Benzoylperoxide: werkt het wel of niet?

10 juli 2018 | Auteur: Dana Dijs-Bom
benzoylperoxide werkt het wel of niet

Benzoylperoxide (hydrogel) is bij huisartsen meestal de eerste keus als middel tegen jeugdpuistjes. Veel jongeren hebben benzoylperoxide 5% of 10% al een keer uitgeprobeerd, voordat ze bij ons in de praktijk komen. Wat is benzoylperoxide precies? En werkt het echt tegen acne? Je leest het in dit blog.

Werking benzoylperoxide bij acne

De Propionibacterium acnes bacterie leeft in de talgklieren en komt voor bij ieder mens. De bacterie speelt vaak een rol bij het ontstaan van puistjes. Deze bacterie leeft zonder zuurstof. Zodra benzoylperoxide in contact komt met de huid wordt het omgezet in benzoëzuur en zuurstof. Daarbij komt langzaam zuurstof vrij, waar de bacterie dus niet tegen kan en dood gaat.
Ook zorgt benzoylperoxide voor de afschilfering van dode huidcellen. Hierdoor kan talg beter naar buiten kan komen en niet verstopt raken onder de opperhuid. Daarnaast heeft benzoylperoxide een remmende werking op de talgproductie. Daarom kan benzoylperoxide ook ingezet worden ter preventie mee-eters.

Voordelen benzoylperoxide

Benzoylperoxide is een relatief goedkoop middel (zo’n € 5,- tot € 10,-) en je hebt er maar weinig van nodig. Het middel is zonder recept verkrijgbaar via online webshops, de drogist en apotheek. Er is geen kans op resistentie, in tegenstelling op veel orale antibiotica. Benzoylperoxide kan veilig gebruikt worden bij zwangerschap. Het middel is door de jaren heen veelvuldig onderzocht en de werking is bewezen.

Nadelen benzoylperoxide

Benzoylperoxide kan de huid irriteren. Roodheid, branderig gevoel, droge huid, jeuk, schilfering en kloven kunnen soms optreden bij het gebruik van benzoylperoxide. Overgevoeligheidsreacties of allergische reacties op benzoylperoxide komen ook weleens voor. Tot slot kan benzoylperoxide een blekende werking hebben op kleding, beddengoed, het haar en wenkbrauwen. Je huid verbrand sneller in de zon bij het gebruik van benzoylperoxide. Oppassen dus!

Acne Control – benzoylperoxide bij Huidzorg Houten

Benzoylperoxide wordt voornamelijk geadviseerd bij de behandeling van actieve, ontstoken acne. Wij adviseren onze cliënten Acne Control van ZO Skin Health. Dit is een snel werkend middel met 10% benzoylperoxide. Het bevat kleine moleculen, waardoor het beter doordringt in de huid en effectiever is ten opzichte van andere merken. De andere varianten benzoylperoxide kristalliseren op de huid, met irritatie en droge huidplekken tot gevolg. Met Acne Control is de kans kleiner. Ook bevat Acne Control antibacteriële tea tree oil, wat de huid kalmeert en roodheid vermindert.

Hoe gebruik je benzoylperoxide?

Voor nieuwe gebruikers adviseren we eerst een dun laagje van Acne Control aan te brengen op een of twee kleine aangedane gebieden gedurende de eerste drie dagen. Als dit geen irritatie oplevert, volg dan onderstaande instructie:

  1. Reinig de huid grondig (Exfoliating Cleanser)
  2. Breng een dun laagje op het aangedane gebied twee keer per dag of volgens voorschrift van de huidtherapeut. Inmasseren tot het volledig opgenomen is.
  3. Bij hinderlijke droogte of schilfering gebruik terug brengen tot om de dag.

Nog meer tips bij het gebruik van benzoylperoxide

  1. Benzoylperoxide en retinoïden (zoals roaccutane en tretinoïne, oftewel vitamine A-crème) zijn chemisch onverenigbaar. Niet samen gebruiken dus! Als je naast benzoylperoxide andere antimicrobiële middelen gebruikt, zoals Differin gel of Eryacne, is er meer kans op het ontstaan van huidirritatie.
  2. Benzoylperoxide is wel heel goed te combineren met salicylzuur! Dit noemen ze het ‘gouden duo’ bij het bestrijden van acne. Wij adviseren de Oil Control Pads voor thuis en voeren een mild percentage salicylzuur toe in de peelings bij acnebehandelingen.
  3. Smeer benzoylperoxide op zonnige dagen liever alleen ’s avonds. Gebruik overdag altijd een zonproduct met minimaal SPF30 naast het gebruik van benzoylperoxide.
  4. Stop drie tot vijf dagen (afhankelijk van huidtype) vooraf aan alle behandelingen met het gebruik van benzoylperoxide. Dit geldt ook voor de dagen na de behandeling.
  5. Als je benzoylperoxide gebruikt kan je het beste een hydraterende dagcrème voor de normale huid gebruiken in plaats van acneproducten, anders droog je de huid te veel uit. Vraag de huidtherapeut om advies.

Acnebehandeling in combinatie met benzoylperoxide

Het gebruik van benzoylperoxide (Acne Control) is een onderdeel van acnetherapie, dus een hulpmiddel voor sneller resultaat. De huidtherapeuten van Huidzorg Houten maken een persoonlijk behandelplan voor jouw unieke huidbeeld. Dit is meestal een totaalaanpak van dieptereiniging, peelings, persoonlijk advies en productadvies met wetenschappelijk onderbouwde ingrediënten. Ook de overblijfselen van acne, zoals roodheid, pigmentvlekjes en acne-littekens worden aangepakt. Neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek!

10 juli 2018 | Auteur: Dana Dijs-Bom