Een goede zonnebrandcrème kopen? Hier moet je op letten!

13 juni 2018 | Auteur: Dana Dijs-Bom
een-goede-zonnebrandcreme-kopen-hier-moet-je-op-letten

Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat het smeren van een zonnebrandcrème belangrijk is. Goed smeren beschermt onze huid tegen allerlei soorten huidschade, zoals huidkanker en huidveroudering. Waar moet je nou op letten bij het kopen en gebruiken van een zonnebrandcrème? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

Bescherming tegen UVA-straling en UVB-straling

Een zonnebrandcrème moet bescherming bieden tegen zowel UVA-straling als UVB-straling. De ‘B’ in UVB-straling staat voor ‘burning’. Deze straling zorgt voor verbranding in de bovenste huidlaag. De ‘A’ uit UVA-straling staat voor ‘aging’. Deze straling dringt dieper in de huid en zorgt voor huidveroudering. Beide soorten straling veroorzaken huidschade. Op de verpakking van een zonnebrandcrème staat de bescherming tegen UVA-straling aangegeven als een rondje met ‘UVA’ erin. De bescherming tegen UVB-straling staat aangegeven als ‘SPF’.

Welke beschermingsfactor (SPF) moet je gebruiken?

SPF staat voor Sun Protection Factor. Het geeft aan in hoeverre een zonnebrandcrème bescherming biedt tegen UVB-straling. SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming en SPF50 biedt 98% bescherming (je bent dus nooit voor 100% beschermd). Wij adviseren onze cliënten om minimaal SPF30 te gebruiken.

Ingrediënten in een zonnebrandcrème

De ingrediëntenlijst van een zonnebrandcrème kan zeer uitgebreid zijn. Daarom noemen we een paar ingrediënten waar je op kunt letten.

Een zonnebrandcrème bevat in ieder geval altijd één of meerdere “uv-filters”. Dit zijn de filters die bescherming bieden tegen UVA-straling en UVB-straling. Voorbeelden van goede uv-filters zijn titaniumdioxide, zinkoxide (zinc oxide) en tinosorb (bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine of methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol). Deze uv-filters geven zelden een allergische reactie en bieden goede bescherming tegen uv-straling.

Ingrediënten die je beter kunt vermijden zijn parfum, kleurstoffen en alcohol. Deze ingrediënten kunnen (onder invloed van de zon) huidirritatie veroorzaken.

Bescherming tegen HEV-licht

HEV staat voor ‘high energy visible’. HEV-licht is zichtbaar blauw en violet licht dat eigenlijk altijd aanwezig is. Het wordt bijvoorbeeld uitgestraald door de zon en LED verlichting, maar ook door schermen van smartphones, computers en tablets. Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat HEV-licht net zo schadelijk zou zijn voor onze huid als UVA-straling en UVB-straling. Het zorgt onder andere voor een droge huid, een versnelde rimpelvorming en pigmentstoornissen. Steeds meer merken bevatten zonnebrandcrèmes die ook tegen HEV-licht beschermen. Dit wordt dan expliciet vermeld in de productomschrijving.

Zonnebrandcrème smeren

Nu je weet waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een zonnebrandcrème, is het ook van belang dat je weet hoe je het moet gebruiken. We smeren namelijk meestal niet vaak en niet dik genoeg. Vaak genoeg smeren houdt in dat je om de twee uur smeert. Als je zwemt of zweet moet je het smeren nog vaker herhalen. Voldoende zonnebrandcrème smeren betekend dat je minimaal 2 mg/cm2 op de huid aanbrengt. Alleen dan krijg je de SPF bescherming die op de zonnebrandcrème vermeld staat. Op je gezicht zou je dus ongeveer 2,5 ml (of een halve theelepel) moeten gebruiken.

Andere tips

  • Zoals we net hebben uitgelegd biedt een zonnebrandcrème nooit 100% bescherming. Daarom adviseren we ook om de zon te vermijden tussen 12:00 en 15:00 in de middag en jezelf extra te beschermen met bedekkende kleding, een zonnebril en een hoedje.
  • Het is belangrijk om ook in de winter en op bewolkte dagen zonnebrandcrème te gebruiken. Wolken laten namelijk tot wel 80% van de uv-straling door.
  • Het is een fabel dat je geen of minder zonnebrandcrème hoeft te smeren als je niet snel verbrandt. Ook al verbrand je niet of minder snel (UVB-straling), dan alsnog zorgt de UVA-straling voor schade dieper in de huid.
  • Gebruik altijd liever een crème dan een spray, omdat je met een spray sneller te weinig zonnebrandcrème aanbrengt.

Meer weten?

Iedere huid is anders en het verschilt dus ook welke zonnebrandcrème het meest geschikt is voor jouw huid. Mocht je meer willen weten, dan ben je altijd welkom om een afspraak te maken met een van onze huidtherapeuten. Wij helpen je graag bij het uitzoeken van een passende zonnebrandcrème. Lees ook eens onze andere blogs over zonbescherming, zoals tips om verantwoord in de zon te gaan of onze blog over het effect van zon op onze huid!

13 juni 2018 | Auteur: Dana Dijs-Bom