Een mooie huid na je dertigste

16 februari 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom
een-mooie-huid-na-je-dertigste

Het leven van dertigers is vaak uitdagend en onrustig. In deze jaren maakt men grote beslissingen. Ze gaan zichzelf vaak settelen met een partner en eventueel kinderen, kopen een huis, willen carrière maken, reizen en ook sociaal hebben ze het vaak druk. Het liefst willen ze het allemaal tegelijk. Ze worden geconfronteerd met enorm veel keuzemogelijkheden en hun hersenen maken overuren. Daarnaast maken veel vrouwen in de dertig veel hormonale veranderingen mee. Welk effect heeft dit allemaal op de huid en hoe houd je je huid zo lang mogelijk gezond? Je leest het in dit blog.

Stress heeft veel invloed

Het harde werken en veel van jezelf eisen kan zorgen voor een ongezondere levensstijl met stress, slaapgebrek, te weinig vitaminen/buitenlucht/beweging. Dit vergroot de neiging om te grijpen naar een wijntje, suiker, koffie of een sigaret. Door vaak stress te hebben, krijg je een hoog cortisolspiegel. Als de stress te lang aanhoudt, heeft dit veel effect op de huid. Chronische stress zorgt voor een laag immuunsysteem, een verminderde barrièrefunctie van de huid (waardoor bacteriën meer kans hebben), vochtverlies in de huidcellen en een verslechterde doorbloeding. Huidklachten zoals acne, rosacea, eczeem en psoriasis kunnen opvlammen of verergeren. Daarnaast zorgt stress voor meer vrije radicalen in de huid. Een overschot aan vrije radicalen tast de bindweefselvezels aan (collageen), waardoor de eerste tekenen van veroudering in de vorm van fijne lijntjes zichtbaar worden. Een slechte doorbloeding en vochtverlies van de cellen kunnen zorgen voor een doffe, vochtarme huid.

Eerste tekenen van huidveroudering

Waar twintigers nog niet bij stilstaan, zien dertigers hun huid plotseling ouder worden. Een nachtje doorhalen of slecht slapen gaat zich steeds meer tekenen op de huid. Rond de ogen ontstaan fijne lijntjes en de frons tussen de wenkbrauwen lijkt dieper te worden. De huid hersteld zich minder snel en er wordt steeds minder elastine en collageen aangemaakt. De celdeling vertraagd zich, waardoor de dode huidcellen zich makkelijker opstapelen aan het huidoppervlak. Dit kan de huid doffer maken en poriën worden hierdoor beter zichtbaar. Wij merken in de kliniek dat dertigers nog niet gefixeerd zijn op huidveroudering en rimpels. Wel hebben ze interesse in het vertragen van het huidverouderingsproces, om hun jonge huid zo lang mogelijk te behouden.

Hormonale schommelingen

Het doormaken van één of meerdere zwangerschappen laat ook zijn sporen achter op de huid. Vrouwen die in verwachting zijn (geweest) kunnen te maken hebben met striae op de buik, acne onder invloed van zwangerschapshormonen, het zwangerschapsmasker, veranderende beharing en gesprongen bloedvaatjes in het gezicht. Lees hier meer over in dit blogbericht.

Huidbehandelingen voor dertigers

Voor we een behandelplan opstellen, proberen we als het ware ‘in’ de huid te kijken, omdat de celdeling en het bindweefsel ons veel verteld over de conditie van de huid. Daarbij houden we veel rekening met hormonale veranderingen, weekinvulling en lifestyle, zodat de behandeling goed past bij het leven van de dertigjarigen.

Huidverbeterende behandelingen

Bij dertigers zijn huidverbeterende behandelingen als SkinPen microneedling en huidverbeterende peelings zeer in trek. Deze behandelingen maken de huid gladder en sterker, maar hebben ook een positief effect op acné en pigmentverkleuringen. Vaak combineren we deze behandelingen met een dieptereiniging.

Fractionele laserbehandeling om rimpels te voorkomen

Dertigers die meer richting de veertig lopen en gemotiveerd zijn om fijne lijntjes en rimpels te voorkomen, kunnen baat hebben bij fractionele laserbehandelingen met de Erbium:Glass laser (ResurFX). Voorkomen is beter dan genezen als het om rimpels gaat en deze laserbehandeling pakt huidveroudering bij de wortel aan. De laserpulsen komen namelijk diep in de lederhuid, waar rimpels beginnen te ontstaan. Zo werk je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Botox, aan een langer termijn resultaat. Dertigers kunnen met één tot drie behandelingen al voldoende resultaat zien, als het gaat om verstevigen en egaliseren van de huid.. Deze laser kan ook acné-littekens vervagen en striae minder opvallend maken.

Laserontharing

Deze leeftijdsgroep laat zich definitief laseren tegen lichaamsbeharing vanwege esthetisch oogpunt, tijdwinst en comfort. Vrouwen kiezen vaak voor ontharing van de bikinilijn, oksels en benen, mannen voor hun rug, nek en buik.

Tips van de huidtherapeut voor dertigers

Dertigers doen er ook goed aan om de dode huidcellen regelmatig te exfoliëren met vloeibare zuren als glycolzuur en salicylzuur. Bij Huidzorg Houten adviseren we dertigers reinigingsproducten te gebruiken die deze zuren bevatten. Zo blijft de celdeling actief en worden andere werkstoffen veel beter opgenomen in de huid.

Huidproducten met hoge dosis vitamine C en Retinol zijn zeer populair onder dertigers. Deze ingrediënten worden ingezet om vrij radicalen uit te schakelen, pigmentvlekken tegen te gaan en de collageenproductie te verhogen. Retinol is ook effectief bij acné.

Aan de huid kan je zien of je goed in je vel zit, letterlijk en figuurlijk. Zorg eerst goed voor jezelf, dan kan je ook goed voor anderen zorgen. Durf keuzes te maken, want je kan niet alles tegelijk. Probeer langdurige stress te voorkomen door werk te vinden dat je met plezier doet. Bouw voldoende rustmomenten in op een dag. Gun het jezelf om te sporten, te mediteren of yoga uit te oefenen als je gestrest bent.

Eet gevarieerde maaltijden waardoor je genoeg bouwstoffen binnen krijgt. Hierdoor grijp je minder snel naar suiker, nicotine, cafeïne en alcohol.

Blijf voorzichtig met UV-straling, want zonschade is niet meer terug te draaien en verouderd de huid in een rap tempo.

Nog vragen?

Met deze tips blijf je er langer jong uitzien en voorkom je vervelende huidklachten. Heb je ondanks bovenstaande maatregelen toch last van één of meer huidklachten, dan kunnen de behandelingen en adviezen van de huidtherapeut helpen om een zetje in de goede richting te geven! Heb je nog vragen of interesse naar wat de huidtherapeut voor jou kan betekenen? Bel of mail ons gerust!

16 februari 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom