Hyperpigmentatie zien we dagelijks bij Huidzorg Houten. Eén van de meest uitdagende huidproblemen in het werkveld als je het ons vraagt. Nieuwe inzichten op het gebied van pigment zijn voor ons altijd leerzaam en belangrijk om te weten. Om ervoor te zorgen dat we onze kennis met betrekking tot pigment up-to-date houden volgen wij regelmatig trainingen en cursussen. In dit blog zullen we ingaan op hoe pigment nu eigenlijk wordt gevormd. In het volgende blog zullen we ons meer richten op hoe we deze processen stuk voor stuk kunnen aanpakken.
Hoe ontstaat pigment?
Wanneer je iemand vraagt hoe pigment kan ontstaan wordt vaak gezegd: door in de zon te liggen. Het is niet voor niks dat half Nederland een stuk bruiner thuis komt na een zonvakantie. Maar hoe dit proces precies in zijn werk gaat is bij veel nog niet bekend. Ook best logisch, omdat het niet bepaald een makkelijk verhaal is. Ook wij huidtherapeuten ervaren dit elke keer weer wanneer we iemand uitleggen hoe en waarom pigment gevormd wordt. Maar zeker het gedeelte waar het mis gaat, waardoor pigmentvlekken ontstaan.
De vorming van pigment in stappen
1. Licht van binnen/buiten schijnt in je ogen
Alle soorten licht die in de pupil van onze ogen valt heeft invloed op de vorming van pigment. Dus ook als je ’s nachts het licht aan doet om naar het toilet te gaan worden jouw pigmentcellen wakker gemaakt om nieuw pigment te vormen. Je kunt dus zeggen dat (zon)licht de motor is achter het het proces
2. Onze hypofyse produceert het melanine stimulerend hormoon (MSH) onder invloed van licht
De hypofyse, een klier midden in ons hoofd, produceert het MSH hormoon. Dit hormoon is in staat de pigmentcellen in onze huid op te sporen als een soort detectie wagentjes. Deze pigmentcellen worden ook wel melanocyten genoemd.
3. De pigmentcellen produceren stofjes om pigmentkorrels aan te maken
Wanneer het MSH hormoon de pigmentcellen heeft gevonden wordt een signaal gegeven om nieuwe pigmentkorrels aan te gaan maken, ook wel melanine genoemd. Het aminozuur Phenylalaine zorgt ervoor dat het enzym Tyrosinase wordt aangemaakt. Dit enzym is verantwoordelijk voor de daadwerkelijke aanmaak van melanine.
4. Het pigment wordt gevormd
Wanneer de stof melanine is gevormd moeten ze nog samen verpakt worden als een echt bouwpakket. Deze bouwpakketten worden ook wel melanosomen genoemd. De melanine gaat dus als een groepje in een melanosoom zitten. Dit pakketje wordt vervolgens getransporteerd naar de bovenste huidlagen.
5. Het pigment gaat naar de bovenste huidlagen toe
Al deze processen spelen zich dieper in de huid af. De melanosomen met daarin de stof melanine worden met een soort tentakels die aan de pigmentcel zitten omhoog getransporteerd. Eenmaal boven aangekomen wordt de melanine afgegeven aan de keratinocyten in onze bovenste huidlaag. Nu kun je aan de buitenkant ook zien dat de huid bruiner is.
Oppervlakkige of diepe hyperpigmentatie?
De huidtherapeut let bij haar huidtherapeutisch onderzoek op de diepte van het pigment. Dit is namelijk een belangrijk gegeven voor de wijze waarop een pigmentvlek aangepakt kan worden, maar het zegt ook iets over het verwachtingsbeeld. Een pigmentvlek ligt verspreid in de opperhuid (epidermaal) of in de lederhuid (dermaal). Sommige pigmentvlekken bevinden zich in beide huidlagen. Het is heel belangrijk om oppervlakkige pigmentvlekken en diepe pigmentvlekken van elkaar te onderscheiden. Ze hebben namelijk een verschillende aanpak nodig en ook het verwachtingspatroon van de behandeling ligt anders.
Waarom is onderhoud nodig?
Wanneer je last hebt van pigmentvlekken en deze wil behandelen is het belangrijk dat je beseft dat onderhoud noodzakelijk is. De kans dat pigmentvlekken weer donkerder kleuren of terugkomen is groot, omdat je simpelweg het proces niet kan stoppen. Gelukkig zijn er wel genoeg mogelijkheden om de kans zoveel mogelijk te verkleinen. Hierover lees meer over de behandeling van pigmentvlekken: