Combinatie IPL en fractional laser: effectieve behandeling tegen photo-aging

26 september 2017 | Auteur: Dana Dijs-Bom
welke-huidverschijnselen-verraden-onze-leeftijd

De combinatiebehandeling lichtflitstherapie (IPL) en fractionele lasertherapie is het meest effectief voor het verminderen photo-aging, oftewel de huidverouderingsverschijnselen veroorzaakt door de zon. Dit blijkt uit onze praktijkervaringen én wetenschappelijk onderzoek. In het blog vertellen we hier meer over deze unieke behandelmethode.

Wat is photo-aging nu precies?

Photo-aging is een andere naam voor zonschade. Photo-aging verwijst naar de huidverschijnselen die ontstaan door langdurige blootstelling aan uv-straling. Met andere woorden: de hoeveelheid zonlicht die je huid krijgt in het leven.

Photo-aging is de grootste veroorzaker van rimpels en huidveroudering. Photo-aging kenmerkt zich door verslapte bloedvaatjes (couperose), diffuse roodheid, pigmentvlekken, verlies van elasticiteit, verlies van collageen, een dunne huid, DNA-schade en huidkanker. Deze huidverschijnselen zijn meestal zichtbaar op alle delen van het lichaam die beschenen worden door zonlicht. Het gezicht, de hals, schouders en het decolleté krijgen het meest te verduren. Met het ouder worden deze verschijnselen steeds beter zichtbaar.

Combinatie IPL en fractionele laser ResurFx

Zodra cliënten bij Huidzorg Houten komen voor huidverbetering, is er meestal sprake van meerdere oneffenheden in het gezicht. We zien vaak een combinatie roodheid, pigmentvlekjes en een slapper wordende huid die de huid ouder doen lijken. Er bestaat niet één enkele remedie voor al deze huidverschijnselen.

De kunst is om twee behandelingen te combineren. Met lichtflitstherapie (IPL) behandelen we de roodheid en de pigmentvlekken in de oppervlakkige huidlaag. Met fractionele laser behandelen we de bindweefselschade, zoals verlies van stevigheid en fijne lijntjes vanuit de diepere huidlagen. Beide handstukken, IPL én de fractionele laser ResurFx, gebruiken we direct na elkaar in één behandeling.

Waarom is de combinatie van IPL en ResurFx samen beter?

Hier zijn meerdere redenen voor:

1: IPL geeft een snel resultaat op korte termijn

Pigmentvlekjes vervagen doorgaans binnen een week na behandeling, de roodheid is meestal binnen twee weken minder zichtbaar. Dit geeft onze cliënten een goed en tevreden gevoel snel na de behandeling.

2: Het behandelproces duurt minder lang

Behandeling met de fractionele laser ResurFx heeft een zeer goed resultaat op langer termijn. De behandeling werkt nog door tot ongeveer negen maanden na de behandeling. Collageenopbouw is namelijk een geleidelijk proces. Door resultaat op korte termijn toe te voegen met IPL, worden de resultaten op lange termijn meer gewaardeerd. Kortom, je hebt eerder profijt van de behandelingen, doordat de huid er al een stuk egaler uitziet voordat het eindresultaat behaald is.

3:De behandeling is effectiever

De IPL behandeling zorgt voor aanvoer van vocht in de huid (oedeem). Het speciale licht van de fractionele laser ResurFx absorbeert water in de huid. Door na de IPL behandeling onmiddelijk met de ResurFx te behandelen is er meer water in het weefsel aanwezig. Dit maakt de fractionele laserbehandeling intensiever én effectiever, zonder een hoger risico op complicaties.

Onderzoek naar resultaten IPL met fractionele laser

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de veiligheid en de werkzaamheid van deze twee behandelingen in dezelfde sessie. Een deel van de proefpersonen kreeg de behandeling op één helft van het gezicht, om de resultaten goed te kunnen vergelijken. Tijdens het onderzoek zijn drie behandelingen uitgevoerd, elke 4 weken.

Huidreacties na de combinatiebehandeling IPL en fractionele laserbehandeling

De mate van photo-aging is bepalend. Ieder mens reageert weer anders. Op de foto rechts ziet u een een perfecte, gewenste huidreactie van één van onze cliënten één dag na de behandeling.

Direct na de behandeling is de huid licht gezwollen. Dit zakt binnen enkele uren af. De huid is na de behandeling wat vlekkerig bruin van de geabsorbeerde pigmentvlekjes die omhoog komen en met de afschilfering van de dode huidcellen meegaan. Dit is een goed teken. Deze bruine vlekkerigheid duurt zo’n vijf dagen, waarop ze op dag twee en drie na de behandeling het beste zichtbaar zijn. Ook zie je een vlekkerige roodheid van de geabsorbeerde vaatjes en de kop van de ResurFx. Soms zie je wat vierkantjes van het patroon van de laserkop van de fractionele laser. Dit duurt zo’n drie tot vijf dagen.

Een groot voordeel is dat er geen wondjes aanwezig zijn; de huid blijft volledig gesloten. Ook heeft men nauwelijks last van vervelling, enkel slechts een droog gevoel. Daarom mag de huid gewoon gecamoufleerd worden met Lycogel.

Informatie over de combinatiebehandeling IPL met fractionele laser

De complete behandeling duurt ongeveer 75 minuten. De prijs is € 450,- per behandeling. (Een losse IPL behandeling van het gelaat kost € 200,- en een losse fractionele laserbehandeling van het gelaat kost € 325,-.) Afhankelijk van de mate van photo-aging en uw wensen zijn er meestal 3 tot 5 behandelingen nodig, elke 4 tot 5 weken.

Lees meer over:

Benieuwd of deze unieke behandelmethode iets voor u is? Wij leggen u graag meer over deze behandelingen uit tijdens een persoonlijk intakegesprek. Neem gerust contact met ons op via 030-6342561 of onderstaand contactformulier.

26 september 2017 | Auteur: Dana Dijs-Bom