Huidklachten bij tieners en twintigers

16 februari 2016 | Auteur: Dana
huidklachten-bij-tieners-en-twintigers

Elke leeftijdscategorie brengt zijn eigen huidklachten met zich mee. Dat heeft grotendeels te maken met de veranderende hormoonhuishouding, onze lifestyle en erfelijkheid. Het is heel normaal dat je ooit in je leven, vroeg of laat, een keer te maken krijgt met een huidprobleem. Deze kan klein en makkelijk te verhelpen zijn, of juist uitgebreid en lastig te behandelen. Dit beïnvloed de impact van een huidklacht op je leven. Deze week beschrijven we de huidklachten die veel voorkomen bij tieners en twintigers en geven we je tips voor een gezonde huid. Herken jij je in één of meerdere huidklachten?

Huidklachten bij tieners

Acne is de meest voorkomende huidklacht bij tieners

In de puberteit verandert er veel in het lichaam. Een verhoogde talgproductie in combinatie met gevoeligheid voor hormonen kunnen zorgen voor acne. Bij Huidzorg Houten krijgen we tieners vanaf een jaar of 12 in behandeling.

Acne begint meestal met mee-eters in het midden van het gezicht en kan zich uitbreiden naar de rest van het gezicht met ontstekingen en witte onderhuidse talgbultjes. Er zijn ook jongeren die aan het einde van hun puberteit last krijgen van jeugdpuistjes en zelfs volwassenen kunnen nog last van hebben van acne.

Omgaan met acne

Tieners gaan verschillend met deze klacht om. De ene tiener baalt verschrikkelijk van zijn of haar acne en is zeer gemotiveerd om adviezen op te volgen, de andere tiener haalt zijn schouders er voor op en ‘vergeet’ de huid thuis te reinigen.

We zien overigens evenveel jongens als meisjes voor de acnebehandeling verschijnen.

Ouders vinden het steeds belangrijker dat hun kroost op tijd wordt behandeld tegen acne, om erger te voorkomen. Vaak omdat zij zelf ook last hebben gehad van acne en hun kinderen daarvoor willen behoeden.

Puistjes op de rug en schouders

Waar weinig over bekend is, is dat veel tieners last hebben van acne op de rug, schouders en het decolleté. Waarschijnlijk komt dat omdat tieners zich er voor schamen en dit liever verbergen onder hun kleding. Gelukkig durven jongeren dit in de praktijk wel aan te kaarten, nadat zij de eerste stap (afspraak maken) hebben genomen en zich een beetje op hun gemak voelen bij ons.

Huidbehandelingen voor tieners

Acnetherapie

Acnebehandelingen bestaan uit meerdere onderdelen, aangepast op het type acne en de ernst van de acne. Het accent ligt op een intensieve dieptereiniging (verwijderen van mee-eters en ontstekingen) en ontstekingsremmende peeling waardoor puistjes uitdoven.

Vaak heeft het gezicht prioriteit. Naarmate het in het gelaat beter gaat behandelen we ook de puistjes op de rug en schouders. Soms worden deze gebieden al direct meegenomen.

Uiteindelijk is het doel dat de acne onder controle blijft met licht onderhoud in de praktijk en/of thuis. De huidtherapeuten proberen altijd achter de oorzaak van de acne te komen, zodat we doelgerichte en persoonlijke adviezen kunnen geven. Meestal zie je dan al snel vooruitgang.

Tip van de huidtherapeut voor tieners

Schaam je niet voor acne

Veel mensen zeggen: “Jeugdpuistjes horen er bij, ze gaan vanzelf weer over”. Bij veel tieners is dit het geval, dat wil niet zeggen dat je er niets aan kunt doen. Veel huisartsen geven een agressief middeltje mee. Als dat voor jou niet voldoende werkt, schroom dan niet om contact op te nemen met de huidtherapeut.

Van de ene op de andere dag acnevrij zijn lukt misschien niet, maar wellicht zorgt verbetering ervoor dat je je minder onzeker voelt en lucht het je op dat er echt iets aan gedaan kan worden. Huidtherapeuten vinden acne niet vies of onhygiënisch. Ze vinden het juist leuk om puistjes en mee-eters te verwijderen! Daarnaast is de acnebehandeling de meest voorkomende behandeling in onze praktijk, dus je bent echt niet de enige!

Huidklachten bij twintigers

Overblijfselen van acne

Veel twintigers zijn druk met werken, solliciteren, stage lopen, studeren, reizen, uitgaan en daten. Daarom besteden zij vaak extra aandacht aan hun uiterlijk én hun huid. De huid moet het liefst glad en egaal zijn, zoals we er aan gewend zijn door de media – ook al weten we dat er veel gefotoshopt wordt. Mede hierdoor merken we dat jongeren zich extra storen aan de overblijfselen van acne, ook wel ‘restacne’ genoemd. Denk aan acnelittekens, pigmentvlekjes na acne en grove poriën.

Hormonale pigmentvlekken

Veel vrouwen in de twintig krijgen door een combinatie van zon en anticonceptie last van pigmentvlekken. Dit komt omdat zij nog wel eens veranderen van anticonceptie-methode, bijvoorbeeld van pil naar spiraal, of (tijdelijk) stoppen met de pil. De pigmentvlekken die dan ontstaan noemen we melasma of zwangerschapsmasker.

Overige huidklachten bij twintigers

Andere veel voorkomende huidklachten bij twintigers zijn striae door de groeispurt, keratosis pilaris, gerstekorrels, littekens en ongewenste lichaamsbeharing.

We zien best veel jonge mensen in de praktijk die in behandeling komen voor het laten verwijderen van hun tatoeage met onze YAG-laser. In je twintiger jaren kan er veel gebeuren op liefdesgebied. Bij een verbroken relatie mag de naam van een ex niet meer te zien mag zijn. Ook kan het te maken hebben met het feit dat de tatoeage in een impulsieve bui gezet is en inmiddels te jeugdig wordt bevonden door iemand die richting de dertig gaat. Wat ook een reden kan zijn is dat jongeren makkelijker de beslissing durven te nemen om de tatoeage te laten verwijderen.

Huidbehandelingen voor twintigers

Huidverbeterende peelings

Er komen veel twintigers in de praktijk voor acnebehandelingen met een vloeibare peeling, met als doel een snellere huidvernieuwing en vervaging van pigmentvlekjes. Soms kan een huid ook zonder dieptereiniging in aanmerking komen voor huidverbeterende peelings, variërend in diepte en sterkte.

Fractionele laserbehandelingen bij acne-littekens en striae

Als je als puber flink last hebt gehad van diepe ontstekingen, kunnen er na het uitdoven van de acne acne-littekens zichtbaar blijven. Peelings werken in dit geval niet voldoende. Je hebt dan een diepere behandeling nodig, waarbij het bindweefsel in de lederhuid bereikt kan worden. Je komt dan in aanmerking voor fractionele laserbehandelingen met de Erbium:Glass laser (ResurFX). Deze laser zet kolommen van laserstralen diep in de lederhuid, waardoor de huid uit zichzelf nieuw stevig weefsel aan gaat maken. Dit geldt ook voor traumatische littekens en striae, oftewel groeistrepen.

Pigmentbehandeling

Oppervlakkige pigmentvlekken kunnen met pigmentlaserbehandelingen vervaagd worden en diepe pigmentvlekken dienen behandeld te worden met o.a. Retinol (vitamine A-zuur), hoge dosis vitamine C en Arbutine in therapeutische crèmes.

Laserontharing van haargroei bikinilijn en rug

Steeds meer twintigers zien het nut van laserontharing in. Juist omdat ze er op jonge leeftijd lang van kunnen profiteren en wat meer te besteden krijgen om in zichzelf te investeren. Vrouwen in de twintig komen hier om hun oksels, bikinilijn of benen definitief te laten ontharen. We behandelen ook veel mannelijke twintigers door middel van laserontharing die zich storen aan overmatige beharing op hun rug, borst en nek.

Jongeren die spijt hebben van hun gezette tatoeage kunnen deze laten verwijderen met behulp van de YAG laser.

Tips van de huidtherapeut voor twintigers

Geniet van je jonge huidje!

In je twintiger jaren is je huid vaak op zijn mooist, dus probeer daar vooral van te genieten! Veel mensen die ouder zijn dan jij denken nog met weemoed terug aan de tijd waarin ze een egale, gladde huid hadden. Hoewel het nog niet zichtbaar is, begint het biologische huidverouderingsproces vanaf je 25ste. Dit houdt in dat het stofwisselingsproces in alle cellen vertraagt. Nu hoef je je uiteraard nog niet met huidveroudering bezig te houden.

Wees verstandig met zon

Toch kan het niet kwaad om stil te staan bij de mate van blootstelling aan UV-straling. De zonschade die je nu oploopt komt in je veertiger jaren tot uiting. Dan is het te laat om de huidschade terug te draaien! Je zult inmiddels wel weten dat het niet slim is om uren op het strand te gaan liggen bakken. Daarom: zoek ook eens wat schaduw op en smeer je regelmatig in met zonnebrandcrème. Vermijd uiteraard zonnebanken. Door veilig zongedrag neemt de kans op huidkanker aanzienlijk af.

Wat je verder nog kan doen

Verder adviseren je om de huid voor het slapen gaan altijd goed te reinigen en regelmatig te scrubben (exfoliëren) om de huid van dode huidcellen te ontdoen. Wie zo lang mogelijk van een egale en gladde huid wil genieten, doet er verstandig aan om alvast serums met anti-oxidanten te gebruiken. Lees de reden in dit blogbericht. En…houd met al dat stappen je alcoholgebruik in de gaten, rook niet en probeer natuurlijk ook goed vitamines binnen te krijgen door variërend en gezond te eten!

Vragen?

Je bent nooit te jong of te oud voor een behandeling bij de huidtherapeut. Bij Huidzorg Houten behandelen we cliënten van alle leeftijden. Dat maakt ons vak extra interessant en afwisselend! Volgende week schrijven we over de meest voorkomende huidklachten bij dertigers en veertigers.

In dit blogbericht hebben we de meest voorkomende huidklachten benoemd die wij in de praktijk zien, maar uiteraard komen er meer verscheidene huidklachten voor bij de bovenstaande generaties. Staat jouw huidklacht er niet bij of heb je nog meer vragen die met dit onderwerp te maken hebben? Neem gerust contact op via onderstaand formulier of via 030-6342561.

16 februari 2016 | Auteur: Dana