Acné en acné-littekens – ervaring van Steven

2 september 2014 | Auteur: Dana Dijs-Bom
acne-en-acnelittekens-ervaring-steven

Steven (19) had vanaf zijn veertiende last van puistjes in zijn gezicht. Het begon aan de zijkanten van zijn gezicht, maar daarna verspreidde het over zijn hele gezicht. Eind november 2013 kwam hij bij Huidzorg Houten onder behandeling. Na zeven maanden doet Steven zijn verhaal om andere jongeren met acne te helpen en te informeren over de mogelijkheden bij de huidtherapeut.

Last van acne (het intakegesprek)

“Al zo’n anderhalf à twee jaar had ik last van acne voordat ik naar Huidzorg Houten ging. In die tijd heb ik allerlei reinigingsproducten en crèmes uitgeprobeerd, van de drogist maar ook via internet. Ik heb die producten heel gedisciplineerd gebruikt  en de aanwijzingen op de verpakking goed gevolgd, maar niets hielp voldoende. Vervolgens kwam ik via een collega van mijn moeder, die daar zelf ook goede resultaten had bereikt met haar huid, bij Huidzorg Houten terecht.”

Het viel mij op dat Steven al veel geprobeerd had om zijn acne te bestrijden. De huisarts heeft hem lokale en orale antibiotica voorgeschreven. Helaas hielp dat niet voldoende. Ook had hij zelf veel kennis opgedaan via internet en wist veel af van therapeutische ingrediënten. Soms is het dan voor de huidtherapeut lastig om de cliënt te overtuigen van het effect van de behandelingen. Vooral omdat je realistische verwachtingen moet blijven scheppen; acne is niet van de ene op de andere dag genezen. Gelukkig kon Steven zich overgeven aan onze begeleiding en advies. Op onderstaande foto’s zie je hoe het huidbeeld eruit zag op de dag van het intakegesprek.

De diagnose: acne en acnelittekens

Acne is een veel voorkomende huidklacht en kan verschillen in de mate van ernst. In de puberteit kunnen de talgklieren te veel talg aanmaken onder invloed van mannelijke hormonen. Als de bovenste huidlaag met dode huidcellen te dik is, kan het talg niet vloeiend afgevoerd worden via de uitgangen (poriën) en raken ze verstopt. Bij Steven was er mogelijk ook sprake van aanwezigheid van de P.Acnes bacterie. Deze zorgt voor voor rode, pijnlijke ontstekingen. Helaas kunnen deze ontstekingen ook zorgen dat er schade ontstaat in de bindweefselvezels. Hierdoor kan je op langere termijn reliëf zien op het huidoppervlakte. We noemen dit acne-littekens.

Plan van aanpak: acnetherapie, thuisverzorging en Dermapen

Acnetherapie: voor de verstoppingen en ontstekingen

Het hoofddoel was om de acne onder controle te krijgen. We begonnen met acnebehandelingen, elke twee weken tot vier weken. Tijdens de acnebehandeling werd de huid vrij gemaakt van mee-eters en ontstekingen. De huidtherapeut is hierin getraind en kan dit zeer precies en zorgvuldig. Daarna brachten we een vloeibare peeling aan die onder andere salicylzuur bevat. Deze verweekt de dode huidcellen, desinfecteert, activeert de doorbloeding en het lymfesysteem, trekt de resterende onzuiverheden uit de huid en zorgt voor een snelle celvernieuwing. Daarna werd de huid gekalmeerd en verzorgd.

Thuisverzorging: voor preventie en sneller resultaat

“Eind november 2013 ben ik begonnen met de  behandelingen. Ik heb toen ook meteen de door de huidtherapeut aanbevolen producten van ZO Medical (dr. Obagi) aangeschaft. Oilacleanse om ’s ochtends en  ’s avonds mijn huid te reinigen en Aknetrol om de ontstekingen aan te pakken.  Daarnaast bescherm ik mijn huid ook tegen de zon met een goede zonnebrandcrème. Zoals ook bij de andere verzorgingsproducten ben ik ook nu heel trouw geweest in het gebruik en ik heb gemerkt dat het snel resultaat opleverde. Eerst gebruikte ik de crème twee keer per dag, nu kan ik het zelfs al afbouwen.”

Dermapen (micro-needling): voor behandeling van de acnelittekens

Zodra de acne onder controle is, kunnen we werken aan de resterende acnelittekens met behulp van de Dermapen. Deze vibrerende pen maakt minuscule gaatjes in het bindweefsel van de huid, op de plek waar ontstekingen hebben gezeten. Deze gaatjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog, maar ‘verwonden’ de huid op een gecontroleerde manier, zodat de huid aan een natuurlijk herstelproces begint dat diep in de huid op gang komt.

Door de prikkeling in het bindweefsel komen groei- en helende factoren vrij, die zorgen van aanmaak van collageen en elastine (bindweefsel). In de weken tussen de behandeling wordt de huid van binnenuit sterker en gezonder en het reliëf wordt geleidelijk minder zichtbaar. Wij adviseren meestal zes behandelingen, elke acht weken. Mocht het gewenste resultaat eerder behaald zijn, kan de behandeling gestaakt worden.

De voortgang

“Mijn moeder zag ook dat mijn huid al snel verbeterde. Ook vrienden merkten op dat ik er anders,  gezonder uitzag. Wat daarbij ook meespeelde is dat ik meer zelfvertrouwen kreeg en een betere eigendunk kreeg!”

De eerste drie acnebehandelingen waren heftig voor Steven; de dieptereinigingen waren intensief. Aangezien Steven thuis direct aan de slag was gegaan om de therapeutische producten op ons advies zorgvuldig te gebruiken, zagen we al snel verbetering van zijn acne. De vierde behandeling konden we starten met het toevoegen van de peeling aan de behandeling. Hiervan ging hij wat schilferen, wat betekende dat de huid aan het vernieuwen was. De peeling zorgde ervoor dat er minder snel nieuwe ontstekingen bij kwamen, waardoor de frequentie van de behandeling afnam naar één keer per maand.

Al na zes behandelingen was zijn huid klaar voor behandeling met de Dermapen. Met een tussentijds adviesgesprek bespraken we de verdere voortgang. We besloten alleen zijn wangen te behandelen met deze nieuwe manier van micro-needling. Op onderstaande foto zie je het huidbeeld voordat we begonnen met de Dermapen-behandeling.

De afloop

Na drie Dermapenbehandelingen met een tussenpoos van acht weken was Steven tevreden met het resultaat. En terecht! Wat een groot verschil! Stevens huid bleef zuiver, de rode vlekjes van de ontstekingen verdwenen snel en het reliëf van de acnelittekens was nauwelijks nog zichtbaar. Dit zijn lange termijn effecten. Natuurlijk blijft de thuisverzorging nog belangrijk, het behaalde resultaat zal nog wel onderhouden moeten worden. Mocht een acnebehandeling nog gewenst zijn, dan is Steven natuurlijk altijd welkom bij Huidzorg Houten. Vooralsnog heeft hij nog geen nieuwe afspraak gemaakt, een goed teken dus! Onderstaande foto is gemaakt vóór de derde behandeling.

Wat vind jij van het resultaat?

Tips van Steven

“Tegen anderen wil ik zeggen dat het belangrijk is om vertrouwen te hebben en goed te blijven proberen om de producten te gebruiken en je huid regelmatig te laten reinigen. Ik had ook veel  vertrouwen in de behandelingen bij Huidzorg Houten omdat de huidtherapeuten heel professioneel zijn en persoonlijk advies geven.”

2 september 2014 | Auteur: Dana Dijs-Bom