Groente eten is gezond!

9 januari 2022 | Auteur: Sophie van Leen
groenten eten

Huidzorg Houten Healthy Challenge

Week 2: Eat your veggies!

Groente eten is gezond. Het officiële advies luidt dan ook: eet 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Maar wist je dat 250 gram groente echt minimaal is? Gezondheidsvoordelen zoals het verlagen van de bloeddruk en het voorkomen van hart- en vaatziekten treden pas op wanneer je langdurig 350 – 400 gram groenten en fruit per dag eet. Dat is best een grote hoeveelheid. Twee stuks fruit halen we vaak wel per dag, maar het eten van 400 gram groenten blijkt in de praktijk vaak een illusie. Het is dus belangrijk om naast je diner, óók je lunch te verrijken met groenten. En juist dát is voor veel mensen nog wennen. Terwijl het zo ontzettend belangrijk is! Weten waarom? Lees er alles over in dit blog.

Groente eten helpt bij afvallen

Groenten en fruit bevatten enorm veel voedingsstoffen. Wanneer voldoende voedingsstoffen in de darm komen, produceren darmbacteriën een stofje wat voor een verzadigd gevoel zorgt. Veel voedsel zonder voedingswaarde geeft géén verzadigd gevoel, waardoor je maar door blijft gaan met eten. Hierdoor krijg je teveel calorieën binnen, maar zal er een tekort in micro en macronutriënten zijn. Groenten tijdens de lunch zorgt er juist voor dat we een verzadigd gevoel hebben, waardoor je minder snel geneigd bent te veel te eten. Positief dus, als je graag wilt afvallen!

Groente helpt een middagdip te voorkomen

Naast het positieve effect op de darmen krijgen we ook een energie boost van een lunch vol vitaminen. Wat dacht je van een lekkere salade met spinazie en avocado? Spinazie zit boordevol ijzer, calcium en magnesium. Avocado daarentegen zit weer vol gezonde en essentiële vetzuren. Deze zijn ideaal om een middagdip te voorkomen. Een middagdip is namelijk het gevolg van een sterke daling van je bloedsuikerspiegel. Heb je weleens last van een middagdip? Vervang dan suikers en te veel koolhydraten door groenten: dan heb je hier geen last meer van! Je kunt gerust nog genieten van en broodje, maar zorg dan dat dit niet de basis is van je lunch. Kies daarbij ook altijd voor volkoren.

Groente eten is goed voor je hormoonbalans

Groenten bevatten veel vezels. Een vlotte stoelgang wordt dan ook bevorderd door het eten van veel groenten. Door elke dag naar het toilet te gaan zorg je ervoor dat afvalstoffen worden uitgescheiden en niet terug opgenomen kunnen worden door het lichaam. Wanneer deze stoffen niet voldoende worden uitgescheiden door een gebrek aan vezelrijke voeding, blijven deze te lang in de darmen. De stoffen worden vervolgens weer opgenomen worden waardoor er te veel onnodige afvalstoffen in het lichaam aanwezig blijven. Naast de voordelen op de stoelgang zorgen deze vezels ook voor een betere hormoonbalans. Door de vezels krijgt onze darmmicrobioom (alle micro-organismen die helpen bij de vertering van ons voedsel) namelijk een optimale samenstelling. Dit werkt positief op de hormoonbalans.

Kortom, meer groenten eten tijdens de lunch heeft zo veel voordelen, en het is echt niet moeilijk! Denk bijvoorbeeld aan het maken van een simpele soep, salade of belegd volkorenbrood met kaas en tomaatjes. Tegenwoordig zijn er ook handige verpakkingen van snoepgroente, die gewoon in de supermarkt te vinden zijn. Maar om het jullie nóg makkelijker te maken, zullen wij aankomende week verschillende recepten delen. Lekkere, toegankelijke en groente-rijke recepten voor de lunch. Houd hiervoor onze Facebook- en Instagrampagina in de gaten! De challenge van deze week luidt dan ook: eet meer groente tijdens de lunch. Doe jij weer met ons mee?

Benieuwd naar de afgelopen challenge van vorige week? Of meer lezen over voeding? Check het op deze pagina!

 

9 januari 2022 | Auteur: Sophie van Leen