Acnébehandeling thuis: wat kun je zelf doen?

4 april 2020 | Auteur: Dana Dijs-Bom
acnebehandeling-thuis-zelf

Een acnébehandeling thuis: wat kun je zelf thuis doen aan acné klachten? Als je regelmatig voor acnébehandelingen naar de huidtherapeut gaat zie je vaak al snel vooruitgang. Maar als je daarnaast thuis niets aan huidverzorging doet kan het echter wel langer duren voordat die vervelende puistjes en mee-eters echt verdwenen zijn. In dit blog lees je wat je zelf kunt doen om sneller van je acné af te komen én het effect te behouden.

Acné heeft geen quick fix

Er zijn helaas nog geen toverdrankjes voor de behandeling van acné. Met gezond leven kom je ver, maar dat is niet altijd voldoende. Factoren als stress, erfelijke gevoeligheid en hormonale veranderingen spelen ook een belangrijke rol. Toch zien de meeste mensen echt wel verbetering zodra zij een behandeling hebben gevonden die aanslaat.

Belangrijke werkstoffen tegen acné

Bij Huidzorg Houten vinden we het belangrijk dat acné bij de wortel wordt aangepakt. Dat houdt in dat we niet alleen de symptomen aanpakken, zoals open en gesloten mee-eters en ontstekingen, maar deze ook proberen te voorkomen. Dit doen we door middel van onze doeltreffende behandelingen én te adviseren welke producten je het beste thuis kunt gebruiken. Deze producten bevatten effectieve ingrediënten, zoals salicylzuur, benzoylperoxide, retinol en vitamine C. Deze ingrediënten hebben het vermogen om dieper in de huid te komen en hebben invloed op de talgklieren en talgproductie.

Stap 1: Je huid reinigen

Was je huid iedere ochtend en avond met een mild, in water oplosbaar reinigingsproduct. Een goede, geconcentreerde reiniger bevat zuren (zoals salicylzuur), die vuil, vettigheid en ongewenste bacteriën verwijderen en de poriën grondig schoonmaken. Wassen met alleen water is echt niet voldoende om de huid van je gezicht, borst en rug goed te reinigen. Een schoon gezicht is immers ook de basis voor het effect van de huidverzorgingsproducten die je na het wassen aanbrengt. Lees in dit blog waarom reinigen van de huid zo belangrijk is.

Stap 2: Exfoliëren

Het verwijderen van dode huidcellen noemen we ook wel exfoliëren. Exfoliëren kan met behulp van een crème met zuren maar ook met een scrub met een niet-scherpe korrel die niet krast op de huid. Wij zijn fan van de Dual Action Scrub en Exfoliating Polish. Een scrub is fijn om in de ochtend te gebruiken, omdat je op deze manier de hele dag profijt hebt van een mooie en gezonde glans van de huid.

Stap 3: Talgklieren onder controle brengen

Om de talgproductie te remmen, is het belangrijk om dagelijks een product met salicylzuur te gebruiken. Salicylzuur dringt diep in de poriën door, lost het opgehoopte talg op en remt ontstekingen. Door het verwijderen van opgehoopt talg behandel je niet alleen acné, maar voorkom je ook nieuwe uitbraken. Bij Huidzorg Houten adviseren we als derde stap om na het scrubben speciale salicylzuur pads te gebruiken.

Stap 4: Acné-bacteriën bestrijden

Benzoylperoxide remt de groei van de bacterie P.Acnes, die verantwoordelijk is voor het ontstaan van ontstekingen. Benzoylperoxide verwijdert ook dode huidcellen rondom de porie en remt de aanmaak van talg.

Benzoylperoxide 10% is verkrijgbaar bij de apotheek. Het nadeel is dat deze kristalliseert en vaak het huidoppervlak irriteert. Wij adviseren daarom Acne Control van ZO Skin Health. Dit product bevat kleine moleculen die goed doordringen in de huid. Bovendien kan het daardoor veel beter de talgklier bereiken, daar waar het probleem zich afspeelt. Het gevolg is minder irritatie, droogte en roodheid en een zichtbaar uitdovend effect op opkomende en aanwezige puistjes.

Stap 5: Schade van acné herstellen

’s Ochtends en ’s avonds kan je een serum met actieve ingrediënten als vitamine C en vitamine A (retinol), aanbrengen om bruine of rode vlekjes en littekentjes te vervagen en de huidstructuur te verfijnen. Daarnaast beschermen deze antioxidanten tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Stap 6: Beschermen tegen de zon

Alleen als je de huid ook tegen de zon beschermt, geef je de huid de kans om weer jonge, gezondere huidcellen aan te maken. Wij adviseren zonbescherming te gebruiken met SPF 30 die speciaal is ontwikkeld voor een huid met acné. Daarnaast zijn er handige poedersticks met SPF 30, die geen vette waas afgeven, de poriën niet verstoppen en toch perfecte zonbescherming bieden. Ook de ademende foundation Lycogel bevat SPF 30.

Een afspraak maken voor een acnébehandeling?

Heb je last van acné en zie je door de bomen het bos niet meer? De huidtherapeuten van Huidzorg Houten hebben veel ervaring in het behandelen van de onzuivere huid en inmiddels al honderden mensen geholpen om van vervelende puistjes en mee-eters af te komen. Kijk een op deze pagina voor meer informatie en maak gerust een afspraak voor een persoonlijk intakegesprek. Lukt het niet om naar Huidzorg Houten te komen? De bovengenoemde producten kun je ook bestellen en gratis laten verzenden via onze webshop.

4 april 2020 | Auteur: Dana Dijs-Bom