Exfoliëren: de bovenste huidlaag ontdoen van dode huidcellen om zo een egale en gladde huid tevoorschijn te toveren. Wist je dat we elk uur wel 30.000 tot 40.000 dode huidcellen verliezen? Gelukkig hebben we biljoenen huidcellen in totaal, dus hier hoeven we ons geen zorgen over te maken.
Ons lichaam verwijdert dode huidcellen door ze naar het oppervlak te “duwen” waarbij tegelijkertijd nieuwe cellen worden aangemaakt. Dit is een voortdurend proces, waarbij de snelheid afhankelijk is van leeftijd. Hoe ouder we worden, hoe langzamer dit proces verloopt. Gelukkig kunnen we dit proces een boost geven met exfoliatie! In dit blog leggen we je uit welke soorten exfolianten er zijn en welke geschikt zijn voor jouw huid.
Waarom exfoliëren belangrijk is
Onze huid wordt beschermd door een laag van dode huidcellen: het stratum corneum. Deze laag zorgt voor een barrière tussen de buitenwereld en de diepere huidlagen met levende cellen. Deze beschermende laag is heel belangrijk, het zorgt ervoor dat onze huid geen water verliest en dat er geen bacteriën of schadelijk stofjes de huid kunnen binnendringen.
De dode huidcellen laag vernieuwd zich voortdurend: dode huidcellen worden als het ware weg “geduwd” om plaats te maken voor nieuwe, frisse en gezonde cellen. Naarmate we ouder worden verloopt dit proces steeds langzamer. Bij een tiener duurt dit proces gemiddeld 27 dagen, bij een volwassene 28 tot 42 dagen. Dit zorgt ervoor dat de oudere huid er vaak grauwer en minder “glowy” uitziet.
Exfoliatie zorgt ervoor dat dit proces sneller verloopt, zodat je huid er fris en fruitig uit blijft zien, ongeacht je leeftijd! Daarnaast zorgt exfoliatie er ook voor dat poriën minder snel verstopt raken en de kans op mee-eters en puistjes kleiner is. Én het verbetert de opname van andere huidverzorgingsproducten. Exfoliatie is dus een echte must voor je huid!
Verschillende soorten exfolianten
Exfoliatie met een scrub
Je huid exfoliëren met een scrub noemen we ook wel mechanische exfoliatie. Je verwijdert de bovenste laag van dode huidcellen met een korreltje om zo de huid zachter, gladder en egaler te maken. Let goed op bij het gebruik van scrubs! Als je het verkeerd gebruikt of als het product te grove korreltjes en agressieve ingrediënten bevat, zal je de huid juist beschadigen met een averechts effect: meer onzuiverheden en oneffenheden. Gebruik daarom altijd een scrub met fijne korreltjes zonder scherpe puntjes en die speciaal is gemaakt is voor het gezicht.
Bij Huidzorg Houten werken we met twee soorten scrubs die beide magnesium korreltjes bevatten met een speciale, ronde golfbalstructuur. De korreltjes hebben geen scherpe puntjes en beschadigen de huid niet.
- Exfoliating polish: zorgt direct voor een zachte, gladde huid met een gezonde gloed en is geschikt voor ieder huidtype.
- Dual Action Scrub: deze scrub bevat naast de scrubkorreltjes ook salicylzuur en is daardoor geschikt voor de vettere en acné-gevoelige huid. Later vertellen we meer over dit zuur!
Deze scrubs zijn geschikt voor bijna alle huidtypen, maar gebruik het niet bij een zeer droge huid of een huid met wondjes. De scrubs kun je het hele jaar door gebruiken, ook tijdens de zomer. Een scrub maakt de huid namelijk niet overgevoelig voor de zon!
Enzymatische exfoliatie
Zoals de naam al zegt wordt bij enzymatisch exfoliëren gebruik gemaakt van enzymen. Deze vorm van exfoliatie is heel mild en is daardoor het meest geschikt voor de gevoelige huid.
De cellen in de bovenste huidlaag worden aan elkaar gehouden met keratine-eiwitten. Deze keratine-eiwitten kunnen worden opgelost door middel van enzymen. Door deze eiwitten op te lossen laten de dode huidcellen makkelijker los waardoor we de bovenste huidlaag kunnen exfoliëren.
Bij Huidzorg Houten werken we met de Enzymatic Peel van ZO Skin Health. Een belangrijk ingrediënt in dit product is het enzym papaïne, gewonnen uit de papaya vrucht. Papaïne is een enzym met de specifieke eigenschap om keratine-eiwitten op te lossen, precies wat we willen!
Chemische exfoliatie
Chemische exfoliatie is onze favoriete manier van exfoliëren! Bij chemische exfoliatie worden (fruit)zuren gebruikt om dode huidcellen te verwijderen. Afhankelijk van de sterkte van het zuur kan er een diepe of oppervlakkige exfoliatie plaatsvinden.
Er zijn twee soorten chemische exfolianten: AHA (alpha-hydroxy acids, zoals glycolzuur) en BHA (beta hydroxy acids, zoals salicylzuur). Deze zuren hebben per definitie een exfoliërende werking aangezien ze de dode huidcellen verwijderen en nieuwvorming van cellen versnellen. Elk zuur heeft echter ook nog specifieke eigenschappen waardoor ze heel gericht bepaalde huidklachten kunnen verbeteren.
Chemische exfoliatie met AHA zuren is het meest geschikt voor de normale en droge huid. AHA’s dringen diep in de huid en hebben hydraterende eigenschappen. AHA’s hebben een mooi effect bij vlekjes, fijne lijntjes, een grove huidstructuur en een droge huid. Je vindt AHA’s bijvoorbeeld in de Exfoliation Accelerator.
Chemische exfolaitie met BHA zuren is het meest geschikt voor de vettere huid. BHA’s zijn zuren die in vet oplosbaar zijn en hierdoor tot diep in de poriën kunnen dringen en daar overtollig talg oplossen. Daarnaast werken BHA’s antibacterieel en anti-inflammatoir, perfect voor de acné gevoelige huid. Je vindt salicylzuur bijvoorbeeld in de Oil Control Pads.
Chemische peelings
Exfolianten kun je vinden in thuisproducten, maar ook in salonproducten in de vorm van chemische peelings. Chemische peelings bevatten hogere percentages zuren dan thuisproducten en werken hierdoor zeer effectief bij huidklachten als acné, pigmentvlekken en grove poriën. Dit type behandeling wordt uitgevoerd door een deskundig opgeleide huidtherapeut die bevoegd en bekwaam is om deze hoge percentages zuren te gebruiken. In dit blog lees je alles over welk type peeling het beste bij jouw huid past.
Exfoliëren: doe het niet te vaak!
Zodra je ziet welke geweldige resultaten exfoliëren heeft op jouw huid, is het verleidelijk om extra vaak te gaan exfoliëren. Doe dit echter niet, want door te vaak te exfoliëren kun je jouw huidbarière beschadigen. En dit zorgt voor roodheid, irritatie en overgevoeligheid van de huid. Check altijd met de huidtherapeut welke exfoliatie en frequentie geschikt is voor jouw huid.
Wil je graag meer weten of een persoonlijk advies? Maak een afspraak via onze boekingswidget voor een vrijblijvend intakegesprek met een van onze huidtherapeuten.