Gezichtsbeharing

25 februari 2020 | Auteur: Dana Dijs-Bom
overbeharing-in-het-gezicht

Gezichtsbeharing komt voor in allerlei vormen, van stugge witte, grijze of zwarte haren op de kin of in de hals, tot dunne restbeharing bij de bakkebaarden of bovenlip. Het is een klacht die bij veel vrouwen voorkomt, vooral na de menopauze. Gezichtsbeharing kan ook voorkomen bij jonge meisjes, met bijvoorbeeld een vlassig snorretje, maar we zien ook gezichtsbeharing bij vrouwen van 20-50 jaar, die nog niet in de menopauze zijn geweest. In principe bestaat er voor elk haartype en huidtype een passende permanente oplossing.

Gezichtsbeharing komt veel voor

Gezichtsbeharing kan als zeer vervelend worden ervaren. Het kan beginnen met enkele haartjes op de kin en de bovenlip. Wanneer u deze thuis epileert, komen de haartjes steeds dikker en stugger terug. Epileren activeert de haarzakjes tot het vormen van nieuwe dikkere haren. Deze haartjes kunnen behoorlijk irritant aanvoelen, maar misschien vindt u het nog vervelender wanneer het zichtbaar wordt voor anderen. Wanneer u het gevoel heeft dat u dagelijks of wekelijks moet epileren of scheren, kan het u belemmeren in tijd en zelfvertrouwen.

U hoeft geen schaamte te voelen over uw gezichtsbeharing! Het komt namelijk heel veel voor. De eerste stap zetten om een afspraak te maken kan best lastig zijn. Wij horen in de praktijk veel vrouwen zeggen: “Was ik maar eerder gekomen…”

Oorzaak van gezichtsbeharing

Bij 95% van de vrouwen die last hebben van gezichtsbeharing is geen echte aanwijsbare oorzaak of afwijking te vinden. Waarschijnlijk is er een verhoogde gevoeligheid voor het mannelijk hormoon (androgeen) in de haarzakjes.

Hormonale schommelingen

Bij de overgang neemt de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen af, waardoor het mannelijk hormoon de overhand neemt. Dit is een natuurlijk verschijnsel.
Zwangerschapshormonen (progestavia) kunnen een tijdelijke overbeharing geven. Het stoppen of veranderen van anticonceptiepil of spiraal hebben invloed op de hormoonhuishouding. Deze hormoonschommelingen kunnen soms een lichte activatie van de haarzakjes in het gezicht geven, maar ook bij de bikinilijn, tepelhoven en de navel.

Aanleg

Een verhoogde gevoeligheid voor androgenen komt voor in familiepatronen. Overmatige gezichtsbeharing verschilt ook per ras en cultuur; vrouwen met een getinte huidskleur hebben over het algemeen meer haargroei dan vrouwen met een blanke huid. Dit is in landen rond het Middellandse Zeegebied heel normaal, dus spreek je eigenlijk niet echt van ‘overbeharing’. Wel kan het cosmetisch als storend ervaren worden. Uiteraard is deze haargroei te behandelen door middel van permanente ontharingstechnieken.

Overbeharing met aanwijsbare oorzaak

We spreken van overbeharing als er een afwijking is van het normale beharingspatroon. Overbeharing kan dus in het gezicht, maar ook op het lichaam voorkomen. Soms is er sprake van een aanwijsbare oorzaak. We onderscheiden dan twee verschillende typen; hirsutisme en hypertrichosis.

Hirsutisme

Wanneer er haren groeien op plaatsen waar dat normaal bij vrouwen niet het geval is, spreekt men over hirsutisme. Er ontstaat een mannelijk beharingspatroon. De belangrijkste oorzaken van hirsutisme zijn hormonale factoren en medicijngebruik. Bij hormonaal hirsutisme worden de androgene steroïden als oorzaak gezien. De bijnierschors en het ovarium kunnen een teveel aan deze hormonen produceren. Dit kan ontstaan door tumoren afkomstig van de bijnierschors en ovarium of het polycystisch-ovariumsyndroom (PCOS). Onderzoek en behandeling vinden dan meestal plaats bij een arts of specialist. Ontharen door middel van laserontharing en elektrische epilatie is dan ook nog steeds effectief: de haargroei kan hierdoor sterk afnemen.

Hypertrichosis

Hypertrichosis is een vorm van overbeharing op een willekeurige plek op het lichaam. Het kan aangeboren zijn, maar het kan ook op latere leeftijd opkomen. Het komt voor bij mannen en vrouwen. Hypertrichosis kan ontstaan als bijwerking van medicijnen, zoals minoxidil, penicillamine en corticosteroïden. Soms komt het door een chronisch ontstoken gewricht of een chronische prikkeling op de huid. Bij aangeboren hyperhytrosis kan er sprake zijn van overbeharing in een moedervlek (Tierfellnaevus) of kan deze behoren bij diverse syndromen, meestal op neurologisch gebied.

Behandeling van gezichtsbeharing

Bij Huidzorg Houten zijn we gespecialiseerd op het gebied van permanente ontharing. Op de volgende pagina’s kunt u meer vinden over de behandeling van gezichtsbeharing.

25 februari 2020 | Auteur: Dana Dijs-Bom