Een drie stappenplan voor een zuivere huid – wash, scrub, oil control

13 juli 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom
een-drie-stappenplan-voor-een-zuivere-huid-wash-scrub-oil-control

Dat het belangrijk is om je huid elke dag grondig te reinigen is inmiddels wel bekend. In de praktijk krijgen wij wel vaak de vraag hoe dit het beste gedaan kan worden. Het grote aanbod aan producten, de verschillende theorieën wat wel en niet te doen… het blijft een hele zoektocht de juiste keuze te maken! In dit blogbericht zullen we daarom meer uitleg geven over de juiste manier van reinigen.

Waarom is het reinigen van de huid belangrijk?

Er zijn meerdere redenen waarom het dagelijks reinigen van je huid belangrijk is. Hieronder zullen we er een aantal opnoemen:

Reden 1:. Zonder reiniging werken andere huidproducten nauwelijks

Allereerst is een schone huid de basis voor een stralende huid. De huid bouwt dagelijks een onzichtbaar laagje vuil op welke een grote belemmering vormt voor opname van actieve werkstoffen in producten. Een crème aanbrengen op een niet schone huid heeft dus eigenlijk helemaal geen zin (en is ook nog eens zonde van je crème).

Reden 2: De huid reinigen is hygiënisch

Vrouwen dragen vaak make-up die uiteraard verwijderd moet worden voor het slapen gaan. Maar niet alleen make-up blijft achter op de huid. Ook vuilresten van uitlaatgassen, luchtdeeltjes, talg en transpiratie blijven op de huid liggen. Haal ’s avonds maar is een watje over je gezicht, en je ziet dan vaak een vieze grijzige kleur van alle vuilresten die er vanaf komen. Niemand die dit graag uren lang op zijn gezicht heeft zitten!

Vingertoppen zijn vaker op de huid te vinden dan je zelf waarschijnlijk door hebt. Wetende dat deze een grote bron van bacteriën zijn, is het fijn ook deze er dagelijks af te wassen.

Reden 3: Om onzuiverheden te voorkomen

Vooral als je een vette huid hebt met mee-eters en puistjes is het belangrijk om de huid te reinigen. Met een effectief reinigingsritueel kun je zelfs veel van deze narigheid voorkomen. Bij een hoge talgproductie hebben poriën de neiging sneller te gaan verstoppen met talg, vuil en dode huidcellen. Daarnaast kunnen de poriën ook grof zijn, waardoor ze juist snel verstoppen. Een goede reiniger zorgt ervoor dat de poriën diep gereinigd worden, zodat het vuil geen blokkade vormt voor het talg dat naar buiten moet komen.

Reden 4: Om een grauwe huid te voorkomen

Dode huidcellen blijven altijd een beetje op de huid liggen en kunnen zich gaan opstapelen. Het proces van celvernieuwing wordt hiermee vertraagd. Vaak vallen de dode huidcellen vanzelf van de huid af, maar in combinatie met talg, vuil van buiten en bacteriën kan dit moeizamer gaan. De huid kan dus wel een beetje hulp gebruiken om te voorkomen dat de huid een grauwe tint krijgt.

Wie moeten er allemaal reinigen?

Het reinigen van de huid is iets waar iedereen veel baat bij heeft. Dus niet alleen een huid, waarbij acne of bijvoorbeeld rosacea een rol speelt heeft een goede reiniging nodig. Ook een gezonde huid bouwt dagelijks vuilresten en dode huidcellen op die voor klachten kunnen zorgen. Dus voor zowel mannen als vrouwen van jong tot oud is het reinigen van de huid belangrijk!

Wat is de meest effectieve manier om de huid te reinigen?

Waarom het belangrijk is de huid te reinigen is hiervoor besproken. Hoe dit het beste aangepakt kan worden zullen we nu aan bod laten komen.

Soms is het makkelijk om de huid te vergelijken met een spons die onder een druppende kraan ligt. Neem de afbeelding als voorbeeld. De spons moet de huid voorstellen en de kraan met water het product met de actieve werkstoffen die je in de huid wil brengen. Een schone spons zal het water goed opnemen. Alleen bovenop die spons ligt een laag met vuil en olie. Deze vuillaag kun je vergelijken met bijvoorbeeld het vuil van buiten (uitlaatgassen en fijnstofdeeltjes) en de dode huidcellen die zich opstapelen. De olielaag is ook wel het talg dieper in de huid gelegen. Om ervoor te zorgen dat actieve werkstoffen in de huid komen moeten eerste deze laagjes worden verwijderd.

Het verwijderen van deze laagjes kan het beste worden gedaan met het drie stappenplan:

  1. Wash
  2. Scrub
  3. Oil control

Door het toepassen van deze drie stappen zal de huid grondig gereinigd worden. Hoe dit precies werkt zullen we toelichten aan de hand van iedere stap.

Stap 1. Wash = verwijderen stoflaag

De eerste laag die we gaan aanpakken is de stoflaag die gedurende de dag wordt opgebouwd (zie afbeelding). De beste manier om deze stoflaag van de huid te krijgen is met een wasgel aangepast op de behoefte van de huid. De wasgel wordt aangebracht op een vochtige huid en gedurende 1 minuut ingemasseerd. Na een minuut kan deze met lauwwarm water weer worden afgespoeld. De oppervlakkige vuilrestjes (en ook bijvoorbeeld make-up) worden hiermee verwijderd.

Waarom elke ochtend én avond reinigen?

Het is belangrijk dit in de ochtend EN avond te doen. Overdag blijven vuilrestjes aan de huid plakken en eventueel make-up. Bij het slapen gaan blijven vuilrestjes van bijvoorbeeld je kussensloop plakken. Daarnaast herstelt je huid in de nacht actief, waardoor talg ook weer door de poriën naar buiten komt en een vettig laagje vormt. Vandaar dat een wasgel altijd tweemaal daags geadviseerd wordt.

Stap 2. Scrub = verwijderen dode huidcellen

Na het verwijderen van het oppervlaktevuil blijven er altijd nog dode huidcellen op de huid liggen die verder geen functie meer hebben. Een scrub pakt deze dode huidcellen aan middels het mechanisch (met een korreltje) en/of chemisch (met een speciaal zuur) exfoliëren van de dode huidcellen. Het lijmlaagje tussen deze dode huidcellen wordt hiermee opgelost, waardoor de afschilfering versnelt wordt. De huid krijgt op deze manier weer de juiste dikte en de jonge gehydrateerde cellen vinden hun weg naar buiten weer.

Waarom scrubben in de ochtend?

Een scrub is fijn om in de ochtend te gebruiken, omdat je op deze manier de hele dag profijt hebt van een mooie en gezonde glans van de huid. De korrels van de scrubs die we in dit blog als voorbeeld gebruiken, zijn niet scherp en krassen niet op de huid. Deze kunnen gerust elke ochtend gebruikt worden (er zijn uitzonderingen, de huidtherapeut geeft advies)!

Stap 3. Oil control = verwijderen talg

De laatste barrière welke doorbroken moet worden om het water de spons in te krijgen is die van de talgophoping. Talgklieren bevinden zich in de lederhuid (dermis) over het gehele lichaam (behalve op voetzolen en aan de binnenkant van de handen). Elke huid bevat talg, maar dit kan verschillen van zeer veel tot weinig. Talg is een vetachtige substantie die door de talgklieren geproduceerd wordt. De hoeveelheid talgproductie is afhankelijk van de hormoonhuishouding en leeftijd. Bij een acnegevoelige huid is er vaak sprake van een verhoogde talgproductie. De meest actieve talgklieren bevinden zich in het gezicht en in de nek. Om te voorkomen dat er teveel talg aanwezig is (welke kan zorgen voor bijvoorbeeld ontstekingen of een vettige huid) is het goed dagelijks een product te gebruiken welke het talg oplost.

Salicylzuur tegen mee-eters en puistjes

Een geschikt ingrediënt hiervoor is salicylzuur. Salicylzuur is vetoplosbaar en is hierdoor erg geschikt om in de poriën te dringen en het opgehoopte talg op te lossen. Daarnaast werkt salicylzuur ontstekingsremmend.

Salicylzuur om deze talgophoping aan te pakken is te vinden in onze Oil Control Pads of Complexion Renewal Pads van ZO Medical/Skin Health. De werking van dit product kun je vergelijken met de olielaag boven de spons. Deze olielaag zal de opname van water uit de kraan belemmeren. In de huid zit deze olielaag dieper, waardoor een wasgel of scrub deze vettige laag niet weg krijgt. De ingrediënten in de TE-pads kunnen dieper in de huid doordringen, door de aanwezigheid van 2% salicylzuur. Dit product is daarnaast niet alleen geschikt voor een huid met acne, maar past juist goed in de dagelijkse verzorging van iedere huid.

Resultaat van wash, scrub, oil control

Na de wash, scrub en oil control is zowel de stoflaag met dode huidcellen verwijderd als de olielaag bestaande uit talg. De druppende kraan heeft nu vrij spel om het water in de spons te brengen. Zo krijgt ook de huid de kans alle actieve ingrediënten uit bijvoorbeeld een dag of nachtverzorging op te nemen.

Je zult direct merken dat het toepassen van deze drie stappen een groot verschil maakt in de conditie van de huid! De eerste 6 a 8 weken kan de huid wat moeten wennen, waardoor roodheid en schilfering zichtbaar kunnen zijn. De huid wordt immers grondig gereinigd en zal weer actiever worden. Na 6-8 weken is de huid dusdanig gewend dat alleen een mooie glans en gezonde gloed zichtbaar zijn. En daar zul je stiekem best wat complimenten voor kunnen krijgen!

Is het stappenplan voor iedereen geschikt?

Tijdens gesprekken in de praktijk wordt vaak gevraagd: “Zijn die drie stappen samen niet veel te veel voor de huid?”. Het antwoord daarop is nee, maar wel met een kanttekening die we graag even toelichten.

Iedere huid heeft andere behoefte en het is belangrijk hier goed naar te kijken. De drie stappen gecombineerd zijn niet te intensief voor de huid, omdat elke stap op een ander huidniveau werkt. Ze zijn dus goed op elkaar afgestemd en vullen elkaar juist aan. Er is niet één product wat alle stappen gecombineerd kan aanpakken, omdat de werkzame stoffen zo verschillen. Het is hierbij wel belangrijk de juiste keuze te maken in het soort wasgel, de soort scrub en de juiste oil control pads.

Wat voor een vriend of vriendin geschikt is, hoeft niet direct voor jouw huid te werken. Daarnaast moet altijd goed worden gekeken naar de inhoud van een product. Let er bij een scrub bijvoorbeeld op dat deze geen korrels bevat met scherpe kantjes. Deze beschadigen de huid juist, waardoor je huid alleen maar slecht in conditie kan worden.

Om jullie alvast een stukje op weg te helpen zijn hier een aantal producten die goed binnen het drie stappenplan passen.

Stap 1: Wash

Stap 2: Scrub

Stap 3: Oil control

Voor een persoonlijk advies, waarbij de producten goed worden afgestemd op jouw huidconditie, zien we je graag in de praktijk!

Acnébehandeling bij Huidzorg Houten

Heb je last van acné of een onzuivere huid? Dan is het gebruik van producten thuis niet altijd voldoende. De huidtherapeuten van Huidzorg Houten hebben veel ervaring in het behandelen van acne en inmiddels al honderden mensen geholpen om van deze vervelende huidklacht af te komen. Kijk een op deze pagina voor meer informatie en maak gerust een afspraak voor een persoonlijk intakegesprek.

13 juli 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom