Een mooie huid na je veertigste

6 april 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom
een-mooie-huid-na-je-veertigste

Veertigers lijken onverslaanbaar en staan volop in het leven. De combinatie van een gezin, een baan, het huishouden, het bijhouden van vriendschappen lijkt wel topsport, maar als inmiddels ervaren timemanagers draaien ze daar hun hand niet voor om. Dit is echter ook de fase waarin veel mensen de balans opmaken en zich bewust worden dat ze meer mogen genieten van het leven. Werk en relaties gaan onder de loep, en aandacht voor het uiterlijk hoort daar ook bij. Zeker nu ze beginnen te merken dat hun leeftijd ook haar weerslag begint te krijgen op de conditie van hun huid. Maar wist je dat je op je veertigste nog steeds een hele mooie huid kan hebben? Juist op deze leeftijd kan je nog veel huidklachten voor zijn. Lees verder in het blog!

Veroorzakende factoren

De jaren gaan op een gegeven moment hun tol eisen. Het lichaam stelt prioriteiten waardoor de huid minder aandacht krijgt en conditie kan verliezen. Allerlei huidproblemen liggen op de loer. Rond hun veertigste ervaren veel vrouwen het begin van hormoonveranderingen. De menopauze is in aantocht. Roken, alcohol, overmatig zonnebaden, voeding, stress, medicijngebruik en genetische aanleg zijn factoren die bepalen hoe snel onze huid verouderd.

De zon heeft zijn stempel gedrukt

In de jaren zeventig was het schoonheidsideaal een (zon)gebruinde huid. Veel veertigers hebben in hun tienerjaren uren in olie liggen bruinbakken op het strand. Daarnaast heeft de opkomst van de zonnebank ook bijgedragen aan het ontwikkelen van allerlei huidproblemen die pas jaren later opspelen.

Een veel voorkomende klacht bij veertigers zijn pigmentvlekjes door de zon. Dit komt veel voor op de schouders, decolleté, armen en in het gezicht. Door te veel zon is er een toename van de activiteit in de pigmentcellen ontstaan en is er een verkeerde verdeling van deze cellen in de huid waardoor deze als een soort ‘vlek’ zichtbaar zijn. Zonaanbidders van rond de veertig met een licht huidtype hebben kans een ‘zonnehals’ te ontwikkelen.

Steeds meer rode en bruine vlekjes op de huid

Blijvende roodheid en couperose in het gezicht wordt vaak door zowel dames als heren als cosmetisch storend ervaren. Diffuse roodheid of een netwerk van fijne vaatjes in de huid kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Voor de veertigers die zich storen aan couperose en vlekkerige pigmentophopingen in het gelaat, decolleté of op de handen kunnen IPL-behandelingen een uitkomst bieden. Deze behandelingen zorgen voor een egalere tint en maakt dat je weer kunt genieten van een wijntje zonder direct te gaan gloeien.

Fijne lijntjes en rimpels

Genetische factoren zijn van belang in het verouderingsproces van de huid, het pakketje DNA dat je van je ouders hebt meegekregen bepaalt voor een deel hoe snel of langzaam je huid veroudert. Daarnaast spelen diverse invloeden van buitenaf een rol in de huidveroudering, waarvan UV-straling de meest bekende is. Je houdt ze niet meer tegen: richting de veertig gaan fijne lijntjes en rimpels meer opvallen. Er zijn verschillende mogelijkheden om huidveroudering aan te pakken, de huid te verstrakken of een opfrisser te geven. Ben je hier in geïnteresseerd, kijk dan eens naar de EndyMed PRO 3DEEP.

Overige huidklachten bij veertigers

Naast de bovengenoemde klachten kunnen veertigers ook last krijgen van andere kwaaltjes. Door hormoonveranderingen kunnen er donkere of juist blonde/grijze haartjes ontstaan op onverwachte en vooral ongewenste plekken. Haartjes op de bovenlip, kin of in de hals bijvoorbeeld kunnen voor schaamte en onzekerheid zorgen. Afhankelijk van de kleur van de ongewenste haartjes zijn verschillende therapieën mogelijk om deze definitief te verwijderen. Donkere, gepigmenteerde haren zijn goed te behandelen met definitieve laserontharing. Blonde of grijze haartjes zijn effectief te behandelen met elektrisch ontharen.

Ook het lichaam kan verschillende imperfecties gaan vertonen naar mate we ouder worden. De huid kan onregelmatigheden gaan vertonen zoals ouderdomswratten, steelwratjes en ook rode kersenwratjes kunnen ineens de kop opsteken. De huid voelt bobbelig en oogt vaak minder egaal. Huidoneffenheden kunnen vaak gemakkelijk en zonder litteken te vormen verwijderd worden. Afhankelijk van de soort plekjes wordt de meest geschikte therapie gekozen, zoals coagulatie, curettage en de KTP-laser.

Maar liefst een derde van de mensen ontwikkelen blauwe, paarse of rode beenvaatjes. Vaak ontstaat dit proces al vanaf ongeveer 25 jarige leeftijd. Naar mate de leeftijd vordert kunnen de het aantal verwijde vaatjes zich uitbreiden en oppervlakkige netwerkjes van bezemtakjes in de huid ontstaan. Dit wordt vaak als storend ervaren, waardoor vrouwen soms liever niet meer met de benen bloot gaan in de zomer. Met behulp van de innovatieve longpulsed Nd:YAG laser (1064 nanometer) is het mogelijk om beenvaatjes van 0.1 tot 4.0 mm veilig te verwijderen.

Tips van de huidtherapeut voor veertigers

Dat een gezonde lifestyle goed is voor je huid weten we inmiddels. Toch geven we veertigers graag nog een paar tips mee.

1. Voorkom nog meer UV-schade

We blijven het benadrukken: zorg dat je standaard een goede zonbeschermer in je tas hebt om je huid te beschermen tegen UV-straling en om huidkanker, rimpels en pigmentvlekken te voorkomen. Daarnaast is het ook belangrijk om bij veel zon herhaaldelijk in te smeren.

2. Houdt de celdeling actief

Door de huid regelmatig te exfoliëren kunnen de huidcellen weer wakker schudden. Je kan bijvoorbeeld exfoliërende ingrediënten als salicylzuur of glycolzuur gebruiken in je reinigingsgel en een aantal keer per jaar een huidverbeterende peeling ondergaan. Op deze manier houdt je de celdeling lekker actief en maken dode huidcellen sneller plaats voor nieuwe huidcellen. Dit zorgt voor vertraging van het verouderingsproces, vermindering van mee-etertjes en puistjes en voor een frissere uitstraling.

3. Gebruik therapeutische ingrediënten in je huidverzorging

Spendeer niet al je geld aan dure anti-rimpelcrèmes van de drogist. Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat deze nauwelijks resultaat geven. De werkstoffen van de zalfjes en crèmes van de drogist komen niet dieper dan de opperhuid. Terwijl rimpels ontstaan in de lederhuid. Daarom werkt Huidzorg Houten met therapeutische huidproducten van ZO Skin Health, met hoge concentraties retinol (vitamine A-zuur) en anti-oxidanten als vitamine A, C en E. Dit zijn ingrediënten die hun invloed hebben bewezen.

4. Wees blij met jezelf maar durf ook in jezelf te investeren

Als veertiger ben je vaak zelfbewuster dan ooit tevoren. Je staat steviger in je schoenen, maar de veranderingen in je lichaam kunnen je ook wat onzeker maken. In de kliniek horen wij van veel mensen ‘had ik dit maar eerder geweten, dan had ik het niet zover laten komen’. Voel je niet schuldig om jezelf te belonen en te investeren in jezelf. Maar vooral wees tevreden, lach naar jezelf in de spiegel, want perfectie bestaat niet. Dus maak tijd voor jezelf, sta jezelf toe te genieten van de mooie dingen om je heen.

Nog vragen?

We hebben in dit blogbericht enkele huidklachten beschreven. Mogelijk staat die van jou er niet bij. Heb je nog vragen of interesse naar wat de huidtherapeut voor jou kan betekenen? Bel of mail ons gerust!

6 april 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom