Tips om een droge huid te voorkomen

16 februari 2015 | Auteur: Dana Dijs-Bom
droge-huid-voorkomen

Een droge huid kenmerkt zich meestal aan trekkerigheid, schilfers, kloofjes, soms roodheid en scheurtjes. Bij een droge huid zijn er niet genoeg natuurlijke huidvetten aanwezig, of je huid is niet voldoende in staat om deze vetten zelf aan te maken. Door de kleine scheurtjes kan de huid niet meer goed vocht vasthouden en verliest daardoor het vocht wat van nature in de huid hoort te zitten. In dit blogbericht leggen we uit hoe een droge huid ontstaat en geven we tips om een droge huid te voorkomen.

Tip 1: Douche met mate

Het is beter om niet elke dag te douchen. Doet u dit liever wel, gebruik dan in ieder geval geen zeep, maar een doucheolie. Én douche wat korter en minder warm. U zult het verschil meteen opmerken. Droog de huid niet te ruw af, maar dep de huid droog met een handdoek. Het is overigens beter om de huid in te smeren als de huid nog licht vochtig is, zo verdampt niet al het water uit de huid. Als u in bad gaat, voeg dan olie aan het water toe.

Tip 2: Invetten van de droge huid

Hoe droger de huid is, hoe vetter de zalf moet zijn. Het vette laagje trekt niet in, maar zorgt voor een beschermend schild, waardoor er niet nog meer water uit de huid kan onttrekken. Het krijgt zo even de tijd om extra huidvetten aan te maken. Crèmes met huideigen vetten, zoals fosfolipiden, ceramides en vetzuren kunnen de huidbarrière weer goed herstellen. Ook ureum staat bekend om vochtvasthoudende eigenschappen.

Tip 3: Kijk eens kritisch naar uw voedingspatroon

Wees matig met suikers en snelle koolhydraten, zoals witte suiker, witte meelproducten en zoete tussendoortjes. Krijgt u voldoende eiwitten en essentiële vetten binnen? Dit zijn bouwstoffen met een lage verbrandingsgraad. Vooral omega 3 en 6 en vitamine E zorgen voor sterke celwanden, zodat het water in de (levende) cel blijft. Eet voldoende noten, vis en avocado. Dit zijn de belangrijkste cosmetische ingrediënten voor een gezonde huid. Door te kiezen voor warme, zwaardere maaltijden in plaats van koud, licht voedsel, hoeft het lichaam minder hard te verbranden en verliest de huid minder snel zijn vocht en vetten.

Tip 4: Probeer vroegtijdige huidveroudering te voorkomen

Verouderen is een natuurlijk proces, daar is geen kruid tegen opgewassen. Wel kunt u met een gezonde levensstijl vroegtijdige huidveroudering voorkomen. We weten het inmiddels allemaal: de beste manier om huidveroudering  tegen te gaan is gezond zongedrag en niet roken. Door dagelijks een dagcrème te gebruiken met een zonnefilter, voorkomt u snellere uitdroging van de huid én vertraagt u het verouderingsproces. Dit is keer op keer theoretisch bewezen.

Tip 5: Zorg voor een goed leefklimaat

Maak de kamertemperatuur binnen niet te hoog. Door vochtverdampers te plaatsten in uw huis of een bakje met water aan de centrale verwarming te hangen, zorgt u dat de lucht binnenshuis niet te droog wordt. Als u ’s winters naar buiten gaat bescherm uw huid goed met een sjaal en handschoenen en smeer vette crème op de wangen tegen de schrale wind.

Tip 6: Exfoliëren tegen een droge huid

Een doffe, droge of schilferige huid, gerstekorrels, bultjes op de armen of een ruwe huid kunnen ook veroorzaakt worden door een te grote opstapeling van dode huidcellen. Soms is het natuurlijke proces van afschilfering verstoord. Een exfoliant is een vloeistof op basis van een natuurlijk zuur, zoals glycolzuur, melkzuur of salicylzuur. Deze zuren helpen het natuurlijke afschilferingsproces weer in balans te brengen. Wanneer de droge huid van uw benen op een woestijnlandschap lijkt adviseren wij de AHA Body& Face Lotion van Dermascense die verkrijgbaar is in de kliniek. Deze lotion bevat 10% glycolzuur en 3% urea. Binnen een dag ziet de huid er weer glad en glanzend uit. Ook bij keratosis pilaris is dit een zeer effectief middel.

Wanneer moet ik hulp inschakelen?

Meestal is een droge huid onschuldig en tijdelijk. Kijk eerst of je de oorzaken kan voorkomen door de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Mocht de droogte erg uitgebreid worden, langdurig aanhouden en met pijnlijke kloven of bloederige scheurtjes gepaard gaan, neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen. Misschien is er sprake van een onderliggende huidklacht, zoals eczeem.

De huidtherapeuten van Huidzorg Houten kunnen natuurlijk ook helpen met voorlichting en effectieve huidproducten. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies!

16 februari 2015 | Auteur: Dana Dijs-Bom