Acné en leeftijd

23 juli 2015 | Auteur: Dana Dijs-Bom
acne-en-leeftijd

Laatst heb ik een speciale acnécursus gevolgd bij “acnégoeroe” dr. Tony Chu, een dermatoloog uit Engeland. Graag deel ik met jullie de nieuwste inzichten op het gebied van acné en de behandeling hiervan. Ik vond de cursus zeer vernieuwend. Waar andere cursussen over dit onderwerp herhalen wat ik al lang wist, lukte het dr. Chu me te verrassen met nieuwe feiten en inzichten. In dit blogbericht beschrijf ik de nieuwste bevindingen over acné en leeftijd.

Enkele interessante feiten over acné

Dr. Tony Chu vertelde dat mensen met acné de zichtbare pustels (puistjes) en comedonen (meeeters) vaak het vervelendst vinden. Dit merken wij in de praktijk ook, mensen willen graag een egale huid. Gek genoeg is dit bij een acnébehandeling niet het belangrijkste aandachtspunt. Het hoofddoel van de behandeling ligt bij het opheffen van blokkades veroorzaakt door een snellere verhoorning van de huid en verhoogde talgproductie.

  1. Vroeg behandelen voorkomt verergering van acné en verkleint de kans op het ontstaan van littekens.
  2. Wanneer een van je ouders acné heeft (gehad) is de kans 30% dat je er zelf ook last van krijgt en hebben beide ouders last (gehad) dan is de kans zelfs nog groter.
  3. 75% van mensen met acné hebben dit in lichte tot gemiddelde mate. 25% heeft gemiddeld tot ernstige acné, deze vorm moet in eerste instantie door de dermatoloog behandeld worden.
  4. Bij meisjes ontstaat acné vooral in de leeftijd van 11 tot 15 jaar, bij jongens tussen de 15 en 17 jaar.

Acné en leeftijd

Erg interessant was om te horen dat acné op verschillende leeftijden voorkomt. Ik wist al wel dat acné niet alleen bij de puberteit hoort, in de praktijk zie ik bijvoorbeeld ook veel jonge vrouwen met acné. Maar ik wist bijvoorbeeld niet dat kleuters last van acné kunnen hebben en dat acné op deze leeftijd altijd onderzocht moet worden.

Neonatale acné

Dit is acné die voorkomt bij pasgeboren baby’s. Het wordt veroorzaakt door testosteron (hormoon) van de moeder. Deze vorm van acné komt vijf keer meer voor bij jongens.

Infantiele acné

Acné in de leeftijd van 6 tot 16 maanden. Komt vaak in de familie voor. Deze acné geeft al kans op littekenvorming.

Kleuteracné

Acné bij kleuters in de leeftijd van 4 tot 5 jaar. Deze acné moet niet op de gangbare manier behandeld worden, maar dient goed onderzocht te worden. Er kan sprake zijn van een onderliggend probleem.

Pre-puberteit acné

Deze acné begint vaak op 8 jarige leeftijd en wordt gezien bij meisjes. Het ontstaan gaat vaak samen met borstontwikkeling, groei van schaamhaar en een wat meer aanwezige transpiratiegeur. Behandeling bestaat uit preventie om te voorkomen dat de acné verergert. Bij meisjes tussen de 5 en 7 jaar zijn er mogelijk onderliggende oorzaken welke onderzocht moeten worden.

Volwassenenacné

Sommige volwassenen hebben voorheen nog niet eerder acné gehad en krijgen na hun 25e ineens last van aanhoudende acné. Vaak heeft dit te maken met chronische stress wat zorgt voor het vrijkomen van adrenaline in ons lichaam. Dit is een mannelijk hormoon en kan acné veroorzaken of verergeren. Vaak wordt deze vorm gezien bij succesvolle/ hardwerkende (zaken)mannen of vrouwen.

Acné bij volwassenen kan ook ontstaan door hormoonveranderingen, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of bij het wisselen van anticonceptie, zoals het laten plaatsen van een Mirena spiraaltje.

Lees is dit blogbericht meer over acné bij volwassen.

Behandeling van acné

Bij Huidzorg Houten hebben we verschillende methoden om acné te behandelen, waaronder acnébehandelingen, chemische peelings en therapeutische thuisproducten. De huidtherapeuten kunnen hierin een passend advies geven, afgestemd om jouw leeftijd. Maak gerust een afspraak via onze website of neem contact met ons op via 030 63 42 561.

23 juli 2015 | Auteur: Dana Dijs-Bom