Over littekens door zelfbeschadiging is vreemd genoeg niet zoveel te vinden op het internet. Terwijl het vaker voorkomt dan we denken. Ongeveer één op de tien middelbare scholieren heeft zichzelf wel eens verwond. Bij meisjes is het ongeveer 4% en bij de jongens 3%, waarbij meer dan één keer zelfbeschadiging heeft plaatsgevonden. Dit onderzoek is verricht onder ruim 18.000 scholieren in de regio Rotterdam en Midden-Nederland. Dit onderzoek was enkel op jongeren gericht, maar ook volwassenen kampen met zelfbeschadiging en de gevolgen hiervan. Bij Huidzorg Houten komen veel mensen met de wens om de overgebleven littekens minder opvallend te maken en willen we graag het taboe rondom deze hulpvraag wegnemen.
De gevolgen van zelfbeschadiging
Even een dagje naar het zwembad of een shirtje met korte mouwen aan zijn dingen waar normaal niet over nagedacht hoeft te worden. Maar als de littekens door zelfbeschadiging dan zichtbaar worden, kan je je flink kwetsbaar voelen. Helemaal als je het gevoel hebt dat mensen naar je litteken kijken. In een latere fase kunnen kinderen vragen gaan stellen hoe hun mamma of pappa aan die littekens op de huid is gekomen. Wat de aanleiding tot confrontatie ook is, het gevoel van schaamte kan een vervelend gevoel geven. Littekens draag je op deze manier letterlijk je hele leven met je mee.
Wat kan de huidtherapeut betekenen in de behandeling van deze littekens?
De huidtherapeut kan niet alle gevolgen rondom zelfbeschadiging wegnemen, maar wel verschil maken met behandeling van de littekens die zijn overgebleven op het lichaam. Met diverse innovatieve behandelmethoden kunnen we zeer gecontroleerd schade aan het bindweefsel herstellen, waardoor de huidstructuur verbeterd wordt. De kleur van het litteken kan soms ook deels worden teruggebracht, waardoor de littekens minder opvallen.
Wat zijn de resultaten?
Binnen enkele weken kan er een verbetering van de huidstructuur en huidteint worden gezien. De vergladding van het litteken wordt pas later zichtbaar, omdat het proces van collageenaanmaak en herstructurering meer tijd nodig heeft. Dit proces kan zo’n drie maanden tot een jaar duren. Onderstaande resultaten zijn met onze fractionele laser behaald. Resultaten verschillen uiteraard van persoon tot persoon.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Het aantal behandelingen hangt af van het soort litteken, het aantal littekens, de locatie, ontstaanswijze en andere factoren die eventueel invloed kunnen hebben op de behandeling. Gemiddeld behandelen we littekens drie tot zes keer, maar dit aantal kan per persoon afwijken. Het nieuw gevormde weefsel dat door de huid is aangemaakt zal na verloop van tijd niet verdwijnen, dus is het behaalde resultaat blijvend. De huidtherapeut beoordeeld de littekens tijdens het intakegesprek en geeft u uitgebreid uitleg en voorlichting over de behandelmogelijkheden.