Collageen poeder: werkt het écht?

25 september 2023 | Auteur: Suzan van Harselaar
collageen-poeder-werkt-het-echt

Collageen poeder of collageen supplementen zijn een redelijk nieuw fenomeen in de wereld van huidverzorging en huidverbetering. Maar waarom is collageen zo belangrijk? En werkt collageen poeder echt tegen rimpels? En waar moet je op letten bij het kopen van collageen supplementen? Wij vertellen je meer!

Collageen in ons lichaam

Collageen is één van de belangrijkste eiwitvormen in ons lichaam, goed voor maar liefst 30% van onze totale eiwitmassa. Je vindt het terug in verschillende soorten weefsels, zoals de huid, haren, nagels, kraakbeen, spieren en bloedvaten. We maken collageen zelf aan, maar vanaf ons 25e levensjaar neemt de aanmaak structureel af. In de huid merken we dit door het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels en het verlies van elasticiteit van de huid.

Huidbehandelingen tegen het verlies van collageen

Van de behandelingen in onze kliniek is wetenschappelijk bewezen dat ze voor meer collageen aanmaak zorgen en het huidverouderingsproces vertragen. Zowel de SkinPen microneedling, de fractionele laserbehandeling, de EndyMed 3DEEP FSR als de EndyMed 3DEEP INTENSIF stimuleren de aanmaak van collageen en maken de huid zichtbaar steviger en voller. Ook van het smeren met retinol (vitamine A) is bewezen dat het collageen aanmaakt in de huid. Maar hoe zit dit eigenlijk met collageen poeder?

Collageen poeder: hoe werkt het?

Als je collageen oraal inneemt, komt het eerst in de maag terecht. De enzymen in de maag verknippen het collageen tot aminozuren, dit zijn de bouwstenen van een eiwit. De aminozuren komen uiteindelijk via de dunne darm in de bloedbaan terecht en worden zo gebruikt waar het lichaam ze nodig heeft. Het innemen van aminozuren kan het lichaam en de huid helpen bij tekorten. De aminozuren proline, glycine en hydroxyproline worden door cellen in het bindweefsel gebruikt om nieuw collageen aan te maken.

Wetenschappelijk onderzoek naar collageen poeder

De wetenschappelijke onderzoeken naar het effect van collageen poeder zijn nog in volle gang. Maar de wetenschappelijke onderzoeken die al wel zijn uitgevoerd lijken veelbelovend. Eén onderzoek toont aan dat het bijslikken van collageen zorgt voor een toename van collageen in de huid. Een ander onderzoek toont aan dat de huid minder rimpels zou vertonen en elastischer en beter gehydrateerd is als je collageen bijslikt. Maar er zijn in de wetenschappelijke wereld altijd meerdere en grotere onderzoeken nodig voordat men kan zeggen dat iets daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen effectief is.

Collageen poeder kopen: waar moet je op letten?

Er zijn veel verschillende varianten van collageen op de markt en het is belangrijk om naar de kwaliteit van het collageen te kijken. Waar je op moet letten is dat je een gehydrolyseerde variant koopt. Gehydrolyseerd collageen is namelijk beter verteerbaar en je lichaam kan het gemakkelijk opnemen doordat het bestaat uit kleinere eiwitten.

Om deze reden hebben we bij Huidzorg Houten gekozen voor Omegaflow. Deze collageen supplementen bevatten gehydrolyseerd viscollageen in poedervorm. De collageen producten van Omegaflow zijn te koop voor €24,90 en verkrijgbaar in de smaken aardbei (met toegevoegde vitamine C) en naturel.

Collageen en leefstijl

Bij Huidzorg Houten adviseren wij ook altijd om goed naar je leefstijl te kijken. Dit is namelijk het allerbelangrijkste onderdeel als je wilt werken aan huidverbetering en het verminderen van tekenen van huidveroudering.

  • Probeer een gezonde leefstijl te hanteren met voldoende beweging en gezonde, vitaminerijke voeding.
  • Smeer dagelijks SPF30 of SPF50 en draag een hoedje en UV werende kleding als je veel tijd in de zon doorbrengt.
  • Stress, roken, alcohol en snelle suikers versnellen het verlies van collageen in de huid. Vermijd dit zoveel mogelijk.

Gratis advies

Wil je collageen poeder aanschaffen? Kom dan bij ons langs in de kliniek! Wil je graag een uitgebreider advies? Plan dan een gratis en vrijblijvend intakegesprek in met een van onze orthomoleculaire huidtherapeuten. Zij kunnen je alles vertellen over collageen poeder en aanvullende suppletie.

25 september 2023 | Auteur: Suzan van Harselaar