van stress in je leven te vermijden. Dat is ook niet nodig, want het menselijke lichaam kan best een beetje stress verdragen. Wel kun je proberen om in ieder geval dagelijkse stress te reduceren. Dat is niet alleen goed voor je huid, maar ook een investering in je hele welzijn. En ga op zoek naar manieren om te ontspannen, bijvoorbeeld door yoga of een fijne wandeling.

2. Stop met roken

De toxinen die vrijkomen door sigarettenrook verstoppen de poriën en bevorderen de groei van bacteriën in de poriën. Daarnaast verslechtert de doorbloeding van de huid, waardoor nieuwe huidcellen minder goed kunnen regenereren. Dit heeft een negatief effect op de wondheling.

3. Minderen met bewerkte, gesuikerde voeding

Suikers hebben een grote invloed op het ontstaan van acné bij volwassenen. De oorzaak ligt waarschijnlijk bij de opstoot van insuline, wat de productie van testosteron beïnvloedt. Kies voor voeding met een lage glycemische index, zoals zilvervliesrijst, fruit, volkorenpasta en peulvruchten. Lees meer over dit onderwerp in dit blogbericht.

4. Gebruik de juiste huidverzorging

De juiste verzorgingsroutine is een must om acné tarda onder controle te krijgen. Het gebruik van verkeerde producten kan de huid irriteren of ervoor zorgen dat de poriën geblokkeerd raken, met een averechts effect als gevolg. Het kan overweldigend zijn om zelf op zoek te gaan naar de juiste verzorgingsproducten. De huidtherapeuten van Huidzorg Houten kunnen een persoonlijk plan voor je samenstellen die afgestemd is op jouw huid en behoeften.

5. Blijf zoveel mogelijk van de huid af

Probeer zo min mogelijk aan het gezicht te zitten en aan plekjes te krabben en te pulken. Vaak is het iets dat we onbewust doen en zelfs een ’tic’ kan worden, vergelijkbaar met nagelbijten. Stress kan dit in stand houden. Zelf uitknijpen is meestal sowieso geen succes: er komt niet eens altijd pus of talg uit. Het duurt daarbij ook vrij lang voordat de huid weer hersteld is. Maar het belangrijkste argument om het niet te doen is dat bacteriën zich zo kunnen verspreiden waardoor de acné juist kan verergeren.

Behandelingen tegen adult acné

Het is belangrijk om professioneel advies in te winnen om de oorzaak van de acné vast te stellen en een passende behandeling te krijgen. Acné bij volwassenen behandelen vergt tijd, geduld en consistentie. Veel therapieën die goed werken bij acné in de puberjaren, werken minder goed bij acné bij volwassenen. Bij Huidzorg Houten bieden we o.a. acnébehandelingen, chemische peelings en orthomoleculaire therapie aan. Ook zijn er veel effectieve behandelmethoden om de schade van volwassenacné, zoals acné-littekens en pigmentvlekjes te verminderen.

Kan ik bij Huidzorg Houten terecht met adult acné?

De huidtherapeuten van Huidzorg Houten behandelen veel volwassenen met onzuiverheden. Acné bij volwassenen wordt heel gericht aangepakt, met extra respect voor de gevoeligheid van de huid. We zoeken samen naar de dieper gelegen oorzaak van het probleem, zodat er ook gewerkt wordt aan het voorkomen van nieuwe onzuiverheden. Je kunt gemakkelijk een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek via ons online boekingssysteem of via 030 634 25 61.

22 maart 2024 | Auteur: Sophie van Leen