Huidtherapie voor de donkere huid: deel 1

16 oktober 2017 | Auteur: Dana
huidtherapie-donkere-huid-deel-1

Alleen met de juiste kennis kan de patiënt met een donkere huid effectief en veilig behandeld worden. Daarom moeten huidtherapeuten volledig op de hoogte zijn van de anatomie van de donkere huid. In het eerste deel van dit blogbericht leggen we uit met welke factoren we rekening moeten houden in de keuze voor een behandeling bij de donkere huid. Met ´donkere huid´ bedoelen we de gepigmenteerde huid die kan variëren van lichtbruin, donkerbruin tot zwart.

Verschillen tussen de donkere en lichte huid

Hoewel we van binnen allemaal hetzelfde zijn, zijn er wel degelijk verschillen tussen de donkere en de lichte huid. Wist je dat mensen met een donkere huid evenveel pigmentcellen hebben als mensen met een lichte huidskleur? Echter zijn deze pigmentcellen wel veel actiever en de korrels pigment die zij afgeven zijn groter. Het type melanine eumelanine (zwartbruin) overheerst. Dit pigment beschermt de huid heel goed tegen uv-straling. Mensen met een donkere huid hebben daarom minder snel last van rimpels en huidkanker. Mensen met een lichte huid hebben overwegend feomelanine (geelrood) en zijn gevoeliger voor uv-straling.

Er zijn nog meer verschillen, welke nog niet zo bekend zijn. De dikte van de opperhuid tussen de donkere huid en de lichte huid is gelijk, maar die van een donkere huid is wel veel compacter. Dat wil zeggen, er liggen meer lagen dode huidcellen op elkaar. De huidcellen schilferen ook sneller af. De donkere huid is droger vanwege een hoger transepidermaal vochtverlies in vergelijking met de lichte huid. In de lederhuid hebben mensen met een donkere huid dunnere bindweefselvezels (collageen), maar ook hier liggen deze compacter naast elkaar. Ook heeft een donkere huid minder elastine vezels. Het aantal bindweefselcellen (fibroblasten) is daarentegen weer groter en ook de bloedvaten komen meer voor en zijn wijder in vergelijking met de lichte huid. (De Groot & Toonstra, 2012)

Huidklachten bij de donkere huid

Cliënten met een donkere huid reageren vaak heftiger op een huidaandoening dan cliënten met een lichte huid. Ook zijn roodheid en ontstekingsreacties moeilijker te herkennen door het aanwezige pigment, waardoor men langer kan blijven doorlopen met een huidaandoening.

Huidklachten die specifiek vaker bij de donkere huid voorkomen zijn:

  • Pseudofolliculitis barbae: vorm van ingegroeide haren en ontstekingen in de baardstreek, meestal bij mannen met een donkere huid.
  • Postinflammatoire hyperpigmentatie: lichtbruine tot donkerbruine pigmentvlekken als gevolg van ontstekingen, acné, irritatie of beschadiging van de huid.
  • Dermatosis papulosa nigra: bruine of zwarte goedaardige bultjes die veel voorkomen bij mensen met een donker huidtype en bij Aziatische mensen.
  • Acné keloidalis nuchae: een woekering van littekenweefsel rond de haarzakjes in de nek, die veel voorkomt bij mannen met een donkere huid, door het te kort afscheren van de haren.

Sneller risico’s bij behandeling donkere huid

De donkere huid heeft meer de neiging om te reageren met donkere vlekken (hyperpigmentatie), lichte vlekken (hypopigmentatie) of overmatige littekenvorming (keloïd) bij ontstekingen, beschadiging of irritatie. Dat geldt ook voor huidbehandelingen waarbij we gebruik maken van thermische, fysische of chemische prikkelingen. Veel behandelmethoden doen een beroep op de huidgenezing. Uiteraard willen we ongewenste huidreacties zoveel mogelijk voorkomen.

Daarom vermijden we agressieve behandelingen en kiezen we voor een mildere, geleidelijke aanpak. De voor- en nadelen moeten goed overwogen worden. Bij twijfel kan er na toestemming een proefstukje behandeld worden. De patiënt komt dan na enkele weken bij ons op controle. Bij een goed resultaat kan er besloten worden om de behandeling voort te zetten. Toch biedt dit geen garantie voor de rest van de behandelperiode; voorzichtigheid blijft geboden.

De huid voorbereiden op de behandeling

De cliënt heeft zelf ook invloed op het voorkomen van ongewenste huidreacties. De voorbereiding van de donkere huid begint al een maand voor de behandeling. Uv-straling moet vermeden worden en in veel gevallen dient men de huid thuis voor te behandelen met pigmentremmende werkstoffen, zoals vitamine C, arbutine, kojic acid, retinol of hydrochinon. De gebruikersinstructies van actieve werkstoffen komen nauw. Hierbij valt of staat vaak het resultaat van de therapie. Het gebruik van een zonnebrandcrème gedurende de gehele behandelperiode is vereist.

Verwachtingen behandeling huidklachten

Met name bij cliënten met een donkere huid is het zeer belangrijk om tijdens het intakegesprek dieper in te gaan op de verwachtingen van het resultaat. Liever zijn we te eerlijk en een beetje terughoudend, waarna we verrast worden door de verbeteringen, dan andersom. De instellingen van bijvoorbeeld laserapparatuur zijn minder sterk en peelings komen minder diep dan bij een lichte huid. Hierdoor kunnen meer behandelingen nodig zijn dan bij een lichte huid. Uiteraard doen onze huidtherapeuten altijd hun uiterste best om maximale resultaten te behalen.

Voorlichting bij cliënten met een donkere huid

Ook besteden we veel aandacht aan de bewustwording van risico’s, het verschil tussen gewenste en ongewenste huidreacties en voor- en nazorg van de huid. Als alle informatie duidelijk is, vragen we de cliënt een behandelovereenkomst te tekenen. Ook maken we duidelijke voor- en nafoto’s om het resultaat goed te kunnen meten. We attenderen de cliënt erop de huid thuis te blijven inspecteren en bij vragen of twijfels altijd contact op te nemen met de huidtherapeut.

Meer informatie over behandeling van de donkere huid?

In het volgende blogbericht vertellen we welke huidbehandelingen wel of juist niet in aanmerking komen bij een donkere huid en waarom. Indien je alvast meer wilt weten over onze behandelingen en/of jouw huidklacht door ons behandeld kan worden, neem gerust contact met ons op via 030 63 42 561 of plan online een vrijblijvend intakegesprek in.

16 oktober 2017 | Auteur: Dana