De gecombineerde huid: tips voor de beste huidverzorgingsroutine

1 november 2020 | Auteur: Dana
de-gecombineerde-huid-tips-voor-de-beste-huidverzorgingsroutine

Een gecombineerde huid wordt gekenmerkt door zowel vette als droge delen van het gezicht. Dit huidtype is over het algemeen moeilijker te verzorgen en kan huidproblemen met zich meebrengen. In dit blogbericht geef ik tips voor een goede huidverzorgingsroutine, waardoor je de gecombineerde huid in optimale gezondheid kan houden.

Wat is een gecombineerde huid?

Een gecombineerde huid is vaak vettig in de T-zone (voorhoofd, neus en kin) en droog op de wangen en kaaklijn. Dit huidtype is vaak droger in de winter en vetter in de zomer. Dit komt doordat warmte en vochtigheid de productie van talg verhoogt, terwijl droge winterlucht de natuurlijke oliën van het gezicht kan verwijderen.

Oorzaken van een gecombineerde huid

Meestal is een gecombineerde huid een kwestie van erfelijke aanleg, maar er zijn wel een aantal factoren die invloed hebben op dit huidtype. Hormonen spelen bijvoorbeeld een rol. Veel vrouwen hebben last van een vettere huid in de dagen voorafgaand aan de menstruatie. Gedurende deze tijd heeft het lichaam een hogere niveau van androgeen, een hormoon dat de talgproductie verhoogt.

Mensen met een gecombineerde huid hebben soms de neiging de huid te behandelen als een vette huid, waardoor ze teveel agressieve huidverzorgingsproducten gaan gebruiken. Uitdrogende ingrediënten kunnen ervoor zorgen dat de talgklieren in de T-zone juist meer talg gaan produceren. Ondertussen worden de wangen steeds droger. Gebruik je daarna weer een vette crème ter compensatie, dan kunnen poriën weer verstoppen, met puistjes op het voorhoofd, neus en kin tot gevolg. Een beetje een vicieuze cirkel dus.

Beste aanpak bij een gecombineerde huid

Als je een gecombineerde huid hebt, kun je een beetje zoekende zijn en misschien heb je al veel huidproducten van de drogist uitgeprobeerd. Dit huidtype heeft iets meer aandacht nodig. De producten die je gebruikt moeten zacht genoeg zijn om op het hele gezicht te gebruiken. Daarbij kun je de vette of onzuivere gebieden het beste plaatselijk behandelen.

  1. Begin ’s ochtends met het gebruik van een zachte reinigingsgel op waterbasis. Was je gezicht ’s avonds met dezelfde reiniger. Breng ’s avonds meerdere keren per week een retinolserum aan om huidveroudering zo lang mogelijk uit te stellen.
  2. Daarna kan je de vette gedeelten plaatselijk behandelen met een toner of pads die de talgproductie effectief verminderen, bijvoorbeeld met behulp van salicylzuur.
  3. Gebruik een lichte vochtinbrengende gel ter hydratatie, bijvoorbeeld met hyaluronzuur. Op gel gebaseerde en olievrije formules hydrateren vette delen van de huid zonder puistjes te veroorzaken. Is de huid op de wangen dan nog te droog, dan kan je plaatselijk op de wangen een vettere crème aanbrengen.
  4. Kies make-up die olievrij en niet-comedogeen is, wat betekent dat het gebruik ervan geen puistjes veroorzaakt. Voor zowel foundation als blush werkt een crème in plaats van een poeder beter op droge wangen.
  5. Exfolieer één of twee keer per week, het liefste met een chemische exfoliant, zoals glycolzuur. Dit dringt diep in de poriën om dode huidcellen en lost onzuiverheden op.
  6. Gebruik af en toe een kleimasker op je T-zone om overtollig talg te verminderen.
  7. Indien nodig kan je onzuivere gebieden behandelen met een crème op basis van niacinamide. Dit ingrediënt is niet uitdrogend, maar vermindert wel ontstekingen en helpt het bij het reguleren van de talgproductie. Het verbetert ook de huidbarrièrefunctie.

Hulp van de huidtherapeut

Weet je niet goed waar je moet zoeken of ben je op zoek naar intensievere huidverbetering? Kom gerust langs voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. De huidtherapeut helpt je graag met persoonlijk productadvies of behandelingen die afgestemd zijn op jouw gecombineerde huid. Daarbij kan je denken aan zuiverende en verzorgende gezichtsbehandelingen, chemische peelings en diverse behandelmethoden die de huid in optimale conditie houden.

1 november 2020 | Auteur: Dana