Niet alleen tieners krijgen acné. Er zijn steeds meer volwassenen die problemen hebben met acné-uitbraken. Klinische onderzoeken tonen zelfs aan dat 40 tot 55 % van de volwassenen tussen de 20 en 40 jaar een huid hebben die snel glimt en pukkeltjes vertoont. Dat is niet fijn, want op deze leeftijd zit je niet echt meer op acné te wachten. Acné bij volwassenen wordt ook wel acné tarda genoemd. In dit blogbericht leggen we meer uit over volwassenenacné en wat je zelf kunt doen om het te verminderen.
Acné bij vrouwen
Bij vrouwen zien we voornamelijk acné in het mondgebied, de kin en de kaaklijn. Soms zien we ook puistjes in het decolleté. Ze kunnen in groepjes voorkomen en in rap tempo verspreiden. De ‘white heads’, onderhuidse witte talgbultjes, zijn voor anderen meestal niet goed te zien totdat je er zelf aan gaat knijpen. Dat uitknijpen is verleidelijk, want je kunt de bultjes zelf wel goed voelen als je met je vingertoppen over je huid strijkt.
Acné bij mannen
Mannen hebben voornamelijk puistjes en mee-eters op de rug en schouders. Ook in de baardstreek en rond de neus kunnen er vervelende rode bultjes ontstaan. Scheren werkt dan ook niet echt mee: haartjes kunnen na het scheren gaan irriteren en ingroeien, wat zich uit in de vorm van puistjes.
Hoe komt het dat je acné kunt krijgen op volwassen leeftijd?
Het is lastig om één specifieke oorzaak te vinden voor acné bij volwassenen. Meestal gaat het om een combinatie van interne en externe factoren. Sommige mensen hebben van nature aanleg voor een vette, verhoornde huid. Tot de interne factoren behoren ook hormoonschommelingen door bijvoorbeeld menstruatie, verandering van anticonceptiemiddel en zwangerschap.
Wat kun je zelf doen om volwassenenacné te verminderen?
1. Verminder stress
Verhoogde blootstelling aan stress wordt steeds meer gezien als dé veroorzaker van onbalans van de volwassen huid. Onze bijnieren reageren op stress met hormonale vrijlating van het mannelijk hormoon en extra afscheiding van de talgklieren. Het is natuurlijk onmogelijk om alle vormen van stress in je leven te vermijden. Dat is ook niet nodig, want het menselijke lichaam kan best een beetje stress verdragen. Wel kun je er proberen om in ieder geval dagelijkse stress te reduceren. Dat is niet alleen goed voor je huid maar een investering in je hele welzijn.
2. Stoppen met roken
De toxinen die vrijkomen door sigarettenrook verstoppen de poriën en bevorderen de groei van bacteriën in de poriën. Daarnaast verslechtert de doorbloeding van de huid, waardoor nieuwe huidcellen minder goed kunnen regenereren. Dit heeft een negatief effect op de wondheling.
3. Minderen met bewerkte, gesuikerde voeding
Suikers blijken ook van grote invloed voor het ontstaan van volwassenacné. De oorzaak ligt waarschijnlijk bij de opstoot van insuline, wat de productie van testosteron beïnvloedt. Kies voor voeding met een lage glycemische index, zoals zilvervliesrijst, fruit, volkorenpasta en peulvruchten. Lees meer over dit onderwerp in dit blogbericht.
4. Reinig de huid elke avond en gebruik de juiste verzorging
Cosmetica die niet goed verwijderd wordt aan het einde van de dag of het gebruik van de verkeerde reinigingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat poriën geblokkeerd raken. Ook `verstoppende’ cosmetica, zoals niet ademende foundation, of vette crèmes kunnen de poriën afsluiten.
5. Reinig niet te agressief
Het is voor volwassenen niet verstandig om puistjes en mee-eters te bestrijden met huidverzorgingsproducten die gericht zijn op een jonge, onzuivere huid. Deze producten zijn vaak te agressief voor een huid die al wat vochtarmer en kwetsbaarder aan het worden is. De huidtherapeuten geven graag advies welke therapeutische huidproducten jouw huid wel goed kan verdragen.
6. Blijf zoveel mogelijk van de huid af
Probeer zo min mogelijk aan het gezicht te zitten en aan plekjes te krabben en te pulken. Vaak is het iets dat we onbewust doen en zelfs een ’tic’ kan worden, vergelijkbaar met nagelbijten. Stress kan dit in stand houden. Zelf uitknijpen is meestal sowieso geen succes: er komt niet eens altijd pus of talg uit. Het duurt daarbij ook vrij lang voordat de huid weer hersteld is. Maar het belangrijkste argument om het niet te doen is, dat bacteriën zich zo kunnen verspreiden waardoor de acné juist kan verergeren.
Kan ik bij Huidzorg Houten terecht met volwassenacné?
De huidtherapeuten van Huidzorg Houten behandelen veel volwassenen met onzuiverheden. De acnébehandeling wordt afgestemd op de volwassen probleemhuid. Acné bij volwassenen wordt heel gericht aangepakt, met extra respect voor de gevoeligheid van de huid. We zoeken samen naar de dieper gelegen oorzaak van het probleem, zodat er ook gewerkt wordt aan het voorkomen van nieuwe onzuiverheden. Ook zijn er veel effectieve behandelmethoden om de schade van volwassenacné, zoals acné-littekens en pigmentvlekjes te verminderen.