Donkere vlekjes in het gezicht – ervaring van Wim

19 augustus 2013 | Auteur: Dana Dijs-Bom
donkere-vlekjes-in-het-gezicht

Wim (63) had al jaren last van heel veel donkere vlekjes op zijn gezicht en de rest van zijn lichaam. In  het najaar van 2012 informeerde hij bij Huidzorg Houten naar de mogelijkheden om deze te laten verwijderen.

Donkere vlekjes op het gezicht en lichaam (het consult)

Wim vertelde dat hij vroeger ook een aantal keer door de dermatoloog met de curette behandeld was. Maar daar was bij hem eigenlijk geen beginnen aan. Van 95% van de vlekjes had Wim geen last. Er jeukten er een paar en daarom ging hij vorig jaar toch weer naar de huisarts. Hij was zelf al bij Huidzorg Houten op consult geweest om te informeren of er andere mogelijkheden zijn om van de vlekjes af te komen. Nadat de huisarts had geconstateerd dat er geen “foute” vlekjes bijzaten, kreeg Wim een verwijsbrief.

Dermatosis papulosa nigra

Naarmate je ouder wordt ontstaan bij veel mensen allerlei vlekjes in het gezicht en ook op de rest van het lichaam. Deze vlekjes worden verrucae seborrhoica senilis of ouderdomswratjes genoemd. Mensen met een donkere of Aziatische huid hebben een variant van deze ouderdomswratjes: dermatosis papulosa nigra genoemd. Vaak komt deze vorm van gepigmenteerde ouderdomswratjes in grote getallen voor. Het is niet bekend hoe deze wratjes ontstaan. Erfelijke aanleg speelt waarschijnlijk een rol. Het ouder worden en blootstelling aan zonlicht zorgt ervoor dat het aantal geleidelijk toeneemt.

Het behandelplan voor Wim

Wim had zoveel vlekjes op zijn gezicht en op zijn lichaam, dat ervoor gekozen is hem te behandelen met de pigmentlaser. De wratjes waren gelukkig allemaal donker gekleurd, dat is wel een voorwaarde. De pigmentlaser heeft een speciale golflente die het pigment in de wratjes kan absorberen, verhitten en daardoor verschrompelen. Lees meer over de pigmentlaser.

Het gezicht had prioriteit voor Wim, dus daarmee zouden we beginnen. Als dit zou bevallen, zouden we  in de winter van 2013 elke maand een ander deel behandelen, van decolleté, naar de buik en de rug.

De informatie en adviezen bij de pigmentlaserbehandeling

Tijdens het consult was Wim al gewaarschuwd dat er korstjes zouden ontstaan en die af zouden schilferen. Hij schrok er dus niet van dat de vlekjes eerst rood werden. Na twee dagen waren de plekjes heel snel verdroogd en veranderden in zwarte puntjes. “In de weken erna zie je ze gewoon verdwijnen”, aldus Wim.

De huidtherapeut adviseerde hem om in deze periode de huid goed in te smeren met een wat vettige, kalmerende crème. Zo heeft de huid onder de korstjes langer de tijd om te herstellen en voelt de huid minder trekkerig aan.

Wim vond het heel prettig dat er vooraf en ook weer tijdens de behandeling stap voor stap werd verteld wat hij kon verwachten. Door de goede uitleg zag hij totaal niet tegen de behandeling op.

Het verloop van de pigmentlaserbehandeling

De pijn viel erg mee volgens Wim. Hij noemde het meer een soort speldenprikjes. Voordat je denkt dat het pijnlijk begint te worden, is het alweer voorbij.

Na de goede ervaring van de eerste behandeling heeft Wim besloten een vervolgafspraak te maken. Wim is nu behandeld in zijn gezicht en inmiddels ook drie keer op de rest van zijn lichaam, iedere keer een ander deel.

Dat de behandelingen door verschillende huidtherapeuten worden uitgevoerd maakte hem niet uit, hij had totaal geen twijfel. Het voelde vertrouwd omdat de benadering en werkwijze van de huidtherapeuten dezelfde is. Daarbij vindt via het patiëntendossier een precieze overdracht plaats.

De afloop

Intussen is Wim een wandelend reclamebord voor Huidzorg Houten. Toen de vlekjes een paar dagen na de behandeling in zwarte stipjes veranderden, vroeg iedereen wat hij gedaan had. Toen hij vervolgens na een paar weken een egaal gezicht had, waren de reacties overweldigend. Nu realiseert hij zich pas, dat het best vervelend was om zo’n toch wel behoorlijk gespikkeld gezicht te hebben.  En ja, voor mannen is uiterlijk net zo goed belangrijk. Als hij nu in de spiegel kijkt, denkt hij: ”wow”! Zijn huid is ook zo mooi egaal geworden. De commentaren zijn overweldigend… hij kreeg niet één veer, nee het hield niet op: “Erg goed voor je zelfvertrouwen, want je oogt jaren jonger. De omgeving maakt je daar wel alert op!”.

19 augustus 2013 | Auteur: Dana Dijs-Bom