Dermatoloog vs. huidtherapeut: wat zijn de verschillen?

19 december 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom
dermatoloog-vs-huidtherapeut-wat-zijn-de-verschillen

Huidtherapeuten en dermatologen, is dat nou hetzelfde? Of wat zijn nou precies de verschillen? Een vraag die in de praktijk veel gesteld wordt. Velen denken misschien dat het hetzelfde vak is, maar nee! Dermatologen en huidtherapeuten zijn heel verschillende specialisten. Wél zijn beiden gericht op hetzelfde orgaan: de huid! De huid is het grootste orgaan van ons lichaam, dus die verdient net als de rest van ons lichaam goede zorg. Gelukkig zijn er genoeg dermatologen en huidtherapeuten die hierin begeleiding bieden. Ben je benieuwd naar wat beide takken in de gezondheidszorg precies doen? Lees dan vooral verder!

Verschillen tussen dermatoloog en huidtherapeut

Op verschillende gebieden zijn dermatologen en huidtherapeuten van elkaar te onderscheiden. In dit blogbericht wordt verteld welke verschillen dit zijn en hoe dit zich uit in de praktijk.

Verschil 1: Andere opleiding

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen de dermatoloog en de huidtherapeut op basis van de opleiding die beiden gevolgd hebben.

Een dermatoloog is een huidarts die zich na de universitaire studie geneeskunde heeft gespecialiseerd in de dermatologie, oftewel in aandoeningen van huid, haar en nagels. Deze specialisatie duurt ongeveer 5 jaar bovenop de 6-jarige studie geneeskunde. Naast kennis van huidziekten, moet de dermatoloog ook inzicht hebben in allerlei immunologische, reumatische en inwendige ziekten en/of stoornissen die bepaalde huidaandoeningen kunnen veroorzaken en/of verergeren.

Huidtherapeuten zijn paramedici, die met succes de 4-jarige HBO opleiding Huidtherapie op de Hogeschool Utrecht of Haagse Hogeschool hebben afgesloten. Tijdens de opleiding staat het onderzoeken en behandelen van de zieke en beschadigde huid centraal. Dermatologie is één van de belangrijkste vakken tijdens de opleiding Huidtherapie. Aangezien de huidtherapeut tijdens haar carrière (de meeste huidtherapeuten zijn vrouwen) met een breed scala aan huidaandoeningen te maken krijgt, is een brede dermatologische kennis een must om het vak op een professionele wijze uit te kunnen oefenen. Verder traint de huidtherapeut de technische vaardigheden van diverse therapieën tijdens de opleiding en stages. Een huidtherapeut houdt haar kennis na afronding van de opleiding up-to-date door het volgen van nascholing en cursussen, die elke 5 jaar ingediend moeten worden bij het Kwaliteitsregister.

Verschil 2: type klachten

Bij beiden disciplines komen patiënten met huidklachten, maar een dermatoloog ziet vaak een ander soort huidklachten dan de huidtherapeut.

Een dermatoloog ziet veel patiënten tijdens het spreekuur met klachten als eczeem, psoriasis, SOA’s, allergieën, jeuk en verdachte, mogelijk kwaadaardige, huidtumoren. Veelal zijn het klachten waarbij medicatie noodzakelijk is om de klacht weg te nemen. De dermatoloog onderzoekt de patiënt en bepaalt daarna welke medicatie of crème iemand krijgt, of welke specifieke behandeling nodig is. Sommige dermatologen oriënteren zich, net als een deel van de huidtherapeuten, ook op cosmetisch gebied.

Tegenwoordig komen veel mensen op eigen houtje naar de huidtherapeut. De meest geziene klachten bij de consulten van een huidtherapeut zijn: acné en acné-littekens, overbeharing of ongewenste haargroei, pigmentproblematiek, goedaardige huidtumoren, couperose, rosacea, wijnvlekken, oedeem (vochtophoping), vroegtijdige huidveroudering en littekens. Deze huidklachten zijn te behandelen met diverse huidtherapeutische behandelingen, zoals lasertherapie, lichtflitstherapie, acnétherapie, peelings, oedeemtherapie, et cetera. Huidtherapeuten mogen geen medicijnen voorschrijven, maar dat is voor deze huidklachten meestal niet nodig.

Verschil 3: onderzoek en diagnose

Een dermatoloog mag een diagnose stellen na dermatologisch onderzoek, zoals het nemen van een huidbiopt, kweekonderzoek of een allergietest. Het stellen van de diagnose is dan ook een belangrijk onderdeel in het werkterrein van de dermatoloog.

Een huidtherapeut stelt geen diagnose, maar behandelt vaak nadat de diagnose is vastgesteld door de dermatoloog of huisarts. Wel is een huidtherapeut getraind om huidverschijnselen te herkennen en te beoordelen. Meestal kunnen zij de diagnose stellen na het afnemen van een vraaggesprek en huidinspectie door de loupelamp. Indien er twijfel is over de diagnose, pleegt de huidtherapeut overleg met de huisarts of dermatoloog. Huidtherapeuten hebben dan ook een belangrijke signaleringsfunctie bij verdachte plekjes.

Verschil 4: verwijzing nodig of direct toegankelijk

Als je huidklachten hebt en naar de dermatoloog wilt, heb je een verwijzing van je huisarts nodig. De huisarts ziet veel huidproblemen en als deze denkt dat het van belang is om naar de dermatoloog te gaan, zal er een verwijsbrief worden geschreven. Vaak verwijzen huisartsen naar dermatologen in de buurt van de eigen praktijk.

De huidtherapeut is sinds 2011 direct toegankelijk. Dit betekent dat er geen verwijzing nodig is van de huisarts om naar een huidtherapeut te gaan. Huidtherapeuten kunnen aan de hand van screening bepalen of iemand goed doet aan een huidtherapeutische behandeling wanneer iemand nog niet bij de huisarts is geweest.

Verschil 5: contact met de patiënt

Over het algemeen heeft de huidtherapeut meer tijd voor de patiënt gereserveerd dan de dermatoloog. Huidtherapeuten hebben daardoor meer gelegenheid om te begeleiden in preventie, het geven van thuisadviezen en het bieden van een luisterend oor.

Dermatologen zien meer patiënten op een dag dan de huidtherapeut en besteden praktische verrichtingen uit aan dermatologische verpleegkundigen of praktijkassistenten, waardoor het contactmoment meestal korter is. Uiteraard is een goede dermatoloog ook op de hoogte van de impact van het hebben van een huidklacht op een mensenleven en vindt hij of zij het belangrijk dat een patiënt zich begrepen voelt en uiteindelijk tevreden het ziekenhuis verlaat.

Samenwerking tussen de dermatoloog en de huidtherapeut

Omdat beiden disciplines in de zorg veel over de huid weten kunnen ze elkaar goed aanvullen.

Steeds vaker kiest een dermatoloog ervoor om patiënten door te sturen naar de huidtherapeut, als ze denken dat de huidtherapeut passende behandelingen voor een patiënt heeft, of de behandeling van de dermatoloog goed kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan goedaardige huidtumoren die de huidtherapeut zeer netjes kan behandelen, of wanneer iemand medicatie krijgt voor acné en de huidtherapeut met acnétherapie en productadvies de medicamenteuze behandeling goed kan ondersteunen. Op deze manier kan de best mogelijke zorg voor de patiënt gecreëerd worden.

Andersom kan het helaas nog niet, een huidtherapeut kan de patiënt niet direct doorverwijzen naar de dermatoloog. De huidtherapeut moet de patiënt eerst naar de huisarts sturen, en vanuit daar kan weer verwezen worden naar de dermatoloog.

Bekendheid huidtherapie

Helaas weten nog veel dermatologen niet precies wat een huidtherapeut doet en wat deze kan betekenen voor patiënten, dit komt mede door de onbekendheid van het beroep. De beroepsvereniging van huidtherapeuten, de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten), doet er alles aan om het vak op de kaart te brengen, ook onder artsen en dermatologen.

Zo voelen wij als praktijk (Huidzorg Houten) ons ook verantwoordelijk om het vak op de kaart te zetten, middels blogberichten, ervaringsverhalen en informatie over huidaandoeningen op onze website en social media en het organiseren van voorlichtingsavonden en inloopspreekuren.

Vergoeding bij de dermatoloog en de huidtherapeut?

Vergoedingen… Hoe zit het nou precies? De zorgverzekering vergoed voor beide disciplines vaak een deel of de gehele behandeling, soms is hiervoor een verwijsbrief nodig. In dit blogbericht kun je meer informatie vinden over de vergoedingen met betrekking tot huidtherapie. Het is belangrijk om goed te controleren hoe je verzekerd bent en of de behandeling bij de specialist wordt vergoed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Veel informatie… En het blijft lastig. Want waar ben je nou aan het juiste adres? Of wil je meer informatie over de behandelingen die we bij Huidzorg houten te bieden hebben? Vul dan onderstaand formulier in, of bel: 030-6342561. U bent van harte welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek.

19 december 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom