Je ziet steeds meer Youtubers, bloggers en influencers productmerken promoten via social media. Ook op TikTok wordt er flink wat uitgetest. Daar vind je skincare-tips en beautyhacks waarvan je niet eens wist dat je ze nodig had. Je wordt steeds meer gebombardeerd met allerlei adviezen en gesponsorde wondermiddeltjes. Ineens praat iedereen erover en wordt het een hype. In dit blog vertel ik welke beautyhacks je beter niet kunt opvolgen.
Beautyhack: binnen enkele minuten van je puistjes afkomen
Er circuleren veel video’s met hacks waarmee je binnen mum van tijd van je puistjes af bent. Denk aan puistjes behandelen met aardappel, blarenpleisters, fijngestampte aspirine, ijsblokjes en heet water en je gezicht bedekken met zuiveringszout.
Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Het is onmogelijk om binnen enkele minuten of enkele uren van je acné af te komen. Dit proces duurt minstens enkele weken. Voor een acnégevoelige huid is het beste om regelmatig te reinigen met salicylzuur en gebruik therapeutische ingrediënten in je huidverzorging die zijn afgestemd op jouw huid.
Als je puistjes krijgt, is je lichaam ergens uit balans. Het is belangrijk dat we proberen te achterhalen wat de oorzaak is. Stress, problemen met je spijsvertering, te veel suiker, een overbelaste lever, tekort aan vitaminen, te weinig frisse lucht en te weinig slaap zijn allemaal factoren die probleemgebieden veroorzaken. Ga voor een duurzame oplossing.
Beautyhack: zelfgemaakte huidproducten (DIY hacks)
DIY-huidverzorging is mega populair. Dit komt grotendeels door de toenemende populariteit van natuurlijke huidverzorgingsproducten. Hoewel ik geloof dat zowel natuurlijke als synthetische huidverzorgingsproducten veilig en effectief kunnen zijn, is er niet voldoende bewijs dat de veiligheid en effectiviteit van doe-het-zelf huidverzorging ondersteunt. Laatst zag ik een video waarbij citroensap op de huid werd aangebracht om te verhelderen. Dit kan de natuurlijke pH van de huid verstoren, bacteriën verspreiden en de huid gevoelig maken voor zonlicht. Een ander voorbeeld is scrubben met koffiedik. Voor de huid van de benen misschien geschikt, maar voor je gezichtshuid resulterend in kleine krasjes en beschadiging van de huidbarrière. Daarnaast bevatten zelfgemaakte huidverzorgingsproducten geen conserveermiddelen, dus ze kunnen er veel bacteriën in komen. Voor je eigen veiligheid raden wij het af om zelfgemaakte moisturizers, gezichtsmaskers, gezichtsscrubs en chemische peelings te gebruiken.
Beautyhack: extractie-instrumenten en poriënzuigers
Sommige huidverzorgingshacks gaan over hulpmiddelen die er te pijnlijk uitzien om te gebruiken. Voorbeeld zijn krachtige poriënzuigers die beloven poriën te ontstoppen en extractiehulpmiddelen die eruitzien alsof ze bij de tandartspraktijk of de chirurg thuishoren. Deze hulpmiddelen kunnen de huid beschadigen en zelfs bloedingen en gesprongen bloedvaatjes veroorzaken. Wij raden het gebruik van deze instrumenten ook af.
Beautyhacks: een slechte ontwikkeling?
Met experimenteren is niks mis en natuurlijk zijn er ook heel veel tips en trucjes als het gaat om beautyproducten die hartstikke handig zijn. Sommige hacks besparen je tijd en geld. Daardoor kunnen ze het proberen waard zijn. Helaas worden er ook vaak slechte adviezen gegeven. Veel mensen raken op een gegeven moment verdwaald op internet. Doe je eigen onderzoek, wees kritisch en neem nooit iets meteen aan voor waarheid. Blijf altijd zelf nadenken. Zoek hulp bij een dermatoloog of huidtherapeut als je er niet uitkomt!