Huidtherapie voor de donkere huid: deel 2

21 november 2017 | Auteur: Dana Dijs-Bom
huidtherapie-donkere-huid-deel-1

Huidbehandelingen voor de donkere huid, wat kan wel en niet? Zoals ik een maand geleden in Huidtherapie voor de donkere huid: deel 1 beschreef, zijn er enkele anatomische verschillen tussen de lichte en donkere huid. Een donkere huid heeft meer risico’s op complicaties, zoals postinflammatoire hyperpigmentatie en het vormen van littekenweefsel. Deze belangrijke factor neemt de huidtherapeut mee bij het opstellen van een persoonlijk behandelplan. In dit blogbericht leg ik bij diverse huidbehandelingen uit of de cliënt met de donkere huidtype wel of niet in aanmerking komt en licht ik de reden hiervan toe. Met ‘donkere huid’ bedoel ik de gepigmenteerde huid, huidtype 3 (Mediterraan, Aziatisch) tot en met huidtype 6 (Negroïde huid) volgens de Fitzpatrick classificatie.

Acné bij de donkere huid

De donkere huid maakt meer talg aan en heeft een dikkere hoornlaag in vergelijking met de lichte huid, waardoor talgklieren snel verstopt kunnen raken. Acné zorgt dikwijls voor huidschade bij de donkere huid, in de vorm van donkere vlekken of littekens. Het is daarom belangrijk om op tijd hulp te zoeken.

Acnétherapie bij de donkere huid

De huidtherapeut stemt de acnébehandeling precies af op de donkere huid. Wij weten dat de donkere huid vet én vochtarm tegelijk kan zijn. Het draait om het vinden van de juiste balans: we willen de overmatige talgproductie remmen, zonder de huid uit te drogen. Mee-eters en puistjes worden op een zorgvuldige manier verwijderd, zonder dat daar wondjes of korstjes door ontstaan.

Rosacea bij de donkere huid

Rosacea komt vaker voor bij lichte huidtypes, maar kan zeker ook voorkomen bij de donkere huid. Omdat roodheid en blozen minder opvalt, kan rosacea sneller over het hoofd worden gezien. De donkere huid verliest in het droge Nederlandse klimaat sneller vocht, waardoor de huidbarrière verstoord kan raken. Indringers zoals bacteriën, schimmels en gisten maken meer kans om vervelende ontstekingsreacties zoals rosacea te veroorzaken.

Behandeling rosacea bij de donkere huid

Melkzuur in milde peelings beschermt de pH-waarde (zuurmantel) van de huid en doodt organismen die huidklachten kunnen uitlokken, zoals schimmels en gisten en de Demodex mijt die rosacea kan veroorzaken. Daarom zetten we melkzuur graag in voor de behandeling van de droge, donkere en kwetsbare huid met een verstoorde barrièrefunctie. Daarnaast bestaat de behandeling uit het aanbrengen van ontstekingsremmende crèmes en zoveel mogelijk verergerende factoren voorkomen.

Acné-littekens behandeling bij de donkere huid

Indien donkere huidtypen hebben geleden onder acné, is dit dikwijls zichtbaar als donkere littekentjes en reliëfverschil aan het huidoppervlakte. Belangrijk is om eerst de acné onder controle te krijgen, anders komen er steeds weer nieuwe vlekken bij en zal goed effect lang duren. Daarna kunnen de hyperpigmentaties aangepakt worden, bijvoorbeeld met peelings en speciale huidproducten van ZO Skin Health. Zodra de hyperpigmentaties niet meer op de voorgrond staan, kunnen we ons richten op het reliëfverschil in de vorm van putjes, glooiende littekens of vergrootte poriën met de fractionele laser Erbium:Glass of micro-needling therapie.

Fractionele laserbehandeling bij acné-littekens donkere huid

Donkere huidtypen met acné-littekens komen het meest in aanmerking voor behandeling met de non-ablatieve fractionele laser Erbium:Glass 1565 ResurFx. Deze laser verdampt de huid niet, dus maakt geen open wondjes, waardoor de kans op complicatie als blijvende pigmentverschuiving zeer laag is. Indien u gevoelig bent voor vorming van overmatig littekenweefsel (keloïd), raden we deze behandeling af.

We adviseren om de behandelingen niet te snel na elkaar te ondergaan. Door minimaal 6 weken tussen de behandelingen te laten kunnen de pigmentcellen weer tot rust komen. Het is een must om de huid thuis te verzorgen met een crème met pigmentremmende ingrediënten, zoals koijic acid, niacinamide, retinol of in sommige gevallen hydrochinon. De huidtherapeut geeft een persoonlijk advies.

Microneedling bij de donkere huid

Microneedling kan ingezet worden om de huidstructuur te verbeteren, littekens te verfraaien, pigmentvlekken te verlichten en het huidverouderingsproces te vertragen. De vibrerende pen met fijne naaldjes maakt minuscule wondjes in de huid, die snel sluiten en genezen. Het genezingsproces zorgt voor stimulatie van bindweefsel (collageen en elastine). In principe is er geen reden om deze behandeling niet uit te voeren bij de donkere huid, aangezien de opperhuid tamelijk intact blijft. Toch is er nog niet heel veel onderzoek gedaan naar de toepassing van microneedling therapie op de donkere huid. De huidtherapeut zal de eerste behandeling mild uitvoeren. Bij een goede reactie zonder complicaties, kan de intensiteit van de behandeling geleidelijk opgevoerd worden.

Peelings bij de donkere huid

Tegenwoordig kunnen we zonder problemen een peeling aanbrengen op een donkere huid, aangezien we steeds meer keuze hebben uit diverse zuren en ingrediënten. Er zijn wel beperkingen wat betreft de diepte, het zal blijven bij een niveau 2 peel (medium oppervlakkig) die geleidelijk opgebouwd wordt voor een gecontroleerde huidreactie. De donkere huid wordt vooraf aan de behandeling extra zorgvuldig voorbereid, door het gebruik van pigmentremmende middelen in huidverzorging thuis.

Wat de samenstelling van de peelings betreft kiezen we voor minder irriterende zuren. Een lager percentage van salicylzuur (bijv. 5%) zetten we in bij een overmatige talgproductie en een glimmende huid. Daarnaast werkt dit ingrediënt goed bij het verminderen en voorkomen van ontstekingen bij acné. Dit zuur is veilig vanwege de grotere molecuulstructuur; het kan niet te diep in de huid penetreren. Een ander belangrijk ingrediënt in peelings voor de donkere huid is melkzuur. Melkzuur kan verkleuringen in de huid verminderen door de pigmentcellen tot rust te brengen. Het feit dat melkzuur heel geleidelijk de huid indringt maakt deze peeling zeer geschikt voor donkere huiden en gevoelige huiden. Tot slot hydrateert melkzuur de huid.

Meer informatie over huidbehandelingen bij de donkere huid

Lees meer over de veel voorkomende huidklachten bij de donkere huid, risico’s, voorlichting en verwachtingen bij de behandeling van de donkere huid in dit blogbericht. In Huidtherapie voor de donkere huid deel 3 zal ik de overige huidbehandelingen aankaarten, zoals o.a. laserontharing, elektrische epilatie, verwijderen van goedaardige huidtumoren, littekentherapie en tatoeageverwijdering bij de donkere huid.

Indien je alvast meer wilt weten over onze behandelingen en/of jouw huidklacht door ons behandeld kan worden, neem gerust contact met ons op via 030-6342561 of plan online een afspraak in.

21 november 2017 | Auteur: Dana Dijs-Bom