Acné op de borst: wat is de oorzaak en hoe kom je er vanaf?

11 november 2020 | Auteur: Dana
acne-op-de-borst-wat-is-de-oorzaak-en-hoe-kom-je-er-vanaf

Acné is een veel voorkomende huidaandoening die optreedt wanneer de poriën verstopt raken met dode huidcellen, talg en bacteriën, wat leidt tot ontstekingen en puistjes. Het komt het vaakst voor op het gezicht en de romp, inclusief de borst. Milde tot matige gevallen van acné op de borst kun je goed behandelen met huidproducten en leefstijladviezen. Ernstige gevallen vereisen een krachtigere behandelmethode en/of voorgeschreven medicatie.

Wat veroorzaakt puistjes op de borst?

Acné ontwikkelt zich op de borst om dezelfde redenen als op het gezicht, nek of rug. Hoewel sommige uitbraken worden veroorzaakt door levensstijlgewoonten en huidverzorgingsproducten die de poriën verstoppen, zijn andere te wijten aan hormonale schommelingen. Voeding, stress en genetica kunnen ook de kans op acné op de borst vergroten.

Symptomen van acné op de borst

De symptomen van acné op de borst zijn hetzelfde als acné ergens anders op het lichaam. In zijn mildere vormen kan acné licht ontstoken zijn en bestaan uit open en gesloten mee-eters. Ernstigere vormen van acné zijn meestal ontstoken en pijnlijk. Ze uiten zich als rode bulten, papels, puisten en cysten.

Soms kan een andere huidaandoening aangezien worden voor acné op de borst. Folliculitis is een ontsteking van de haarzakjes en verschijnt als kleine rode bultjes. Als je acné op de borst niet reageert op standaard acnébehandelingen, kan het dus folliculitis zijn.

Tips bij acné op de borst

  1. Knijp puistjes en mee-eters op de borst nooit zelf uit. In het borstgebied verspreiden bacteriën zich heel makkelijk en beschadigt de huid snel.
  2. Kies tijdens het sporten losse kleding om de huid te laten ademen. Als je strakke kleding draagt, zorg er dan voor dat deze is gemaakt van ademend, vochtafvoerend materiaal en verschoon onmiddellijk na het sporten. Douche altijd na het sporten, omdat zweet en vuil de poriën kunnen verstoppen.
  3. Gebruik een olievrije body wash en spoel af met lauw water in plaats van heet water om uitdroging van je huid te voorkomen. Als je je huid te veel droogt, kan deze meer talg produceren, waardoor de cyclus van puistjes wordt voortgezet.
  4. Als je milde acné hebt in de vorm van mee-eters, kan je je borst voorzichtig scrubben met een washandje, scrubborstel of luffa. Heb je echter last van ontstoken, pijnlijke acné, doe dit dan niet totdat de ontsteking is verdwenen.
  5. Het is ook mogelijk om acné op de borst tijdens het douchen te behandelen met een speciale wasgel en scrub die ontstekingsremmende en exfoliërende ingrediënten bevatten, zoals salicylzuur. Exfoliërende reinigingsmiddelen en scrubs kunnen een paar keer per week onder de douche worden gebruikt om de huid glad, gehydrateerd en acnévrij te houden.
  6. Bodylotions met ingrediënten die de poriën blokkeren, kunnen acné op de borst veroorzaken. Kies geur- en olievrije producten die als niet-comedogeen zijn aangemerkt, wat betekent dat ze de poriën niet verstoppen.
  7. De geurstoffen en sulfaten die in sommige wasmiddelen worden gebruikt, kunnen de haarzakjes bij mensen met een gevoelige huid verstoppen en irriteren, wat kan leiden tot acné. Als je vermoedt dat je overgevoelig bent, was dan je kleding dan met een sulfaat- en geurvrij hypoallergeen product.
  8. Veel mensen merken dat suiker, vette voedingsmiddelen en zuivelproducten verband houden met hun puistjes. Eet minder van deze voedingsmiddelen, eet meer verse groenten en drink veel water om de huid gezond te houden.

Behandelingen voor thuis bij puistjes op de borst

De meeste wasgels die acné bestrijden, bevatten actieve ingrediënten die overtollig talg in de huid en bacteriële ontstekingen verminderen. Het meest voorkomende actieve ingrediënt is salicylzuur. Dit bèta-hydroxyzuur vermindert de ontsteking en de talgproductie terwijl het verstopte poriën binnendringt.

Een ander ingrediënt om naar te zoeken is benzoylperoxide, zoals in dit product. Benzoylperoxide doodt bacteriën die acné veroorzaken, dus het is het meest effectief bij ontstoken acné en bij gebruik naast talgremmende producten. Houd er rekening mee dat benzoylperoxide stof bleekt, waardoor je vlekken op kleding of beddengoed kunt krijgen.

Alfahydroxyzuren, zoals glycolzuur, stoten dode huidcellen af ​​waardoor de kans op verstopping van de poriën verkleint wordt. Je kunt ook kiezen voor scrubs die mechanisch exfoliëren; deze bevatten licht schurende ingrediënten.

Indien de huid niet goed reageert op bovenstaande middelen, dan kan je overwegen om medicatie te gebruiken. De meest voorkomende soorten voorgeschreven medicatie voor acné zijn retinoïden, zoals tretinoïne en adapaleen. Deze behandelen acné door de vorming van microcomedonen (de eerste fase van acnévorming) te voorkomen en ontstekingen te verminderen. Andere medicatie voor acné op de borst zijn antibiotica of azelaïnezuur.

Behandelingen bij de huidtherapeut

Naast bovenstaande adviezen is het ook mogelijk om je door ons te laten behandelen. De zuiverende ZO Skin Health Acné Treatments zijn zeer geschikt voor vermindering van acné op de borst. Heb je naast acné ook last van acné-littekens op de borst? Dan zijn chemische peelings, microneedling, EndyMed 3DEEP FSR en INTENSIF behandelingen die kunnen helpen. Deze behandelmethoden pakken littekens aan door het huidoppervlak te exfoliëren of door littekenweefsel af te breken om de groei van een nieuwe, gezonde huid te stimuleren.

Plan gerust online een vrijblijvend intakegesprek in met een van de huidtherapeuten om de mogelijkheden voor jouw huid te bespreken.

11 november 2020 | Auteur: Dana