Behandeling van een wijnvlek – Ervaring van Leonie

31 maart 2022 | Auteur: Dana
Behandeling wijnvlek

Leonie is bij Huidzorg Houten behandeld voor haar wijnvlek. Ben je benieuwd naar Leonie’s ervaring en het resultaat? Lees dan snel verder!

Wat is een wijnvlek?

Een wijnvlek (medische benaming ‘naevus flammeus’) is een rode vlek op de huid, veroorzaakt door verwijde bloedvaatjes in de huid. Ook zijn er méér bloedvaatjes in de huid aanwezig. Je wordt ermee geboren en de wijnvlek groeit mee in de loop van tijd. Meestal wordt de vlek geleidelijk wat donkerder en verheven. Een wijnvlek komt meestal voor in het gezicht, op de plaatsen waar een gezichtszenuw in de huid loopt. Lees meer over de wijnvlek.

Hoe ben je bij Huidzorg Houten terechtgekomen?

In een vooraankondiging van het programma “Vandaag Over Een Jaar” vertelde een jongen dat hij over een jaar geen wijnvlek meer zou willen hebben. Tijdens die aflevering werd getoond hoe de behandelingen bij Huidzorg Houten verliepen, en welk resultaat het op had geleverd. Bij het zien van het resultaat raakte ik geëmotioneerd. Het enige wat ik daarna hardop kon herhalen was: dat wil ik ook! Ik heb dan ook direct na de uitzending gegoogeld op “IPL-behandeling Houten” en mij aangemeld voor een intake.

Waar zit de wijnvlek?

Er is bij mij sprake van een wijnvlek in het gelaat. Het beslaat mijn linkerwang, neus, mond en kin.

Hoe is de wijnvlek bij jou ontstaan?

De wijnvlek komt voort uit een gen mutatie, namelijk GNA11. De symptomen die bij deze gen mutatie horen komen het meest overeen met het symptomatisch beeld dat bij het Sturge-Weber Syndroom wordt gezien. Het Sturge-Weber Syndroom (SWS) is onder andere een aangeboren aandoening van de bloedvaten. Daardoor heeft iemand al bij de geboorte een grote of kleine wijnvlek in het gezicht.

Welke huidklachten brengt dit met zich mee?

Als beschrijving van de huid gerelateerde verschijnselen lees je vaak  “gemarmerde huid”, “afgebakende plekken met gevlekte huid”, “verkleurde plekken op de huid veroorzaakt door verwijde, oppervlakkig gelegen bloedvaten” of “reticulair vasculair huidpatroon” (bloedvaten met een netvormig patroon in de huid)”. In veel gevallen is er sprake van een verdikking van de huid daar waar de wijnvlek zit.

Heb je in het verleden al eerder geprobeerd om de klachten te verminderen?

Toen ik op de middelbare school zat ben ik gestart met een pulsed-dye-laser. Dit vond plaats in een ziekenhuis op de afdeling dermatologie. Ik heb dit een aantal jaren voortgezet. Het resultaat was voor mij onvoldoende en de behandeling erg pijnlijk. Daar kwam bij dat mijn huid twee weken na de behandeling donkerpaars bleef en het gedurende die tijd ook niet nat mocht worden. Ik ben toen andere mogelijkheden gaan onderzoeken en kwam uit op een behandeling in de vorm van een medische tatoeage. Deze behandelingen heb ik tevens ondergaan, maar ook dit leverde niet het gewenste resultaat op, mijn huid is er zelfs slechter door geworden.

Welke behandeling wordt er toegepast?

Bij Huidzorg Houten word ik behandeld met Intense Pulsed Light (IPL). Ik heb nu zo’n dertien behandelingen gehad. Door enkele lockdowns in het afgelopen jaar heb ik de behandelingen moeten verspreiden.

Vind je deze behandeling pijnlijk?

Ik ervaar de behandeling wel als pijnlijk. Dat is tweeledig, deels heeft dit te maken met de lokalisatie van de plekken die behandeld worden en deels met de instellingen van het laserapparaat, hoe dieper de vaten liggen hoe intensiever de lichtflits en dus ook de pijn. Het  prettige van IPL is dat de huid -in tegenstelling tot de pulsed dye laser- direct gekoeld wordt. Dit werkt pijn verlichtend.

Wat is je huidreactie na de behandeling?

Direct na de behandeling kan de huid wat branderig aanvoelen, maar meestal is dit van korte duur.

Toen ik net startte met de behandelingen kleurde mijn huid paars en kon je precies zien welk deel was behandeld. Inmiddels is de wijnvlek al een heel stuk lichter geworden waardoor er minder reactie in kleur te zien is na de behandeling. De huid kan de dag erna wel wat gezwollen zijn.

Hoe ervaar je de behandelingen?

Op de een of andere manier verheug ik me er altijd op wanneer ik weer behandeld mag worden omdat ik blij word van het resultaat. Maar zodra ik op de behandelbank lig en de huidtherapeut het apparaat instelt vind ik het toch weer spannend. De huidtherapeuten zijn allemaal betrokken en er is altijd ruimte om aan te geven wat je wel of niet prettig vindt. Het gehele traject wordt zorgvuldig gemonitord, de huidtherapeut neemt vaak foto’s en het resultaat wordt na elke behandeling doorgesproken met elkaar. De huidtherapeut streeft ernaar om de wijnvlek met 60% te verminderen, maar wanneer de therapeut geen effect meer ziet zal dit eerlijk worden uitgesproken. Voordat het zover is, wordt er in overleg nog besproken welke andere mogelijkheden er nog wel zijn binnen de behandeling. Dit voelt prettig en oprecht.

Wat vind je tot dusver van het resultaat?

Mijn wijnvlek was altijd heel vurig rood en besloeg de helft van mijn gezicht. Ik deed mijn best om hem zo veel mogelijk te camoufleren met make up. Mijn wijnvlek is echt veel lichter geworden waardoor ik minder de noodzaak voel om te camoufleren. Ter illustratie: vroeger deed ik een maand met een tube camouflage, terwijl ik er nu langer dan 4 maanden mee doe! Zelfs de verdikking is afgenomen sinds ik met de IPL-behandelingen ben gestart.  Je kunt je vast voorstellen dat ik ontzettend tevreden ben met dit resultaat.

Heb je tips voor mensen met hetzelfde huidprobleem, of die eenzelfde behandeling willen ondergaan?

Een intake door een professionele huidtherapeut kan nooit kwaad. Ik had de hoop eigenlijk wel een beetje opgegeven, maar ik ben zo ontzettend blij dat ik deze stap heb gezet. Mijn tip is dan ook, bij twijfel: doe het! Baat het niet, dan schaadt het in elk geval ook niet.

Hoe gaat het nu met je?

Ik kan vol trots en geluk vertellen dat mijn laatste behandeling in januari ertoe heeft geleid dat ik voor het eerst in mijn leven zonder camouflage naar buiten ben gegaan. Dat ik deze stap ooit zou durven zetten had ik nooit durven dromen. En spannend dat ik het vond! Ik heb er ook stiekem wel op gelet hoe mensen naar me keken. Het mooie is dat je nooit weet waarom iemand naar je kijkt. Ik ben er dan ook maar vanuit gegaan dat het opviel dat ik als een zonnetje liep te stralen, want dat deed ik! 😊

Ondanks dat ik me er bewust van ben dat er misschien geen verder resultaat te behalen valt, ben ik super blij met het tot nu toe behaalde resultaat. Ik ben mijn wijnvlek zelfs als een klein beetje als toegevoegde waarde gaan zien. Zolang de behandelingen nog zichtbaar resultaat opleveren ga ik er nog mee door. Ik ben nooit gepest of buitengesloten vanwege mijn huid maar ik was me er wel altijd van bewust dat ik er “anders” uitzag. Nu ben ik op een punt waarop ik oprecht kan zeggen ‘dit ben ik en dit hoort bij mij’.

Behandelingen bij Huidzorg Houten kunnen bijdragen aan vermindering en acceptatie van bepaalde huidklachten. Onze huidtherapeuten denken graag met u mee. Bent u ook benieuwd of wij voor u wat kunnen betekenen? Plan dan eenvoudig een afspraak in via onze site, of bel naar 030 6342561

31 maart 2022 | Auteur: Dana