Effect van roken op de huid

31 mei 2016 | Auteur: Dana
effect-van-roken-op-de-huid

Iedereen weet dat roken slecht voor je is, dus daar wijden we niet over uit. Vandaag 31 mei is het Wereld Niet Roken Dag. Over de hele wereld worden rokers opgeroepen om hun sigaretjes links te laten liggen of weg te gooien. Een mooie gelegenheid om te vertellen wat roken met de huid doet en welke voordelen je direct merkt als je stopt met roken!

Invloed van roken op behandeling

Als iemand bij ons op intakegesprek komt vragen we ook altijd naar dagelijkse gewoonten, zoals roken. Een huidtherapeut kan vaak snel zien aan de huid of iemand (veel en lang) rookt. Het is te zien aan de textuur, kleur, doorbloeding en aan huidoneffenheden als pigmentvlekjes, gesprongen bloedvaatjes en verstoppingen. Als een cliënt graag huidverbetering wil en toch blijft roken, is het moeilijker een mooi behandelresultaat te behalen. Daarnaast herstelt een rokershuid ook langzamer na een behandeling en kan roken een chronische huidaandoening verergeren. Dit zijn punten waar we altijd rekening mee moeten houden bij het het bespreken van het behandelplan en de verwachtingen.

Grauwe en gele huid door roken

Nicotine vernauwt de bloedvaten in de huid, waardoor er minder zuurstof en belangrijke voedingstoffen vervoerd kan worden. Dit geeft een grauwe, vale huidskleur. Ook de huid onder de ogen wordt door verminderde doorbloeding donkerder van kleur. De nicotine kan de huid ook gelig laten ogen.

Diepere rimpels door roken

Bij mensen die dagelijks tien sigaretten of meer roken zie je de huid in hun gezicht binnen vijf jaar meer verouderen dan bij niet-rokers. Roken breekt collageen af, waardoor rokers sneller diepere rimpels krijgen. In deze tweelingenstudie wordt dit zeer goed zichtbaar. Ook breekt roken vitamine C af, een belangrijk oxidant voor de vorming van collageen.

Rimpeltjes rond de lippen door roken

Door het inhaleren worden de lippen continu getuit. Dit geeft de typerende verticale rimpeltjes rond de lippen, ook weleens voor de grap ‘streepjescode’ genoemd. Ook hebben rokers eerder kraaienpootjes rond de ogen.

Couperose door roken

De wanden van de kleine bloedvaatjes in de huid worden door de giftige stoffen brozer en ‘springen’ daardoor gemakkelijker. Het resultaat is een fijn netwerk van rode vaatjes, meestal op de neus en wangen, ook wel couperose genoemd.

Mee-eters door roken

Bij het uitblazen van de sigarettenrook, blijven roetdeeltjes vaak plakken op de huid langs de jukbeenderen. Dit veroorzaakt meer mee-eters en onderhuidse talgverstoppingen boven de bovenlip en op de wangen. Bij het verwijderen van de mee-eters komt er ook vaak een karakteristieke geur uit de poriën.

Sneller grijs en kaal door roken

Roken geeft ook een verminderde doorbloeding bij de haarzakjes, waardoor de haren van rokers sneller grijs worden en de kans op kaalheid hoger is.

Advies van de huidtherapeut voor (ex-)rokers

Natuurlijk blijft het zeer lastig om te stoppen met roken als je verslaafd ben. Als je huid (en natuurlijk je gezondheid) je lief is, zet dan de knop om en stop! Je huid zal er zeer blij mee zijn. Binnen een maand ziet de huid er al frisser uit qua textuur en kleur.

1. Detoxen!

Rokers doen er goed aan om een periode te detoxen om hun lichaam te ontdoen van veel gifstoffen. Dus pak de blender weer uit de kast en maak groene smoothies voor jezelf! Tekorten aan vitaminen worden zo weer aangevuld. Haal geen junkfood, snoepgoed en slechte koolhydraten (pasta, witte rijst en deegwaren) meer in huis. Door weer goede voedingstoffen binnen te krijgen, krijg je daarnaast veel minder last van eetbuien.

2. Huidverzorgingsadvies voor (ex-)rokers

Gebruik voor je huid serums met anti-oxidanten zoals vitamine C en retinol (vitamine A). Ontdoe je huid van dode huidcellen door je huid dagelijks te exfoliëren met bijvoorbeeld melkzuur, glycolzuur en/of salicylzuur. Gebruik ’s nachts een crème met actieve werkstoffen die de celdeling activeren en collageenopbouw stimuleren. De huidtherapeuten van Huidzorg Houten geven graag persoonlijk advies over ZO Skin Health, huidverzorging op basis van therapeutische ingrediënten.

4. Huidverbeterende behandelingen voor (ex-)rokers

Er zijn verschillende behandelingen om de grauwe, vale huid te vernieuwen en te verbeteren. Je kunt denken aan chemische peelings, SkinPen microneedling, EndyMed PRO 3DEEP behandelingen en fractionele laserbehandelingen. De huidtherapeut bekijkt welke behandeling voor jou het beste is en legt graag uit hoe de behandeling in zijn werk gaat.

5. Couperose door roken verwijderen

De huidtherapeut kan rode, gesprongen bloedvaatjes zeer effectief verwijderen door middel van IPL-behandelingen. Door vermindering van de roodheid in het gezicht krijgt de huid een rustigere en egalere uitstraling.

Stel een vraag of maak een afspraak

Wil je een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend consult? Maak dan een afspraak via onze website of bel ons op 030 63 42 561.

 

31 mei 2016 | Auteur: Dana