De invloed van de winter op je huid

8 februari 2022 | Auteur: Dana
winter-de-tijd-voor-huidverbeterende-behandelingen

De invloed van de winter op je huid groot. De koude wintermaanden staan namelijk garant voor lagere temperaturen, een droge lucht, neerslag of soms juist (onverwachts) een prachtig zonnige dag. Ga je binnenkort op wintersport of wil je weten hoe je jouw huid in de winter het beste kan verzorgen? Lees dan vooral verder.

Wat is de invloed van de winter op je huid?

Tijdens de wintermaanden is de luchtvochtigheid lager. Hoe kouder het is, hoe minder vocht er aanwezig is in de lucht. De droge lucht zorgt ervoor dat het vochtgehalte in de huid minder wordt. Dit ontstaat doordat de droge lucht het vocht uit onze huid trekt. Je huid heeft daardoor moeite om gehydrateerd te blijven. Het verliest zelfs 25% van het vermogen om vocht vast te houden. Ook is de talgproductie in de winter lager dan in de zomer. De winter heeft dus duidelijk invloed op de huid! Een winterhuid kenmerkt zich door: droogheid, ruwheid, jeuk, bultjes, schilfering of misschien zelfs pijn.

Do’s & dont’s bij een winterhuid:

  • Douchen: niet te lang & niet te warm. (Heet) water heeft een uitdrogend effect op de huid. Probeer tijdens de wintermaanden te douchen met lauw water. Gebruik een pH-neutrale zeep of olie, dit beschermt je huid tegen het verdampen van vocht.
  • Hydrateer je huid met een hydraterende crème of zalf, vooral na het douchen. Voor extra droge plekken is het goed om een vettere zalf te gebruiken, zoals deze van ZO Skin Health. Smeer ook je handen in met een vettere handcrème.
  • Don’t forget your lips! De huid van je lippen heeft minder talgklieren. Je lippen zijn in de winter daardoor extra gevoelig voor vocht en kou. Smeer ze regelmatig in met een verzorgende lippenbalsem. Ga je op wintersport? Dan is het extra belangrijk dat de lippenbalsem ook een SPF bevat.
  • Kleed je warm aan als je naar buiten gaat, hierdoor bescherm je je huid tegen directe wind en kou.
  • Gebruik een zonnebrandcrème! Gebruik minimaal factor 30. Ook tijdens de wintermaanden zijn de UV-stralen van de zon aanwezig. We zien het zonnetje misschien minder, maar de effecten van UV-straling zijn er ook wanneer het koud is.

Een wintersport in het vooruitzicht?

Zie je de skipiste met de heerlijke zon al voor je? Dat is natuurlijk hét ideale wintersportweer. Door het toepassen van bovenstaande tips zal je huid je dankbaar zijn. De sneeuw weerkaatst namelijk minimaal 80% van de UV-straling! Hoe hoger je gaat, hoe feller de zon. Vergeet dan ook niet: een goede zonnebrandcrème is écht onmisbaar!

Maak een afspraak

Heb je vragen? Of ben je benieuwd naar het beste advies voor jouw huid? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.

8 februari 2022 | Auteur: Dana