Haartjes op je bovenlip: wat moet je er mee?

28 maart 2020 | Auteur: Dana Dijs-Bom
haartjes op bovenlip

Voor veel vrouwen zal dit een herkenbaar ‘probleem’ zijn: haartjes op de bovenlip. Het ziet er ook wel uit als een donkere schaduw op de bovenlip, of beharing in de vorm van lange, witte haartjes onder de neus en bij de mondhoeken. Vooral wanneer je huid wat bleker is en in het daglicht kunnen de haartjes opvallen. Wees gerust, een ander ziet ze echt niet zo goed als jij…Toch kan het je flink onzeker maken, zeker als de haartjes steeds stugger worden. In dit blog lees je meer over ongewenste haargroei in het gezicht, de voor- en nadelen van verschillende ontharingsmethoden én belangrijke feiten die er bij komen kijken.

Je bent niet de enige met haartjes

Anders dan het huidige schoonheidsideaal ons doet geloven, is haargroei op de bovenlip bij vrouwen een doodnormaal verschijnsel. Waarschijnlijk krijgt wel 80% van de vrouwen hier in meer of mindere mate een keer mee te maken. Het is alleen niet iets wat je aan de grote klok hangt. Je hoort een vrouw niet zeggen voordat ze naar een feestje gaat: “Ik kom er aan, nog even mijn snor scheren”, of: “Heerlijk naar de schoonheidsspecialiste om mijn snor te laten harsen”. Misschien dat vriendinnen onder elkaar deze informatie wel durven te delen. Gelukkig maar, want zo gaat het taboe er van af.

Haartjes door ouder worden of genetische aanleg

Meestal nemen de haartjes toe met het ouder worden, maar ook veel jonge meiden hebben al last van haargroei op de bovenlip. Meestal is dat erfelijk bepaald. Vooral bij meisjes en vrouwen waarvan hun (voor)ouders afkomstig zijn uit bijvoorbeeld landen rond de Middellandse Zee en Zuid-Aziatische landen. Voor hen is het heel normaal om donsbeharing te hebben in het gezicht.

Voor veel vrouwen vormen de haartjes toch wel een dagelijks terugkerende ergernis. We spreken niet altijd over dunne haartjes of donshaartjes. Haargroei op de bovenlip kan ook heel stug of donker zijn. Meestal groeien er dan ook vervelende haren op de kin of in de hals. Met het naderen van de overgang is het ook echt niet abnormaal om enkele verdwaalde haren te hebben op een ongewenste plek. Het is eerder een regel dan een uitzondering, dus schaam je niet! Mocht een verdwaalde haar her en der je niet deren: helemaal goed! Houdt het jou wel bewust of onbewust bezig, lees dan verder.

Hirsutisme bovenlip

Neemt de haargroei steeds meer toe in dichtheid en haardikte dan kan er meer aan de hand zijn. Bij hirsutisme is er sprake van overbeharing met achterliggende medische of hormonale oorzaken. Hirsutisme kan ontstaan door een overmatige productie van mannelijke hormonen of door een verhoogde gevoeligheid voor mannelijke hormonen. Deze versterkte haargroei is dan niet meer slechts een cosmetisch probleem. Als je je als vrouw iedere dag moet scheren kan dat een flinke impact op je leven hebben.

Epileren van haartjes op de bovenlip

De meeste vrouwen epileren storende haartjes zodra ze met hun vingertoppen een stoppeltje op voelen komen. Zo’n stoppeltje kan zo irritant aanvoelen, dat veel vrouwen er obsessief mee bezig kunnen zijn. Zo gedaan, even dat pincet erbij pakken en klaar. Was dat maar zo.

Meestal komt de haar binnen zes weken terug. Hij zal er ook niet dunner van worden, want zelf epileren stimuleert het haarzakje continu om een nieuwe haar aan te maken. Het ‘fabriekje’ in het haarzakje gaat hard aan het werk en dikwijls resulteert dat in een nóg dikkere haar. Daarbij kan de haar ook nog gaan ingroeien, gepaard met grote ontstekingen en huidschade. Niet ideaal op lange termijn.

Harsen, waxen en de touwtjes-methode bij haartjes op de bovenlip

Er zijn ook vrouwen die steevast iedere zes weken naar de schoonheidsspecialist gaan om haartjes te laten harsen, waxen of met de ‘touwtjes-methode’ te laten verwijderen. Een prima optie voor sommige vrouwen; de huid voelt daarna heerlijk glad aan en het duurt weer een paar weken voordat de haartjes zichtbaar zijn. De ene huid kan beter tegen deze behandeling dan de andere huid, want huidirritatie en gevoeligheid liggen altijd op de loer.

Ook een nadeel is dat je de behandeling regelmatig moet ondergaan en dat je de haartjes voorafgaand aan de afspraak moet laten staan. Even sparen dus. Ook voor deze ontharingsmethoden geldt dat haarzakjes geactiveerd kunnen worden.

Scheren en knippen van haartjes op de bovenlip en kin

Bij het scheren en knippen van haren blijft de wortel van de haar in de huid zitten. Een snelle en goedkope methode. Een nadeel is dat de haar snel aangroeit en opkomende haartjes dikker aanvoelen. De grootste fabel die wij dagelijks in de praktijk moeten ontkrachten: haargroei wordt niet erger van scheren!

Ja, het VOELT inderdaad zo. Maar er is niets met de diameter van de haar veranderd en de haar zal ook niet sneller gaan groeien door scheren en knippen. Je krijgt toch ook geen vollere haardos na een bezoek aan de kapper? Een kale man krijgt toch ook niet meer haar als hij elke dag zijn hoofdhaar met de tondeuse verwijdert? Doordat het stoppeltje weerstand geeft en deze ook nog eens horizontaal afgekapt wordt, voel je de randjes beter en ‘lijkt’ de haar dikker. Doe je even niets met de haar, dan slijt het stoppeltje weer tot een puntje en zal deze er uiteindelijk hetzelfde uitzien als je niets gedaan zou hebben.

Laserontharing van haartjes op de bovenlip en kin

Wat kan je nog meer doen aan donkere haartjes op de bovenlip of op andere ongewenste plekken? Wat nog rest is laserontharing, ook wel eens laserepilatie genoemd. Laserontharing is alleen geschikt voor bruine of zwarte haartjes. Het speciale laserlicht absorbeert namelijk het pigment van de haar. De warmte die hierbij vrijkomt zorgt voor vernietiging van de voedingsbodem, het haarzakje, zodat er geen nieuwe haar meer kan groeien. Na iedere behandeling komen er minder haren terug en zijn de haren ook dunner en minder stug. Een groot voordeel, want zo kom er je er echt een keer vanaf. En dat is wat de meeste vrouwen willen: zich niet meer bezighouden met die irritante haargroei.

Voor- en nadelen van laserontharing

Het nadeel van laserontharing is dat de huidtherapeut de haartjes moet kunnen zien voorafgaand aan de behandeling, om de voortgang te kunnen evalueren en de laserapparatuur goed in te stellen. Dat betekent: een paar dagen niet scheren en een paar weken niet epileren of harsen vooraf aan de behandeling.

Voor sommige vrouwen is dit een onzekere periode. Even door de zure appel heen bijten dus. Ben je eenmaal behandelt, dan vallen de haartjes na twee tot drie weken uit en ervaar je al minder last.

Een ander nadeel kan zijn dat de behandelde huid niet zongebruind mag zijn. Maar ach, tegenwoordig weten we allemaal dat UV-straling huidveroudering flink versnelt, dus uiteindelijk heeft elk nadeel zijn voordeel. Maar toch even uitkijken op zonnige dagen en goed zonnebrandcrème smeren op de bovenlip. Ook zijn de behandelingen wat kostbaarder dan een bezoekje aan de schoonheidsspecialist voor harsen.

De uitgaven stoppen natuurlijk als het resultaat is behaalt, dus op lange termijn valt het mee. Er zijn gemiddeld zes behandelingen nodig en laseren van de bovenlip kost € 75,- per keer. Gelukkig wordt het vaak vergoed door de zorgverzekeraar. Als je een aanvullende verzekering hebt tenminste.

Elektrische epilatie voor blonde haartjes op de bovenlip en kin

Voor de dames die nu denken: mijn haartjes zijn blond…wat nu? Ook voor licht, witte, grijze of rossige beharing is er een permanente methode: elektrisch epileren. Een ‘ouderwetse’ techniek, maar het werkt nog steeds prima. De huidtherapeut schuift een piepklein naaldje in het haarzakje en geeft een stroomstootje. Uiteindelijk geven de haarzakjes het op en maken geen nieuwe haren meer aan. Haartje voor haartje, dus je hebt er wel een langere adem voor nodig in vergelijking met laserontharing. Toch blijft het effectiever dan harsen en epileren. Zo ouderwets zijn de apparaten trouwens niet hoor, want vroeger moesten we wel 8 tot 12 seconden stroom geven per haar, dat is nu in een paar honderdsten van seconden gebeurd!

De huidtherapeut: het juiste adres bij storende haargroei

Zoals je leest zijn wij aardig op de hoogte van het fenomeen ‘storende haargroei’ en begrijpen wij goed welke gevoelens er bij komen kijken. Onzekerheid, angst, frustratie, ergernis…en uiteindelijk opluchting en bevrijding. We zien het dagelijks in de kliniek. Onze missie is om de schaamte bij vrouwen over hun storende haargroei weg te nemen. Dat doen we met eerlijke voorlichting en deskundige behandeling. Nu je weet dat alle vrouwen dezelfde issues rondom beharing hebben is het misschien makkelijker om de eerste stap te zetten. Neem gerust contact met ons op voor het stellen van vragen of het inplannen van een intakegesprek. We zitten voor je klaar!

Lees meer over laserontharen van gezichtsbeharing.

28 maart 2020 | Auteur: Dana Dijs-Bom