De zomer is heerlijk, maar dit seizoen laat ook vaak sporen na op de huid in de vorm van pigmentvlekken. Veel voorkomende huidklachten die na de zomer ontstaan zijn zonnevlekken, ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Deze veel voorkomende bruine vlekken ontstaan door overmatige blootstelling aan UV-straling. In dit blog leggen we uit wat je er aan kunt doen.
Hoe ontstaan bruine vlekken in het gezicht?
Bruine vlekken in het gezicht zien we meestal bij blanke huidtypes en zonaanbidders. Hoe langer en vaker je in jeugdjaren onbeschermd in de zon komt, hoe groter de kans dat je na je 30e een vlekkerige huid krijgt. Eén zonverbranding kan al genoeg zijn om deze vlekken acuut uit te lokken. Daarnaast kun je er ook erfelijk gevoelig voor zijn.
Bruine vlekken bij een donkere huid
Ook mensen met een getinte huid kunnen last hebben van bruine vlekken in het gezicht. Dit zijn meestal geen zonnevlekken, omdat de huid van mensen met een donker huidtype beter tegen UV-straling kan. Bij een getinte huid zien we vaak postinflammatoire hyperpigmentatie (pigmentvlekken na irritatie of ontstekingen) of dermatosis papulosa nigra (kleine verheven sproetjes).
Wat kan je zelf doen aan pigmentvlekken?
Op internet kun je van alles terugvinden over natuurlijke middeltjes die pigmentvlekken zouden kunnen verminderen, zoals citroensap of appelciderazijn. Pas hiermee op, want deze producten zijn niet bedoeld om op de huid te gebruiken en kunnen juist verergering van het pigment veroorzaken. Smeren met oplichtende dagcrèmes van de drogist werkt meestal ook niet. Dat komt omdat de werkstoffen in deze dag- of nachtcrèmes niet diep genoeg kunnen komen. Om ouderdomsvlekken of zonnevlekken te vervagen, zijn professionele behandelingen nodig in combinatie met therapeutische huidproducten.
Behandelingen tegen bruine vlekken in het gezicht
Met IPL-behandelingen of KTP-laserbehandelingen kunnen bruine vlekken ten gevolge van zonschade behandeld worden. Er moet voldoende contrast zijn tussen de normale huidskleur en de vlek. Zodra de vlek direct na de behandeling donkergrijs kleurt, heeft het pigment het speciale licht goed geabsorbeerd. De vlek schilfert dan na een aantal dagen af. Afhankelijk van de diepte van de vlek en de activiteit van de pigmentcellen daaronder kan herhaling nodig zijn.
Hormonale vlekken, zoals het zwangerschapsmasker (melasma), kunnen het beste met ME Line aangepakt worden. De behandelingen hebben een sterk huidverhelderend effect bij hardnekkige pigmentvlekken. ME Line bevat onder andere tranexaminezuur, azelaïnezuur, amandelzuur en ascorbinezuur. Deze werkstoffen breken het pigment van binnenuit af. Deze specifieke dosering en combinatie van actieve ingrediënten werkt gecontroleerd en vernietigend op de aanmaak van pigment, zonder risico’s of complicaties.
Bruine vlekjes op het lichaam
Bruine vlekjes komen niet allen voor in het gezicht, maar ook op andere delen van het lichaam, zoals de schouders, het decolleté, de armen en op de handruggen. Het gaat hier dan vaak om veel vlekjes op grote gebieden. De KTP laser is heel geschikt om met snelheid en precisie zonnevlekjes op grote gebieden of op lichaamsdelen te behandelen.
Huidproducten die de huid verhelderen
Aanvullende producten met actieve ingrediënten als tranexaminezuur, retinol, vitamine C, kojic acid en arbutine werken preventief en zorgen voor een sneller en langdurig resultaat. Onmisbaar bij een vlekkerige huid! Daarnaast helpt het om regelmatig te exfoliëren met zuren, dit kan door te kiezen voor een facewash waar bijvoorbeeld amandelzuur of melkzuur in zit. Lees meer in dit blogbericht.
Daarnaast is het zeer verstandig om de huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger. Zo voorkom je niet alleen uitbreiding van bruine vlekken, maar ook huidkanker en versnelde huidveroudering in de vorm van rimpels. Bovendien heb je zo langer plezier van het resultaat van de behandeling, want zonder het gebruik van zonnebrandcrème kunnen bruine vlekken weer terugkomen.
Welke pigmentbehandeling is geschikt voor mijn bruine vlekken?
Ik snap dat het lastig is om uit deze opties te kiezen. Om je alvast gerust te stellen: de huidtherapeut wijst je de weg. Tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek neemt de huidtherapeut de huid goed onder de loep en bespreekt zij welke behandelmethoden het meest geschikt zijn voor jouw type vlekken en jouw huidconditie. De diepte van de vlekken, de uitgebreidheid, de kleur en je huidtype spelen een rol bij de keuze voor een behandeling en de frequentie van de behandelingen. Maak gerust een afspraak via onze website of bel ons via 030 63 42 561.
Lees meer over de behandelingen: