Behandeling van automutilatie littekens – Ervaring van Jade

16 februari 2022 | Auteur: Dana Dijs-Bom
behandeling-van-littekens-door-zelfbeschadiging

“Als ik korte mouwen draag zijn de littekens goed zichtbaar. Ik heb mijn verleden geaccepteerd. Het voelt echter alsof ik rondloop met een dagboek op mijn lichaam, dat opengeslagen ligt op een bladzijde uit een tijd ver in het verleden.” 

Door psychische problemen kan het voorkomen dat mensen zichzelf beschadigen. Vervolgens ontstaan er littekens. Jade is inmiddels 35 jaar en heeft in het verleden geworsteld met dit probleem. Ze wil liever niet meer herinnerd worden aan deze periode en begon haar zoektocht naar een behandeling. 

Hoe ben je bij Huidzorg Houten terechtgekomen?

Ik las op internet dat het mogelijk is om littekens minder zichtbaar te maken. Vervolgens ben ik gaan zoeken waar deze behandelingen worden aangeboden. Ik zocht specifiek naar ‘automutilatie littekens’ omdat deze vaak anders zijn dan littekens veroorzaakt door ongelukken of door een operatie. Wat me direct aansprak op de website van Huidzorg Houten is de ervaring met het behandelen van automutilatie littekens. Dit is voor mij drempelverlagend. In het verleden heb ik namelijk een paar nare ervaringen opgedaan toen ik medische hulp zocht voor automutilatie. Ik ben nog altijd bang voor nare reacties van zorgverleners op mijn littekens. Dat Huidzorg Houten specifiek op de website vermeldt dat het mogelijk is om de littekens die ontstaan zijn door zelfbeschadiging te behandelen, gaf me genoeg vertrouwen om een intakegesprek te plannen.

Heb je in het verleden al eerder geprobeerd om de klachten te verminderen?

Ik ben in het verleden bij een dermatoloog geweest die me leerde hoe ik de littekens kon camoufleren. Mijn littekens vallen echter teveel op, de camouflage hielp nauwelijks. Ook ben ik een keer op consult geweest bij een plastisch chirurg. Hij vertelde me dat het niet verholpen kon worden en dat ik ermee moest leren leven. Ik heb dit jarenlang geloofd omdat ik vertrouwde op de specialist. Dit bleek dus niet te kloppen.

Welke behandeling wordt er toegepast?

Ik heb nu vier fractionele laserbehandelingen gehad en er zullen er nog een paar volgen. De behandelingen duren een uur per keer en in die tijd worden beide onderarmen en mijn linker bovenarm behandeld. Ik kon kiezen uit meerdere methodes, maar de fractionele laserbehandeling leek voor mij het meest geschikt.

Vind je deze behandeling pijnlijk?

Ik vind het zelf niet pijnlijk. Ik was bang dat de laser zou voelen als een elektrische schok, maar dit is helemaal niet het geval. Het voelt een beetje branderig maar doordat de kop van de laser gekoeld is, brandt het nooit echt. Toen ik voor het eerst een fractionele laserbehandeling kreeg, liet de huidtherapeut mij de laser eerst even voelen op een lage stand. Ik zei: ‘oh, is dat alles?’. Bij de tweede behandeling stond de fractionele laser op een hogere stand en dan voel je ook meer. Maar ik vind het goed te doen.

Wat is je huidreactie na de behandeling?

Vlak na de behandeling gebeurt er bij mij niet zo veel. Na een uur wordt de behandelde huid rood en het voelt dan warm en gevoelig aan, alsof ik flink verbrand ben van de zon. In de dagen na de behandeling vind ik mijn huid er vrij heftig uitzien. De eerste keer had ik hier wel moeite mee. Ik werd toen even herinnerd aan het verleden door het zien van de roodheid. Dit deed me denken aan hoe mijn armen er vroeger uitzagen nadat ik mezelf beschadigd had. Dat vond ik confronterend. De tweede keer had ik daar een stuk minder last van omdat ik toen op mijn reactie was voorbereid. Een paar dagen na de behandeling verandert de kleur van de huid, van rood naar bruin. De gevoeligheid trekt dan ook weg. Aloë vera gel verlicht ook het gevoel.

Hoe ervaar je de behandelingen?

Eigenlijk heel gezellig! Mijn huidtherapeut en ik zijn altijd over van alles aan het kletsen. Wat ik fijn vind is dat ze nooit opmerkingen heeft gemaakt over hoe mijn littekens eruit zien. Het voelt heel persoonlijk wanneer mensen van dichtbij naar mijn armen kijken. Ik heb bijvoorbeeld vroeger woorden in mijn huid gekrast. Elk litteken heeft een verhaal. Mijn huidtherapeut is echter gewoon bezig met het geven van de behandeling en met een fijn gesprek met mij. Daardoor voel ik me op mijn gemak.

Heb je tips voor mensen met hetzelfde huidprobleem, of die eenzelfde behandeling willen ondergaan?

Ja, ga gewoon een keer op intakegesprek. Het is vrijblijvend dus je hebt niks te verliezen. Wees er wel op voorbereid dat de behandeling misschien (letterlijk) wat oude pijn omhoog kan brengen. Ik had dit zelf niet verwacht, maar het gebeurde wel. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar als je erop voorbereid bent, dan kan het je minder overvallen. Een tip: kies voor een kuur met meerdere behandelingen, want dan krijg je best veel korting.

Op welke manier helpen de behandelingen jou om beter in je vel te zitten?

Mijn littekens vallen nu minder op. Het is niet erg wanneer mensen ze zien, maar ik heb liever niet dat dit het eerste is wat ze van mij zien. Afgelopen zomer merkte ik dat ik wat relaxter rondliep met korte mouwen omdat vooral de littekens op mijn linker bovenarm een stuk minder zichtbaar zijn geworden. Ze zijn meer geëgaliseerd en de randen van de littekens zijn wat uitgevaagd. Ik ben benieuwd hoe het er volgende zomer uit zal zien.

Automutilatie is een veelvoorkomend probleem onder zowel jongeren als volwassenen. Automutilatie begint vaak al op jongere leeftijd en komt meer voor bij meisjes dan bij jongens. Lees meer over de behandeling van automutilatie-littekens:

 

 

16 februari 2022 | Auteur: Dana Dijs-Bom