We hebben allemaal gehoord van de term microneedling, ook wel collageeninductie therapie of MTS genoemd. Zowel de microneedling-pen als de dermarollers zijn vormen van microneedling die worden gebruikt om de aanmaak van nieuw collageen te stimuleren met behulp van naaldjes. Als zowel de microneedling-pen als de dermaroller beide vormen van microneedling zijn, wat maakt ze dan zo anders?
Wat is microneedling?
Microneedling veroorzaakt micro-verwondingen aan de opperhuid, die het lichaam een signaal geven om collageen te produceren om het beschadigde gebied te modelleren. Door microneedling ziet je huid er jonger en frisser uit. Deze methode kan worden ingezet om een reeks veelvoorkomende huidproblemen te behandelen, zoals littekens van acné, fijne lijntjes en rimpels, ongelijkmatige huidtextuur, striae, dunner wordend haar en nog veel meer.
Wat zijn dermarollers?
Er zijn nog steeds behandelaars en leveranciers die adviseren om thuis microneedling uit te voeren met behulp van zogenoemde dermarollers. Natuurlijk zijn thuisrollers een stuk goedkoper. Het is ook makkelijker om je huid thuis te behandelen, het scheelt tijd en een rit naar de huidkliniek. Toch zijn wij erg terughoudend over thuisrollers, vooral die met naalden van 1 mm, 1,5 mm of zelfs 2 mm diepte die online of in winkels vrij verkrijgbaar zijn. Voordat je er mee aan de slag gaat, lees even verder.
Effect van needling met thuisrollers
Het gebruik van thuisrollers staat niet onder toezicht, daarom neigen ze om veiligheidsredenen alleen het oppervlak van de huid te penetreren. Ze kunnen tijdelijk zorgen voor verhelderende effecten door het exfoliëren van dode huidcellen maar doen meestal weinig om de collageensynthese daadwerkelijk te stimuleren en de gewenste langdurig verstevigende of gladmakende effecten te bevorderen.
Risico’s dermaroller
De naaldjes van thuisrollers bewegen schuin in de huid. Met te veel druk of in geval van botte naaldjes (één keer stoten tegen je wastafel en de naaldjes hebben weerhaakjes) kan men de huid bekrassen, in plaats van stimuleren. Huidschade kan resulteren in post-inflammatoire hyperpigmentatie en verlittekening. Met de microneedling-pen komen naaldjes juist verticaal, dus loodrecht in de huid en veroorzaken micro-wondjes die de wondgenezing stimuleren. Bekijk deze video om het effect op de huid van de naaldjes van dermarollers en de microneedling-pen duidelijk te zien.
Diepte van needlen
De naaldcartridges van de microneedling-pen hebben de mogelijkheid voor meerdere penetratiediepten. De naalddiepte van 0.25mm tot 2.5 mm is vrij instelbaar gedurende de behandeling en per behandelgebied. Hierdoor kunnen de naalden collageen, elastine en oppervlakkige bloedvaten bereiken, waardoor weefselhervorming wordt bevorderd. Dit zorgt voor verbetering van huiddoorbloeding, versteviging en textuurverbetering.
Hygiëne van naaldjes
Thuisrollers beschikken bovendien niet altijd over wegwerptips of professionele sterilisatiemiddelen. Als de naalden niet schoon zijn, kunnen bacteriën of andere microben worden overgedragen op de huid, waardoor een infectie kan ontstaan. Infecties kunnen ook ontstaan door dode huidcellen en bloedresten die tussen de naaldjes zijn achtergebleven opnieuw in te needlen. Bij microneedling maken huidtherapeuten daarentegen gebruik van gesteriliseerde wegwerptips en werken zij volgens hygiënerichtlijnen, waardoor infecties of complicaties vrijwel nooit voorkomen.
Andere verschillen
- Professionele microneedling-pennen kunnen gemakkelijk die moeilijk bereikbare gebieden behandelen, zoals rond de ogen, neus en bovenlip, terwijl het moeilijker is om deze gebieden te bereiken met traditionele thuisrollers.
- Microneedling-apparaten hebben een ingebouwd gemotoriseerd systeem en daardoor kunnen de naaldjes tot 100 keer per seconde binnendringen in de huid. Bij dermarollers of thuisrollers is de snelheid afhankelijk van de techniek van degene die het apparaat hanteert.
We hopen dat je nu duidelijk geïnformeerd bent over de verschillen van dermarollers en microneeding therapie. Wil je weten of microneedling therapie iets voor jou is? Kom dan langs voor een vrijblijvend gesprek met één van de huidtherapeuten. Maak direct online een afspraak of neem contact met ons op via 030 63 42 561. We helpen je graag verder!