Antibiotica bij acné: werkt het wel of niet? Soms kiest de huisarts er voor om acné te behandelen met antibiotica. Hoe werkt het precies en wat zijn de voor- en nadelen hiervan? En zijn er ook andere dingen die je kunt doen tegen acné? Lees het in ons blogbericht!
Antibiotica bij acné
Antibiotica zijn geneesmiddelen die bacteriën doden of bacteriegroei remmen. Bij het ontstaan van acné spelen meerdere processen een rol, waaronder de aanwezigheid van de bacterie P. acnes. Omdat antibiotica deze bacterie kunnen doden of remmen, wordt er soms voor gekozen om antibiotica in te zetten om de acné te verminderen of verhelpen. Bekende soorten antibiotica die worden voorgeschreven bij acné zijn onder andere clindamycine, doxycycline, erytromycine en tetracycline.
Voordelen van antibiotica bij acné
- Antibiotica werken ontstekingsremmend en onderdrukken de groei van de bacterie die een rol speelt bij acné (de P. acnes bacterie).
- De effecten van antibiotica zijn vaak al na vier tot zes weken zichtbaar op de huid.
Meestal worden antibiotica ingezet in combinatie met benzoylperoxide of lokale retinoïden (adapaleen of tretinoïne). Deze middelen versterken de werking van antibiotica, waardoor een antibioticum minder lang hoeft te worden ingezet.
Nadelen van antibiotica bij acné
- Antibiotica kunnen bijwerkingen geven, zoals jeuk, een droge huid, rode vlekken en overgevoeligheid voor UV-straling.
- Je lichaam kan resistentie opbouwen tegen het antibioticum, waardoor het antibioticum niet meer werkt. Om die reden is het belangrijk om het antibioticum niet voor een te lange tijd te gebruiken.
- Antibiotica werken niet bij alle vormen van acné. Dit heeft ermee te maken dat bij het ontstaan van acné meerdere processen een rol spelen: een verhoogde talgproductie, verstoring van het afschilferen van dode huidcellen, een afsluiting van het talgklierkanaal en de aanwezigheid van de P. acnes bacterie. Hiernaast spelen hormonale schommelingen, erfelijkheid en leefstijl vaak ook een grote rol. Antibiotica spelen niet in op al deze factoren, waardoor het dus niet altijd het gewenste effect zal geven.
- Soms kan het zijn dat het effect van het antibioticum tijdelijk is. Zodra je dan stopt met het smeren of slikken van het antibioticum, komen de acné klachten weer (gedeeltelijk) terug.
Alternatieven voor antibiotica
Afhankelijk van de ernst van de acné klachten is het ook mogelijk om acné te verminderen zonder gebruik van antibiotica of andere medicatie. Door acnébehandelingen of chemische peelings in combinatie met het dagelijkse gebruik van op de huid afgestemde producten van ZO Skin Health, zien wij veel tevreden cliënten in onze praktijk, zoals Floris en Steven. Doordat er zo goed als geen bijwerkingen of risico’s aan deze behandelingen zitten, heeft dit vaak de voorkeur boven het gebruik van medicatie.
Wil je meer weten over behandelingen tegen acné of wil je weten wat we voor jouw huidklachten kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op via 030-6342561 of plan direct online een intakegesprek in met de huidtherapeut. We helpen je graag verder!