De zomer komt er weer aan! We willen er natuurlijk goed uit zien met een “gezond” kleurtje in ons shirtje, rokje of bikini. De zonnebank of bakken in de zon is natuurlijk een echte no-go. Kies dan liever voor een veiligere optie: een zelfbruinende crème! Hoe werkt een zelfbruinende crème en hoe gebruik je het? In dit blogbericht beantwoorden we veelgestelde vragen en geven we je tips over het gebruik van zelfbruiners!
Hoe werkt een zelfbruiner?
Zo goed als alle zelfbruiners bevatten het stofje dihydroxyacetone (DHA). DHA is een suiker die reageert met de eiwitten in de bovenste huidlaag (welke uit dode huidcellen bestaat). Deze reactie reactie zorgt voor het bruine kleurtje. Hoe hoger de concentratie DHA in de zelfbruiner, hoe donkerder de huid verkleurt. Doordat het alleen werkt op de dode huidcellenlaag, welke op een gegeven moment vanzelf van de huid “af vallen”, neemt het bruine kleurtje na enkele dagen weer af.
Is een zelfbruiner slecht voor je huid?
De meningen verschillen over of een zelfbruiner wel of niet slecht is voor de huid. Wat we in ieder geval wel zeker weten, is dat een zelfbruiner vele malen minder slecht is dan de zon of zonnebank! Het stofje dihydroxyacetone (DHA) in zelfbruiners richt geen schade aan in de onderliggende huidlagen, wat UV-straling natuurlijk wel doet. Dus mocht je een bruin kleurtje willen hebben, kies dan voor een zelfbruinende crème.
Er wordt wel gezegd dat de kans aanwezig is dat er vrije radicalen vrijkomen in de huid bij het gebruik van een zelfbruinende crème. Vrije radicalen zorgen voor veroudering van de huid. Een crème met antioxidanten, zoals vitamine C, kan deze reactie (gedeeltelijk) ondervangen.
Zelfbruiners en de zon
Als je zelfbruinende crème gebruikt, ben je niet beschermd tegen UV-straling! In sommige zelfbruiners zit wel een SPF (Sun Protection Factor), maar aangezien je een SPF om de 2 a 3 uur opnieuw moet aanbrengen, biedt een SPF in een zelfbruiner onvoldoende bescherming. Smeer je huid dus alsnog in met een zonnebrandcrème met SPF30.
Zelfbruiner en licht- en laserbehandelingen
Zelfbruiner kan niet gebruikt worden in combinatie met licht- en laserbehandelingen. Net als een gebruinde huid door de zon of zonnebank, is een gebruinde huid door zelfbruiner voor ons een reden om de huid niet te behandelen. Sommige licht- en laserapparatuur werken namelijk op pigment, bijvoorbeeld het pigment in een haarzakje of in een pigmentvlek. Als de huid ander pigment bevat, zoals dat van een zelfbruiner, wordt de warmte van de licht- en laserappartuur oppervlakkig in de huid geabsorbeerd. Hierdoor is er een vergroot risico op blaren en verbrandingen.
Tips en tricks bij het gebruik van zelfbruiners
1. Scrub en exfolieer je huid! Begin een paar dagen voorafgaand aan het aanbrengen van zelfbruiner met het scrubben en exfoliëren van de huid. Hiermee voorkom je namelijk strepen en vlekken. Besteed vooral aandacht aan je ellebogen, polsen, knieën, enkels en voeten. Op die plekken zitten vaak wat meer dode huidcellen, waardoor de huid daar te bruin zou kunnen kleuren. Voor het lichaam kun je een scrub en scrubhandschoen gebruiken en voor je gezicht een exfoliant.
2. Scheer de huid niet! Scheer een paar dagen voor het aanbrengen van de zelfbruiner en niet op de dag zelf. Op de plekken waar haartjes hebben gezeten, ontstaan anders kleine donkere vlekjes.
3. Kies voor een gel of crème. Als je nog niet eerder een zelfbruiner hebt gebruikt, kun je het beste kiezen voor een zelfbruinende crème of gel in plaats van een spray of foam. Een crème of gel trekt namelijk wat langzamer in. Als je een erg lichte huid hebt kun je het beste beginnen met een lage concentratie DHA (1-3%) die geleidelijk aan een bruin kleurtje geeft.
4. Gebruik geen olie! Als je de huid soepel en gehydrateerd houdt, blijft het bruine kleurtje mooier en langer in de huid zitten. Gebruik echter producten op waterbasis en niet op oliebasis. DHA lost namelijk op in olie waardoor het bruine kleurtje sneller verdwijnt.
5. Test de zelfbruiner eerst even uit voordat je het hele lichaam insmeert, bijvoorbeeld op een stukje van je arm. Op die manier kun je kijken of de kleur mooi pakt op jouw huid en kun je testen of de huid niet overmatig reageert op ingrediënten van het producten. Er zit namelijk vaak alcohol en parfum in zelfbruinende crèmes.
Meer weten?
Mocht je vragen hebben over het effect van bepaalde producten en ingrediënten op de huid, mail of bel ons dan gerust! Je kunt ook altijd bij ons terecht voor een passend productadvies voor jouw huid. Neem contact met ons op via 030 63 42 561 of plan online een intakegesprek in met een van de huidtherapeuten.